10.09.2020 Beverage

Jack Daniel’s Tennessee rye! Čist ražani viski!

Niko ne može zameriti ako priču o viskiju, tačnije, američkom viskiju započnemo sa Džek Denijelsom, ali ne, o onom, Džeku Old N° 7 , većini poznatom, već o ražanom Džeku.

Tenneesse rules!

Napravili su ga legendarni majstor destilacije Džef Arnet i njegov tim. Dakle, viski od raži kreiran je u skladu sa specifikacijom viskija iz Tenesija koju je potpisalo 25 destilerija u državi i koja zahteva da se alkoholni proizvodi proizvode u Tenesiju, kao i da se mešavina sastoji od najmanje 51% žitarica. Osim toga, smeša mora biti fermentisana po sistemu koji se zove “kisela kaša”. Filtracija se mora odvijati u javorovom uglju, sazrevanje traje najmanje dve godine, a piće se obavezno drži u buradima od belog hrasta.

Jack Daniel’s Tennessee Rye dolazi od mešavine u kojoj je najvažnija žitarica, raž, zastupljena sa 70%, a vreme sazrevanja dva puta je duže (najmanje četiri godine) od onog koje nalažu standardi specifikacije. Govorimo o pravom ražanom viskiju, kao što je dobro naznačeno i na etiketi – terminom koji znaci “čist” i označava američki kvalitetni viski.
“Ova definicija”, objašnjava Stefano Rigeti, master barmen viskija Jack Daniel’s,rođena je na jugu Sjedinjenih Država oko 1867. Najozbiljniji proizvođači viskija uvode je na svoje etikete, kako bi se istakli i istovremeno zaštitili od onih koji su nekada bili samo komercijalni destilati od žitarica. To je definicija koja je priznata na državnom nivou od 27. decembra 1909.
Boja mu je tamna sa zlatnim naglascima. Miris je oštar i posle nekoliko sekundi možete uočiti note meda, ražanog hleba koji je narastao u kuhinjskom kvascu, karamele, grožđa, nane, šljive, cimeta, bibera, kuvanog klipa kukuruza i korice crnog hleba.

Degustacija je izvedena najpre na sobnoj temperaturi od oko 18 stepeni.
Ukus je rezak: prvo se osete mirisi meda i karamele, zatim voća i hleba, a za kraj, mente i začina, posebno miris paprike, koji traje duže od ostalih.
Zatim se viski ponovo degustira, ohlađe na oko 10 stepeni, uz dodatak leda.
U prvom slučaju destilat postaje slađi i manje rezak, u drugom je sasvim pitak. Ukratko, suočeni smo s viskijem snažnog karaktera, koji je osim za konzumiranje s ledom pogodan i kao osnova za mnoge klasične koktele, bez obzira na to da li su kiseli ili upareni s vermutom

Jack Daniel’s Tennessee rye

SASTAV
Nastao prema zamisli Džefa Arneta, destilatora čuvenog Jack Daniel’s Old N° 7, ovo je viski na bazi raži koji poštuje specifikaciju viskija iz Tenesija koju je 13. maja 2013. potpisalo 25 destilerija američke države radi zaštite tradicije proizvodnje. Viski je napravljen od mešavine koja sadrži 70% raži, 18% kukuruza i 12% ječmenog slada. Upotrebljena zimska raž dolazi iz Južne Dakote.

PROCES PROIZVODNJE
Jack Daniel’s Tennessee Rye prati proizvodne procese ostalih proizvoda destilerije Jack Daniel’s u Lincburgu: ista fermentacija sa istorijskim kvascima (kao pre zakona o prohibiciji), isti postupak destilacije, isto filtriranje kap po kap u šećerni (srebrnkast) javorov ugalj, isto zrenje u buradima od belog hrasta (Quercus alba) i isto minimalno vreme sazrevanja (četiri godine).

ZRENJE
Jack Daniel’s Tennesse Rye zri (minimum četiri godine) u istim skladištima na sedam nivoa, koja se nalaze u Lincburgu u Tenesiju, gde sazrevaju svi proizvodi Jack Daniel’s. ABV je 45°.

Slike alkohol

 

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: JACKDANIELS.COM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije