Kejti Stajp
21.10.2021 Cafe Bar

Koktel Siesta! Vuk u jagnjećoj koži

Kejti Stajp nije dugo čekala da stvori klasik, čija bi je slava pratila do kraja karijere. Uradila je spin na Hemingvej daikiri i zamenila beli rum i maraskino sa tekilom i kamparijem i nastala je Siesta. Ubrzo je postala hit u Njujorku, a zatim i širom sveta

Selidba iz Las Vegasa u Njujork

„Flatiron Lounge” je jedno od onih mesta koje će zauvek imati važno mesto u istoriji njujorške barske scene. Petnaest godina bio je most između speakeasy barova poput „Milk & Honey” i „Angel’s Share”, čiji su barmeni znali zanat, ali im je nedostajao prostor i „domaćinska” atmosfera i većih klubova poput „Pegu” i „Clover”. Kroz bar je prošlo mnogo zvučnih imena poput Fila Vorda, Kejbl Tomlinsona i Tonje Gafej.
Jedna od onih koja je takođe ostavila traga jeste i Kejti Stajp. Zamenila je svetla Las Vegasa za – manje kičasta i daleko diskretnija – njujorška. Nazovimo to početničkom srećom, ali Kejti je upravo na početku svog rada u „Flatiron Loungeu” osmislila svoj koktel – Siestu. Radi se o spinu na Hemigvej daikiri, činio ga je tekila, sokovi od limete i grejpa, simple sirup i kampari.
„Bilo je to jedno od njenih prvi pića na karti i odmah je postalo hit, tako da je to jedan od najprodavanijih originalnih koktela u istoriji bara”, priseća se jedna od suvlasnica Džuli Rajner.

Tekila je bila potcenjena u to vreme

„Siesta je bila taman tako dobro izbalansirana da bude ‘dobri vuk u jagnjećoj koži’. Često smo pravile koktele koji su na prvu loptu bili jednostavna pića, ali u suštini vrlo kompleksna”, kaže Linet Marero, koja je u to vreme radila zajedno sa Kejti.
Ono što je Siesta izazvala 2006. godine upravo su radila dva sastojka koja je Stajpova zamenila. Umesto belog ruma i maraskina, koji ide u Hemingvej daikiri, koristila je tekilu i kampari. U to vreme tekila je tek bila u fazi „testiranja”, štaviše nije bila vredna poštovanja, pa se nije mogla naći u drugim koktelima osim Margarite i Tekile sanrajz.
„Obožavam Siestu jer je se za nju prvi put čulo na našem takmičenju, zatim zato što nema toliko klasičnih koktela od tekile”, objasnila je Linet Marero, jedna od organizatorki takmičenja, dodajući da su klasici koje je stvorila žena jako retki.
Kejti Stajp je nakon „Flatirona” radila u više od desetak barova, a podugačka je lista koktela koje je osmislila. Ipak, Siesta je i dalje broj jedan kada je njena miksologija u pitanju.
„Sigurna sam da sam osmislila daleko bolje koktele, ali nijedan nije dostigao Siestinu popularnost. Ponekad kada ga napravim čini mi se već dosadnim. Ali gosti misle drugačije”, iskrena je Stajpova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alchemy & A Twist (@alchemyandatwist)

Siesta

SASTOJCI:
* 45 ml blanko tekile
* 15 ml kamparija
* 15 ml svežeg soka od limete
* 15 ml svežeg soka od grejpa
* 15 ml simple sirupa

PRIPREMA:
Sipajte sve sastojke u šejker s ledom i protresite dok se sve u potpunosti ne ohladi. Sipajte gotov koktel u ohlađenu coupe čašu i garnirajte kolutom limete.

Slike alkohol

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: INSTAGRAM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije