Casamigos tekila Džordža Klunija je najprodavanije celebrity alkoholno piće
Casamigos tekila najprodavanije je alkoholno piće iza kojeg stoji neka poznata ličnost. Listu najprodavanijih celebrity etiketa svake godine objavl...
pročitaj jošGlavni barmen njujorškog bara „Ghost Donkey” Ignasio Himenez odlučio je da unapredi ovaj koktel iz disko ere. Akcija spasavanja je protekla uspešno, kao i ona redova Rajana, ali sada bez žrtava
Ignasio Naćo Himenez zaljubio se u ovaj koktel iz disko ere dok je radio u meksičkom restoranu Gabriela ranih dvehiljaditih. Sada kao glavni barmen njujorškog bara Ghost Donkey latio se spasavanja Tequile Sunrise, smislivši da joj zameni dotrajale delove i – udari novi glanc.
Verzija koktela koja egzistira još iz doba prohibicije, sedamdesetih godina je promenjena. Sok od limete i crna ribizla zamenjeni su sokom od narandže i Grenadine sirupom. No, i ova verzija je dosadila Ignasiju, jer ju je doživljavao kao „kičasti kamenčić iz mračnog kamenog doba”. Jedina konstanta bila je očaravajući izgled s efektom lava lampe.
Ključno za ovu transformaciju, po Ignasiovim rečima, bilo je pronalaženje alternative narandžinom soku.
“Sok od narandže ima baršunastu teksturu koju želite da zadržite, ali mi je bio potreban i zing, koji je tipičan za narandžine srodnike iz porodice agruma”, objašnjava Ignasio, koji je rešenje pronašao u mešanju dva dela soka od narandže sa jednim delom gorke narandže. Druga promena je zamena standardnog Grenadina sirupom koji je sam osmislio i napravio ga od hibiskusa, habanero papričice, narandžine kore i zrnaca vanile. Ovo „zrnce mudrosti” u vidu vanile mu je predložila barmenka Masa Urušido.
„Genijalno je što niko ko pije ovaj koktel neće razmišljati o vanili, ali ona povezuje sve sastojke i ne dozvoljava im da ‘podivljaju’”, kaže Ignasio koji nije tu stao u spasavanju, već je tekilu kao sastojak prepolovio, a drugi deo zamenio „glavom porodice” – meskalom.
„Svidela mi se kombinacija. Umanjila je ‘dim’ iz meskala, a na drugoj strani blago otupela oštrinu biljnih nota iz tekile”
U Ignasijovoj rafiniranoj verziji ni vizuelni izgled nikako nije smeo biti na gubitku. U tu svrhu koktel je doživeo up-side-down i sunce je „spustio dole”, te dodao dehidriranu krišku gorke narandže koja lebdi na sloju sirupa od hibiskusa i služi se gostu spremnom da dočeka još jednu zoru u svom omiljenom baru.
SASTOJCI: * 25 ml tekile, po mogućnosti Cabeza * 25 ml meskala, najbolje Montelobos * 70 ml soka od narandže * 30 ml soka od gorke narandže * 20 ml hibiskus-habanero sirupa
PRIPREMA: Preko leda sipajte tečne sastojke, na kraju pažljivo uspite sirup da ostane da pluta i ukrasite kolutom dehidrirane gorke narandže.
SASTOJCI: * 400 g šećera * 400 ml vode * 60 g sušenih cvetova hibiskusa * 50 g habanero papričica * 1 mahuna (štapić) vanile * rendana kora jedne narandže
PRIPREMA: U šerpi za sos pomešajte šećer i vodu, a zatim dodajte sve ostale sastojke i kuvajte na srednjoj vatri da bi se do ključanja zgusnuo. Nakon što provri, ohladite ga i spreman je za upotrebu.
Krajem prošle godine beogradski Đuka pub je počeo sa radom u novom ruhu, a redakcija našeg magazina Cafe Bar & Restoran ispratila je i ovo deša...
pročitaj jošBeogradsko novo mesto za zagrevanje je B4 bar, koji se pozicionirao u centralnoj ulici na Dorćolu. View this pos...
pročitaj jošNovo, drugačije i urbano mesto u srcu Dorćola - Cocktail & Sushi bar Umami je savršeno za obeležavanje značajnih poslovnih i privatnih prilika....
pročitaj još