Marinirani losos sa džinom – klasično, a uzbudljivo jelo
U februaru 2023. godine sa radom je počeo restoran Woven by Adam Smith u okviru zadivljujućeg Coworth Parka, pri Dorchester Collection. Nakon potpu...
pročitaj jošIndustrija craft džinova doživljava pravi bum i raste brže pre nekoliko godina kada je sve počelo. Džin nije komplikovano piće za proizvesti i razlika na tržištu nije u tajnim recepturama, već u originalnosti, a potom i brendiranju.
Upravo na toj platformi razvila se posebna vrsta ekscentričnih džinova. Neočekivane arome nisu njihov jedini adut, jer korišćenjem novih baza za proizvodnju tera destilerije na tehnološke inovacije u proizvodnju, a samim tim i umeće destilovanja se podiže na viši nivo. Pred vama je 5 najinovativnijih i najneobičnijih džinova.
View this post on Instagram
Jedan od retkih pravih velških džinova, punim imenom Organic Seaweed Farmhouse Botanical Gin, ovaj izrazito slani džin infuziran je algama i namenjen je za uparivanje sa ribom i školjkama. Ideju su dobili 2013. kad su na svojoj farmi napravili sir s algama koji se kupcima jako svideo. Da bi dobili autentični morski ukus, odabrali su samo biljke i začine koji asociraju na ribu i školjke i dobro zaokružili bazni džin kako bi ga mogli naglasiti algama. Džin nakon destilacije „obogaćuju “ algama, da bi dobio morske ukuse i zelenkastu boju. Nakon toga prolazi trostruku filtraciju i flašira se na 42% ABV.
View this post on Instagram
Destilerija Cambridge s puno stila spaja ekscentrične ideje i tradicionalni englesku eleganciju, pa je tako u saradnji sa Nordic Food Labom, proizveden džin sa mravima. Bio je to prvi džin destilovan sa insektima. Svaka flaša sadrži esenciju od 62 velika crvena šumska mrava, destilovanu sa ručno branom divljom klekom i koprivom. Uz ovaj džin se prodaje i bočica čistog destilata mrava koji se u džin ili koktele dodaje pipetom radi pojačavanja citrusnih nota.
View this post on Instagram
Truffle Gin promovisan je kao prvi džin dižestiv. Izazov je bio destilovati džin, a sačuvati delikatne ukuse belog tartufa. Pokušavajući da reše taj problem, proizvođači su napravili toliko dubok, kompleksan i izbalansiran džin da onima koji ga piju stvara osećaj da piju odležali destilat. Naravno, ovaj džin se pije sam.
View this post on Instagram
Ovaj džin plače za ledom i kriškom narandže. Cocoa Gin poseban je po tome što su ga proizveli specijalisti za čokoladu, logikom uparivanja svega mogućeg sa čokoladom. Kakao mu daje dubinu i tamni tostirani ukus. Kleka i korijander daju glavnu notu, a kora naradnže i grejša svežinu. Ovaj džin je ozbiljan kandidat za vrlo ozbiljan martini, ali i neobične džin tonike sa kockicom tamne čokolade.
View this post on Instagram
Ime vas ne vara. Ovaj džin se zaista pravi sa maceriranom slatkom pavlakom. Ideja je potekla od Rajana Četijavardejna nakon što je nastupio londonski bar Whistlin Shop da bi se osamostalio u sada već legendarnom The White Lyan. Cream džin je prvo radio kao dodatak za svoje koktele, a zatim je brendiran kao zaseban proizvod. Umjesto da slatku pavlaku mešaju u džin, macerirajju je u citrusnom džinu napravljenom samo za tu svrhu. Nakon hladne destilacije u vakuumu, destilat slatke pavlake koristi se kao bilo koja druga aroma u džinu. Najvažnija stvar u procesu je to što ne kuvaju pavlaku da bi sprečili aromu zagolerog mleka i čuvaju bogatu mlečnu teksturu, aromu i slatkaste ukuse.
Uoči otvaranja 31. „Jutro“ radnje u okviru METRO trgovačke franšize, kompanija je pokrenula i novi sajt posvećen ovom programu, sa idejom da to bud...
pročitaj jošPlatforma hvala.tips je kreirana za restorane, hotele i druge uslužne delatnosti, a omogućava laku komunikaciju sa klijentima preko jedne kontrolne...
pročitaj jošPandemija i klimatska kriza doveli su do strožijih očekivanja od strane kupaca u smislu higijene restorana i održivosti. Istraživanja pokazuju da n...
pročitaj još