Gaspaco zeleni Thai Gazpacho
13.07.2024 Chef

Ovako Michelinov chef Pim Tecamuanvivit priprema gaspačo na tajlandski način

Chef Pim Tecamuanvivit je zaobilaznim putem ušla u profesionalni svet gastronomije. Dokazala se kao uspešan food writer dok je radila za New York Times i Food & Wine.

Svoj prvi restoran – Kin Khao otvorila je 2014. godine, sa željom da voljenu tajlandsku hranu oslobodi od tiranije kikiriki sosa. Nakon osamnaest meseci na vratima njenog restorana zasijala je Michelinova zvezdica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nari Restaurant (@nari_sf)

Chef Pim Tecamuanvivit danas kuva u restoranima Kin Khao i Nari u San Francisku, kao i u bangkočkom restoranu Nahm, koji je 2019. dobio Michelinovu zvezdicu. Ova nesvakidašnja kuvarica koja svojim jelima oživljava globalnu dining scenu, ekskluzivno sa čitaocima magazina Café Bar & Restoran deli

recept za gaspačo na tajlandski način

ZA GRANITU

  • 1 štapić limunove trave
  • 30 g svežeg đumbira
  • 1 mala zelena papričica
  • 4 grančice korijandera
  • 2 kašike soka od limete
  • so

ZA GASPAČO

  • 150 g crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • 500 g krastavca
  • 200 g narandžaste paprike
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 200 ml povrtnog fonda
  • 400 ml kokosovog mleka
  • 3 grančice tajlandskog bosiljka
  • sok od 1 limete
  • 2-3 kašike tajlandskog ribljeg sosa
  • so, mleveni beli biber

thai gazpacho sastojci

ZA POVRĆE I RAŽNJICE

  • ½ krastavca
  • ½ narandžaste paprike, očišćene i sitno iseckane
  • ½ glavice crvenog luka, isečenog na režnjeve
  • 2 kašike tajlandskog ribljeg sosa
  • 1 kašičica pirinčanog sirćeta
  • 2 kašike šećera
  • 200 g pilećeg filea
  • 50 g sitno seckanih indijskih oraha
  • 2-3 kašike ulja
  • so, mleveni crni biber
  • drveni ražnjići

ZA GRANITU
Prokuvajte sitno seckanu limunovu travu, đumbir, celu ljutu papričicu u 450 ml blago slane vode oko 3 minuta.
Procedite kroz sitno sito i ostavite tečnost da se ohladi.
Iseckajte korijander što sitnije, pa ga dodajte u ohlađenu tečnost sa sokom od limente.
Sipajte u pliću činiju i stavite u zamrzivač. Kada počne da se zamrzava, smesu grebite i mešajte viljuškom na svakih pola sata, dok se ne oformi kristalizovana granita (3-4 sata).
Čuvajte u zamrzivaču do upotrebe.

ZA GASPAČO
Očistite i sitno iseckajte crni i beli luk. Oljuštite krastavac i isecite ga na komade veličine 1 cm. Paprike operite, očistite od semena i isecite na četvrtine, a zatim na kockice veličine 1 cm.
Dodajte seckani luk u zagrejano ulje i pržite na srednjoj vatri dok ne omekša, dodajte krastavac i papriku pa dinstajte još 3 minuta.
Sipajte povrtni fond, poklopite i ostavite da provri pa dinstajte na srednjoj vatri 10-15 minuta.
Dodajte kokosovo mleko i krupno seckani tajlandski bosiljak.
Usitnite sastojke štapnim blenderom, da smesa postane glatka.
Dodajte sok od limete, riblji sos, so i biber, pa ostavite da se gaspačo potpuno ohladi. Čuvajte u frižideru.

ZA POVRĆE I RAŽNJIĆE
Pomešajte krastavac, papriku i luk sa ribljim sosom, sirćetom i šecerom, pa ostavite da odstoji 15 minuta.
Isecite pileće meso na tanke trake. Posolite i pobiberite, pa poređajte na ražnjice.
Uvaljajte meso u indijske orahe i pržite na zagrejanom ulju, dok ne porumeni sa svih strana.

SERVIRANJE
Pileće ražnjice poslužite sa ukiseljenim povrćem.
Posebno, sipajte gaspačo u ohlađene činije, dodajte malo granite od limete i odmah poslužite.

AUTOR: Nataša Stevanović

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Freepik / timolina, jcomp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije