Zlatni hle
02.07.2022 Food

Genijalni Masimo Botura i njegov desert od – starog hleba

Masimo Botura se kao tinejdžer dvoumio izmeđukuvanja i slikarstva. Odluka da spoji te dve ljubavi i živi od slikanja na tanjirima dovela ga je do titule najboljeg italijanskog šefa. a to se neretko čita i kao: najbolji na svetu!
Ako bi trebalo da izdvojimo njegove knjige i kuvare, prva na listi svakako bi bila ona pod naslovom „Nikad ne veruj mršavom italijanskom šefu”, u kojoj su publikovani njegovi recepti. Pre nje objavio je knjige o parmezanu i aćetu balzamiku, a posebnu pažnju zaslužuje i kuvar „Hleb je zlato”, u kojoj je odao počast – starom hlebu. Iz ovog kuvara vam donosimo recept za nesvakidašnji desert.

Zlatni hleb

SASTOJCI (za 6 osoba)
Za zlatni krokant:
* 100 g starog hleba (isecite ga na šnite debljine 3 mm, pa na krugove prečnika 10 cm)
* 10 g jestivog zlatnog praha; za krem od hleba i šećera: 100 g starog hleba
* 100 g smeđeg šećera
* 800 ml mleka
* 3 kašike punomasne slatke pavlake
Za sladoled od slanog karamela:
* 150 ml punomasne slatke pavlake
* 150 g smeđeg šećera
* 1½ kašičice soli
* 50 ml mleka
Za karamelizovane krutone:
* 100 g starog hleba isečenog na kockice
* 4 kašike smeđeg šećera

Masimo Botura

PRIPREMA:
Zagrejte rernu na 180 ⁰C, prekrijte pleh papirom za pečenje i za krokant od hleba složite krugove hleba, ostavljajući bar 2 cm razmaka, pecite ih oko pet minuta da dobiju zlatnobraon boju. Zagrejte hleb i smeđi šećer na vatri srednje jačine za krem; mešajte oko tri minute da se karameliše. Dodajte pola mere mleka i pustite da krčka da gotovo sva tečnost ispari, pa dodajte preostalo mleko.
Prebacite sve u blender i meljite na velikoj brzini oko 3 minuta da dobijete glatku masu. Procedite kroz finu cediljku dva puta, pa pokrijte i stavite u frižider; kad se krem ohladi, mutite da dobijete čvrste vrhove, pa ga stavite u dresir-džak.
Zakuvajte slatku pavlaku za sladoled u maloj šerpi; u drugoj šerpi srednje veličine na vatri srednje jačine otopite šećer, za šta će vam biti potrebno oko 3 minute. Dodajte zagrejanu pavlaku i so, sklonite sa vatre i umutite. Procedite kroz fino sito u čistu šerpu, dodajte mleko i oko 200 ml vode; vratite na vatru srednje jačine i zagrejte do 40 ⁰C, pa ostavite na vatri još 2 minuta, da temperatura naraste na 80 ⁰C; sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi, pa pokrijte i stavite u frižider da se dobro ohladi.
Stavite smesu u mašinu za sladoled, a ako je nemate, smesu zamrznite tako da može da se vadi kašikom za sladoled. Zagrejte hleb za krutone i smeđi šećer u loncu na umerenoj vatri, stalno mešajući dok se ne karamelišu, za šta će vam trebati oko 5 minuta. Prebacite u pleh prekriven papirom za pečenje i ostavite da se ohladi.
Poslužite tako što ćete na svaki tanjir staviti kuglu sladoleda, pet karamelizovanih krutona i kašiku krema, pa ponovo pet krutona i kašiku krema. Ukrasite zlatnim krokantom.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: MARCO PODERI, PAOLO TERZI, NICOLE MARNATI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije