Restoran Vinogradi u Grockoj služi nekoliko autorskih jela
Izvanredna lokacija i čudesan vidikovac, nacionalna jela sa diskretnim pomakom ka modernom i ljubazna usluga su samo neki od epiteta kojim bi se mo...
pročitaj jošTradicionalna kuhinja naših istočnih suseda nam je vrlo bliska, ali i prilično nepoznata. Šef Nikolae Tomesku nam otkriva možda najpopularniji rumunski desert
Za razliku od ostalih susednih zemalja, rumunska kuhinja je prilično nepoznata za nas u Srbiji. Kao što je slučaj sa svim balkanskim zemljama, razvijala se pod uticajem osvajača, ali i nacionalnih manjina koji žive u Rumuniji. Gastro ponuda u restoranima je podeljena, ali se oseća veliki uticaj francuske kuhinje. Na drugoj strani su restorani tradicionalne kuhinje, dok ponudu zaokružuju nezaobilazni italijanski specijaliteti. Tradicionalna kuhinja Rumunije bi se najbolje opisala kao spoj rumunske, mađarske i srpske kuhinje uz turski „final touch”. Da se Rumuni nikako ne stide svojih korena svedoči i to da je najčešće pripremano jelo kačamak od kukuruznog brašna, koji zovu mamaliga, ili kako bismo mi rekli – mamaljuga. A kako bismo mi otkinuli parče rumunske tradicije, šef Nikolae Tomesku, za čitaoce magazina „Cafe Bar & Restoran”, pripremio je papanaši.
Reč je o poslastici za koju skoro da se ne zna van granica same Rumunije. Tamo je veoma popularna i uglavnom se nalazi na meniju svakog restorana. Postoje dve vrste papanaša. Oni koji se prže kao krofne i oni koji se kuvaju kao knedle sa šljivama, ili pak prazne. Mi smo se odlučili za papanaše koji se prže, a koje priprema šef Nikolae Tomesku lično.
„Pripremam ih onako kako ih je pripremala moja baka kada sam ih prvi put probao. Od kulinarskih studija do danas napravio sam na hiljade porcija, ali mi nisu dosadile. Bilo da su prženi ili kuvani, bilo sa sirom, pavlakom i pekmezom, ili sosom od čokolade ili pak vanile. Papanaši su jedan od najsvežijih deserata, sa dosta pavlake i slatkoće”, kaže šef Tomesku.
Slušajući savet poznatog rumunskog šefa, umesto pekmeza od višanja – koji je u originalnom receptu – možete koristiti bilo koji drugi ukus. Takođe, možete napraviti sos od bobičastog voća i šećera, ili ih preliti čokoladnim sirupom i poslužiti uz kuglu sladoleda.
SASTOJCI:
* 1 kg neutralnog mrvljenog kravljeg sira
* 400 g belog brašna
* 20 g vanil-šećera
* 1 korica limuna
* malo soli
* 1 kašika sode bikarbone
* sok od 1 limuna
* ulje za prženje
* 600 g slatke pavlake
* pekmez od višanja
PRIPREMA:
U veću posudu sipajte brašno, sir, vanil-šećer, limunovu koru i malo posolite. Dodajte sodu bikarbonu pomešanu s limunovim sokom i sjedinite smesu. Oblikujte rolat prečnika oko 8 cm i isecite ga na komade debljine 2-3 cm. Razvaljajte svaki komad kružno da bude prečnika 11-12 cm. Napravite otvor u sredini prečnika 2-3 cm. Od ostataka testa napravite male kuglice kojima ćete poklopiti krofne. Sve ovo pržite u dosta ulja. Servirajte po dve krofne, u rupu stavite pekmez, a odozgo malu krofnicu. Prelijte ulupanom slatkom pavlakom.
Izvorna Cezar salata je zamišljena kao finger food tako što bi se celi listovi zelene salate rolali i umakali u dresing, a zatim jeli. To je bar bi...
pročitaj jošPrvi pisani trag do kog smo došli u vezi sa postojanjem mesta Bela reka datira još iz 1853. godine. Baš na ovom mestu, Mihajlo Obrenović je imao er...
pročitaj jošKongres pod nazivom Gastronomske manifestacije Balkana - Značaj i mogućnosti biće održan 23. i 24. marta ove godine u Sremskim Karlovcima. Kongres...
pročitaj još