Nazdravite inovacijama: Posetite vrhunski sajam industrije pića u Nirnbergu!
Sajam BrauBeviale jedan je od najvećih svetskih sajmova specijalizovanih za industriju piva, vina, alkoholnih i ostalih pića, sa snažnim fokusom na...
pročitaj jošTradicija kuće Hennessy duga više od 250 godina, neizbrisivo je utkana u samu srž nastanka industrije jakih pića, posebno vinskih brendija.
Nastanak destilata na bazi vina vezan je uz holandske trgovce koji su tokom 15. veka prevozili vino rekom Charente. Da bi sprečili kvarenje vina zbog oksidacije, došli su na ideju da vino destiluju. Rešenje su pronašli u tome što su smanjivali količinu vode u vinu, odnosno podizanju alkoholne jačine i to metodom suprotnom od fortifikovanja vina dodavanjem alkohola, kakvom se recimo proizvodi Porto. Takvo destilovano ili, kako su ga zvali, zapečeno vino ili na holandskom brandewijn, dalo je ime čitavoj grupi jakih pića, odnosno brendijima.
Uspeh novog destilata dovodi do toga da već 1643. godine počinju da rade specijalizovani trgovci konjacima, a prvi među njima bio je Philippe Aguilera, a vek kasnije imamo već čitavu industriju brendova koji su opstali do današnjih dana.
U tadašnjoj industriji konjaka dominirali su preduzetni Irci, a jedan od najvrednijih i najnaprednijih je bio Hennessy Richard, irski oficir u službi francuskog kralja. On je vrlo brzo prepoznao potencijal konjaka i već 1765. godine osnovao svoju destileriju. Delom zahvaljujući dobrim vezama sa francuskim dvorom, Hennessy je gotovo od početka bio predvodnik čitave industrije konjaka.
Za neverovati zvuči podatak da je već početkom 19. veka Hennessy izvozio u Sjedinjene Američke Države, Australiju, pa čak u Kinu i Japan.
Hennessy danas čini oko 40% ukupne proizvodnje i prodaje konjaka, uz prodaju od 63 miliona litara u 2021. godini, i to u punom jeku pandemijskih ograničenja.
Konjak je jedno od retkih jakih alkoholnih pića iskonski vezanih uz teroar. Većinu jakih pića ne možemo bez zadrške vezati uz teroar, ali kod konjaka nema dileme. Konjak je pre svega apelacija, AOC ili kontrolisano geografsko poreklo koje osim geografskog okruženja ima detaljno propisana pravila proizvodnje još od 1936. godine.
Naziv konjak isključivo je i jedino dopušten za vinske destilate proizvedene unutar označene zone konjaka, koja većinski obuhvata dva francuska departmana: Charente i Charente Maritime, uz istočnu obalu Atlantika i severnu granicu prestižne vinske regije Bordeaux. Osnovu čini grožđe sorte vinove loze Ugni blanc koja je identična italijanskom Trebbianu, koje se uzgaja u šest zona, većinski unutar premium lokaliteta Grande i Petite Champagne te Borderiesa.
Grožđe prolazi punu fermentaciju, uključujući i malolaktičku, stvarajući vino sa 9% alkohola, izrazito visokih kiselina 8-9 g/l i relativno blagog aromatičnog profila. Upravo to manje “upečatljivo” vino visokih kiselina idealno je za destilat, jer kiseline su osnova razvoja kompleksnih aroma tokom dozrevanja u buradima.
V.S.O.P kategoriju obično nazivaju perjanicom konjaka. Radi se o izuzetno preciznom balansu destilata koji dozrevaju najmanje četiri godine u kombinaciji sa znatnim učešćem daleko zrelijih destilata i zato je ova kategorija svojevrsna lična karta destilerije ili brenda. Rodonačelnik ove kategorije upravo je Hennessy jer je V.S.O.P izvorno napravljen 1817. godine, kao premium piće prema narudžbi budućeg engleskog kralja Georgea IV.
Konjacima se boja i tekstura tradicionalno koriguju dodavanjem manjih količina karamele i šećera i oznaka Old Pale ili Pale & Dry označavala je blend (kupažu) najboljih konjaka bez dodavanja boje ili zaslađivača. Hennessy V.S.O.P je blend iz šezdesetak različitih buradi u rasponu od 4-5 godina uz dodatak konjaka do 15 godina starosti.
Boje je mahagonija sa svetlim odsjajem, a profilom dominiraju note zrelosti starijih buradi poput prezrelih kajsija, prosušenih bobica grožđa i zimskih začina, uz blagi utisak duvana i vanile, te živosti mlađih destilata koji doprinose ravnoteži teksture.
Početna serija i daleko najprodavaniji konjak na svetu mnogi smatraju i najboljim u svetu vinskih brandyja. Osnovu čine destilati najmanje starosti dve godine koji su dozrevali u novim hrastovim buradima, koji donose primetnu živost i pitkost aromatskog profila, sa dominatnim svežim vinskim notama, grožđicama, prženim bademima, blagim notama vanile i suptilne cvetne ukuse uz kremastu teksturu tek ispečenih brioša. Boja je živa, kristalnog, ćilibarskog sjaja.
Reč je o konjaku izrazito široke primene u kojem se bez problema može uživati samostalno, ali i u koktelima u kojima živost dolazi do izražaja.
Hennessy V.S je poslednjih desetak godina postigao veću popularnost kao omiljeno piće američkih reperskih zvezda, koje su mu neočekivano vratile staru slavu i uživanje u konjacima, uz led i splash sodu.
Gledajući istorijski, uživanje u čistom konjaku postalo je popularno tek u 20. veku. Do tada je većini ljudi bilo gotovo nezamislivo popiti bilo koje alkoholno piće bez barem malo vode.
X.O u pravilu su vodeća izdanja osnovnog portfolija svake kuće konjaka. Hennessy X.O je izvorno nastao 1870. godine za uski krug prijatelja Mauricea Hennessyja, kao novi stil koji će obeležiti konjake do današnjih dana. Danas je X.O bez sumnje ikona Hennessy stila, koji objedinjuje energiju mladosti i zrelost starosti. Otud i naziv koji nosi: The Original.
Hennessy X.O blend je stotinjak različitih i karakternih konjaka u rasponu od 10 do čak 30 godina starosti, uz manji udeo konjaka starih i do 75 godina odabranih iz Paradis podruma. Tamne je i intenzivne boje ćilibara sa odsjajem boje mahagonija.
U profilu su u prvom planu kandirano i sveže voće, topli začini, te utisak zrelog i odležalog vina uz note kože, slatkog tostiranog drveta, orašastih plodova, tamne čokolade i iznenađujuća svežina crnog bibera.
Hennessy X.O moćan je i robustan, a istovremeno gospodstven i dubok. Posebnu čar mu daje dekanter, zaštitini znak premium selekcije Hennessy konjaka, dizajniran još 1947. godine.
Nikola Gregec, trade marketing menadžer u kompaniji Carlsberg, nam je otkrio koje su ključne strategije za promociju brenda. Nikola Gregec je još t...
pročitaj jošU jedinstvenom ambijentu Bara Saša u Beogradu, imali smo priliku da uživamo u degustaciji izuzetnih vina Château Angludet i Château Palmer, dragulj...
pročitaj jošNa drugom Holavino sajmu oranž vina u dalekoj Kini, crveni traminac vinarije Bikicki ostvario fantastičan rezultat. Đorđe Bikicki je predstavio sv...
pročitaj još