
Prijavljivanje za „Pekarijadu 2025“ je počelo, i trajaće do kraja februara!
Kompanija Lesaffre Srbija sa ponosom najavljuje početak prijava za petu „Pekarijadu“, nacionalno takmičenje koje okuplja najbolje pekare iz cele Sr...
pročitaj jošVinska kuća Rajić se nalazi u Bavaništu kod Pančeva. Za mesto se vezuje podatak da se pre oko 170 godina ovde gajilo gotovo 900 ha vinove loze. Kao jedini predstavnik, misija vinarije je da vrati Bavanište na vinsku mapu ponosno proizvodeći vina odličnog kvaliteta.
Vinska kuća Rajić pripada Južno-banatskom regionu. Trenutni zasadi se rasprostiru na 3 hektara, sa planom da se na proleće 2025. godine dupliraju. Kapacitet vinarije je 15 hiljada boca godišnje. Otvaranje vinskog podruma, degustacionog prostora i restorana planirano je na proleće sledeće godine.
Ulažući u znanje i edukaciju, vinarija kroz posvećen rad u vinogradima, tehnologiju vina, veliku pažnju posvećuje sinergiji sa umetnošću te tako etikete vina (kao i u bliskoj budućnosti objekat vinarije) krase dela velikog banatskog slikara inače člana šire porodice, Vase Dolovačkog.
Vina potpisuje afirmativni tehnolog, Danijel Sokolović, čija potvrda rada ali i celog tima se polako prepoznaje u prvim nagradama:
1. AWC Vienna: Srebro za Tamjanika Rajić 2023, Zlato za Rose Rajić 2023
2. Nedavno završeni Wine Vision by Open Balkan u Beogradu: Bronza za Tamjanika Rajić 2023, Srebro za Rose Rajić 2023, Zlato za Chardonnay Rajić 2023
Dve nove prošlogodišnje etikete, nulte berbe se nalaze u pripremi i odležavanju. Radi se o Merlotu Rajić 2023, koji odležava u boci, a planiran je za izlazak na tržište u februaru 2025 i Merlot barrique 2023, planiran za izlazak na tržište u sezoni leto/jesen 2025.
Svetlo žute boje sa zelenkastim odsjajem, prefinjene aromatike u kojoj dominiraju herbalne note livadskog cveća, zove, meda, belog voća posebno zrele dinje.
Na ukusu dominiraju veoma osvežavajuće kiseline sa prijatnim notama tropskog voća, posebno manga sa finom završnicom u kojoj se izdvajaju naznake grejpa.
Suvo vino, vrlo dobro izbalansirane strukture sa 13% alkohola. Odličan je pratilac laganih belih sireva, svežih salata ali i tradicionalnih specijaliteta kao što je kačamak od heljdinog brašna sa kajmakom i sirom.
Vrsta i stil: Suvo belo vino
Sorta: 100% Tamjanika
Odležavanje: Inox
Alc: 13%
Temp. služenja: 9-12°C
Uparivanje sa hranom: kačamak od mešanog i heljdinog brašna, sa sirom i kajmakom
Svetlo bakarno roze boje, razigrane aromatske strukture crvenog poljskog cveća, ratluka od ruže i japanske trešnje sa začinskim naznakama belog bibera.
Vibrantne kiseline protkane voćnim ukusom crvenog bobičastog voća, posebno crvene ribizle.
Veoma dobro ukomponovane strukture, odličan je pratilac tradicionalnog roštilja.
Vrsta i stil: Suvo roze vino
Sorta: 60% Prokupac, 20% Pinot Noir, 20% Crna Tamjanika
Odležavanje: Inox
Alc: 13%
Temeratura služenja: 9-12°C
Uparivanje sa hranom: losos, ćevapi sa roštilja, pečena bundeva.
Zlatno žute boje, sa aromama zelene jabuke, nezrele breskve, zaokružen finim notama vanile, kedrovine.
Lepo naglašene voćne kiseline u vrlo dobrom balansu sa puterastim notama prepečenog tosta.
Sa ukusima limete i grejpfruta, ovo vino pruža veliki potencijal uparivanja sa hranom.
Vrsta i stil: Suvo belo vino
Sorta: 100% Chardonnay
Odležavanje: 8 meseci u buradima od francuskog hrasta
Alc: 13%
Temperatura služenja: 9-12°C
Uparivanje sa hranom: burek sa sirom i ćuretina sa mlincima
Tabasco sosovi svojim aromama koktelima daju specifičnu pikantnost i dubinu ukusa. Tabasco sos je ključni sastojak mnogih koktela, poput Bloody Mar...
pročitaj jošVinarija Tikveš, osnovana 1885. godine sa vekovnom tradicijom, prerasla je u sistem Tikveš Châteaux & Domaines i danas se sastoji od nekoliko v...
pročitaj jošJedan od najpriznatijih svetskih ocenjivača vina Džejms Sakling je na vrh svoje liste Top 100 World Wines 2024 stavio Bertani Amarone della Valpoli...
pročitaj još