Olimpijada Pariz hrana
18.06.2024 Food

Šta će se jesti na Olimpijskim igrama u Parizu? Dve namirnice zabranjene

Kao gastronomski magazin interesovalo nas je da damo odgovor na pitanje: Šta će se jesti na Olimpijskim igrama u Parizu?

Kuvari će svaki dan morati pripremiti oko 40.000 obroka

Bliže se Olimpijske igre u Parizu, očekivanja naše javnosti su uvek velika, a za uspeh sportista bitno je da se sklopi nekoliko kockica u mozaiku. Hrana je svakako jedan od njih.
Organizatori su objavili da će 80 procenata svih jela biti proizvedeno od lokalnih namirnica, a nešto malo više od 60 procenata hrane će biti bez mesa. Čak 33 procenata biće biljnog porekla, a po prvi put će sportisti, njih 15.000 jesti iz tanjira koji se mogu prati, umesto uobičajenih jednokratnih. Jela za sportiste će osmisliti neki od najpoznatijih francuskih kuvara, a sada su poznate još neke informacije.
Sama količina sastojaka potrebnih za olimpijsko selo u Parizu ogromna je, a neki mediji javljaju da je to najveći ugostiteljski posao koji je ikada postojao
Na Olimpijskim igrama učestvovaće preko 15.000 sportista iz 206 zemalja, a ako uključimo i pomoćno osoblje, kuvari će svaki dan morati pripremiti oko 40.000 obroka. Kao što smo već naveli, trećina obroka će biti na biljnoj bazi, a 30 posto njih bit će organsko. Jedine namirnice koje dolaze iz drugih zemalja su čokolada, kafa i banane, a predviđa se da će za sportiste biti potrebno oko 3 miliona banana i 27 tona kafe.

Avokado i pomfrit Olimpijada

Prženi krompirići neće biti posluživani zbog potencijalnog rizika od požara radi korišćenja friteza u prostoru sa tolikim brojem ljudi. Osim toga, zabranjen je i avokado, i to zbog ekoloških razloga. Naime, avokado bi se trebao uvoziti izdaleka, a osim toga, za rast avokada potrebno je puno vode, a cilj organizatora je da se podstakne ekološka svest.
Jelovnik na Olimpijskim igrama će biti podeljen tematski. Pored francuske kuhinje, sportisti će moći birati azijsku, afričko-karipsku i internacionalnu kuhinju. Jelovnik su osmišljavali chefovi Charles Guilloy i Stephane Chicheri uz pomoć slavnih francuskih chefova Akramea Benallala, Amandine Chaignot i Alexandrea Mazzije. Ovaj tim je osmislio po dva jela, a francusku kuhinju će predstavljati vege bourguignon te brandade (slani bakalar i pire krompir). Aziju će „predstavljati“ mlevena svinjetina sa bosiljkom i basmati pirinčem, kao i jelo od karfiola i pečenog krompira sa kurkumom. Za afričko-karipsku temu osmišljeni su stir-fry sa paprikom, lukom i paradajzom i prženi i prženi škampi s chermoula sosom, a za svetsku temu jagnjetina u sosu sa mentom i vegetarijanska musaka.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije