1 svinjski file
29.11.2021 Chef

Svinjski file na palenti by šef Nikola Stojaković

Nikola Stojaković jeste rođen u Pančevu, ali je veći deo svog života proveo u Francuskoj. Sada svoju kreativnost predstavlja u mnogim restoranima Severne Makedonije, ali i Srbije

Impozantno iskustvo u restoranima sa Mišlenovim zvezdicama

Iskustvo šefa Nikole Stojakovića u vrhunskim restoranima sa Michelin zvezdicama je impozantno. Kada je počeo karijeru u hotelu “les Elysees du Vernet” u Parizu nije ni slutio da će nastaviti da gradi reputaciju i u hotelima “George”, “Park Hyatt” i “Sangri-la”, kao i u restoranima “110 Taillevent” i “Le Pre Catelan”, svi u Parizu.
Put ga je ipak doveo na Balkan i u restoran vinarije “Tikveš”, ali i u mnoge vrhunske restorane širom regiona. Učio je od najboljih i danas njegovi gosti uživaju u vrhunskom doživljaju hrane koju uparuje sa vinom. Kod svakog novog jela napravi posebno iznenađenje u kome je potrebno da se spremi gost za konzumaciju. On ističe da je ukus svakog zalogaja na prvom mestu, ali izgled, odnosno dekoracija je takođe vrlo važna, kojoj posvećuje posebnu pažnju.
Ono što čini njegovu svakodnevicu je uparivanje sa “Tikveš” vinima.
,,Kada ga pitate da li je zadovoljan, on želi da čuje šta mi koji konzumiramo njegovu hranu kažemo i posmatra naše izraze lica koji često govore više od reči”, kaže jedan od redovnih konzumenata. Za ovu priliku je pripremio svinjski file sa palentom koji se traži uvek zalogaj više.

svinjski file biftek

Svinski file na palenti u sosu od vrganja

SASTOJCI:
300 g svinjskog filea
maslinovo ulje
so i biber

ZA SOS:
200 g svežih vrganja
100 g crnog luka
5 cl belog vina
svinjski bujon

ZA HRSKAVU PALENTU:
100 g palente
400 cl mleka
50 g parmezana
50 g putera

PRIPREMA:
Začiniti svinjski file biberom, solju i maslinovim uljem. Staviti u kesu I vakumirati. Kuvati na pari 1 sat i 30 minuta na 62 stepena.
ZA SOS: Ispržiti crni luk i vrganje. Dodati belo vino i bujon. Kuvati dok se sos ne zgusne.
ZA PALENTU: Kuvati palentu u mleku. Dodati parmezan i začine, a potom staviti u frižider da se stegne. Iseći na parčiće i pohovati u brašnu, jajima i prezlama.

NIKOLA STOJAKOVIĆ
Nikola Stojaković
Šef i CEO za ketering menadžment vinarije “Tikveš”

AUTOR: NIKOLA STOJAKOVIĆ

FOTO: TIKVEŠ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije