Teks-Meks je pravac u kulinarstvu koji postoji oko stotinjak godina, a prvi put se pod ovim imenom pojavio sredinom četrdesetih godina prošlog veka. Nastao je prilagođavanjem prehrambenih navika meksičkih doseljenika u Teksas i ostale države na jugu Amerike, koji su svoje tradicionalne specijalitete vremenom modifikovali koristeći namirnice koje su im bile dostupne. Tako su kukuruzne tortilje zamenjene pšeničnim, a tvrdi sirevi i pavlaka prelili ljutinu južnoameričkih soseva.
Čipotle sos predstavlja vrh za svakog ljubitelja Teks-Meks kuhinje
SASTOJCI: * 1 veći češanj belog luka * 1 kašika krupne morske soli * ½ kašičice dimljene paprike * ½ kašike maslinovog ulja * 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka * rendana kora jednog limuna * 1 kašika putera (sobna temperatura) * 2 kašike svežeg korijandera, peršuna i vlašca * 1 kg škampa (očišćenih, sa izvađenom venom, opranih i osušenih) * kriške limuna * TABASCO® Chipotle sos
PRIPREMA:
Pripremiti roštilj na ugalj ili gas. Postarati se da temperatura bude što viša (oko 250°C). Kao alternativa može se koristiti grill opcija u rerni sa pojačanom temperaturom na maksimum i rešetkom najbliže izvoru toplote.
Sitno naseckati beli luk sa solju, dodati TABASCO® Chipotle sos i papriku. Takođe dodati maslinovo ulje, sok od limuna, puter pomešan sa korom od limuna i sitno seckano začinsko bilje. Mešati dok se ne dobije emulzija konzistencije kao pasta.
Pastom premazati škampe i pustiti da se mariniraju na sobnoj temperaturi oko 10 minuta. Ukoliko se koristi rerna, poređati škampe u odgovarajući pleh. U oba slučaja, grilovati škampe 3 minuta sa svake strane. Okrenuti ih samo jednom. Servirati odmah sa kriškama limuna i TABASCO® Chipotle sosomsa strane za velike ljubitelje čipotle paprike!