Uz Tabasco, budućnost je prijatno ljuta: Uverite se uz ove recepte
Tabasco je višenamenski sos koji dodavanjem u jela ne preuzima njihov osnovni ukus, već ih samo čini ukusnijim. Tabasco sos ne poznaje granice i b...
pročitaj jošTeks-Meks je pravac u kulinarstvu koji postoji oko stotinjak godina, a prvi put se pod ovim imenom pojavio sredinom četrdesetih godina prošlog veka. Nastao je prilagođavanjem prehrambenih navika meksičkih doseljenika u Teksas i ostale države na jugu Amerike, koji su svoje tradicionalne specijalitete vremenom modifikovali koristeći namirnice koje su im bile dostupne. Tako su kukuruzne tortilje zamenjene pšeničnim, a tvrdi sirevi i pavlaka prelili ljutinu južnoameričkih soseva.
Kad smo kod sosova, svaki sos je praktično salsa osim gvakamolea. Ipak, čipotle sos je posebna liga. Napravljen od dimljenih halapenjo paprika predstavlja vrh za svakog ljubitelja ove vrste kuhinje.
Ovom prilikom je uplivao u morsku priču i odlično se snašao sa škampima sa roštilja.
CHIPOTLE BBQ ŠKAMPI
SASTOJCI:
* 1 veći češanj belog luka
* 1 kašika krupne morske soli
* ½ kašičice dimljene paprike
* ½ kašike maslinovog ulja
* 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
* rendana kora jednog limuna
* 1 kašika putera (sobna temperatura)
* 2 kašike svežeg korijandera, peršuna i vlašca
* 1 kg škampa (očišćenih, sa izvađenom venom, opranih i osušenih)
* kriške limuna
* TABASCO® Chipotle sos
PRIPREMA:
Pripremiti roštilj na ugalj ili gas. Postarati se da temperatura bude što viša (oko 250°C). Kao alternativa može se koristiti grill opcija u rerni sa pojačanom temperaturom na maksimum i rešetkom najbliže izvoru toplote.
Sitno naseckati beli luk sa solju, dodati TABASCO® Chipotle sos i papriku. Takođe dodati maslinovo ulje, sok od limuna, puter pomešan sa korom od limuna i sitno seckano začinsko bilje. Mešati dok se ne dobije emulzija konzistencije kao pasta.
Pastom premazati škampe i pustiti da se mariniraju na sobnoj temperaturi oko 10 minuta. Ukoliko se koristi rerna, poređati škampe u odgovarajući pleh. U oba slučaja, grilovati škampe 3 minuta sa svake strane. Okrenuti ih samo jednom. Servirati odmah sa kriškama limuna i TABASCO® Chipotle sosom sa strane za velike ljubitelje čipotle paprike!
Sutlijaš, mnogima omiljena poslastica iz detinjstva, ne mora da bude pripreman samo na tradicionalan način. Kikkoman recept za čokoladni sutlijaš d...
pročitaj jošAmbasada Meksika sa zadovoljstvom najavljuje da će se od 15. do 22. oktobra 2024. godine održati drugo izdanje gastronomskog festivala Ukusi Meksik...
pročitaj jošKako bi se privukla pažnja ljubitelja ekskluzivnih gastronomskih iskustava u restoranima širom Srbije, pored internacionalnih jela vredno je istaći...
pročitaj još