Mesna vekna kadrirana
19.01.2021 Chef

Teleća vekna s ukusima šume i mirisom borovine

Recept šefa Alehandra Saravije može predstavljati savršeno predjelo ili glavno jelo, jer mesnu veknu vole čak i najizbirljiviji

Od punjene do one „ušuškane“ u sos, mesna vekna nikad ne razočara

Mesna vekna je jelo koje retko kad razočara. Jednostavno se priprema, a vole je i oni izbirljivi. Od punjene do one „ušuškane” u sos od paradajza, pa sve do velington varijacije, daje mogućnost svakom šefu da se iskaže.
Vreme je praznika, tako da vam predstavljamo recept s pinjolima, koji donose miris borovine.
Za recept se pobrinuo šef Alehandro Saravija, koji se iz rodnog Perua otisnuo na osmogodišnje usavršavanje po svetu. Na tom putu radio je, između ostalih, i sa velikim inovatorom Hestonom Blumentalom – u njegovom restoranu „Fat Duck”, a zatim i u pariskom „Les Ambassadeurs”. Nakon toga, odlazi u Australiju, gde radi u sidnejskim restoranima „Pier”, „Salon Blanc” i „Opera bar”.
Alehandro je pokrenuo i svoju kompaniju „A taste of Peru”, s kojom želi da promoviše svoju zemlju kroz autentične sastojke, ukuse i kulinarske tehnike. U tome su mu umnogome pomogle degustacijske noći pod nazivom Modern Peruvian Cuisine, koje su jedno vreme bile veliki hit u Sidneju.
Pre devet godina otvorio je svoj restoran „Morena”, koji tamošnji gastro kritičari nazivaju kao ultrakul mesto za sve ljubitelje fine dininga. Ovom prilikom donosimo vam jedno, ne tako fensi, jelo koje će svojim šumskim ukusima sigurno osvojiti vaše goste.

Mesna vekna

FOTO: LOUISE LISTER © StockFood via Guliver

Mesna vekna s bukovačom i pinjolima

SASTOJCI: (za 6 porcija)
* 800 g mlevene teletine
* 100 g sveže pileće kobasice
* 150 g bukovače
* 80 g pinjola
* 150 g mladog crnog luka
* 2 jajeta
* 2 kašike senfa
* 2 sušena paradajza u ulju
* 1 čen belog luka
* 2 veća parčeta starog hleba
* 2 dl mleka
* so, biber, ulje
PRIPREMA:
Hleb namočite u mleko. Očistite bukovače i naseckajte ih na kockice.
Na 2 kašike ulja sotirajte pečurke i sitno seckani mladi i beli luk.
Dodajte seckani sušeni paradajz, posolite, pobiberite i ostavite sa strane.
Iscedite hleb i dodajte ga u posudu s teletinom, kobasicom, sotiranim pečurkama. Jedan deo pinjola (oko 10 g) grubo iseckajte i ubacite u smesu. Na kraju dodajte jaja, senf, posolite i pobiberite. Dobro izmešajte da se sjedini.
Smesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenjem. Po celoj površini vekne pospite pinjole i utisnite ih u smesu. Premažite uljem.
Pecite 50 minuta u zagrejanoj rerni na srednjoj rešetki na 200 stepeni. Povremeno premažite uljem.
Poslužite uz salsu od paradajza i paprike ili uz sos od pečuraka.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: LOUISE LISTER © StockFood via Guliver

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije