Ah, Pinot Grigio. Sočno belo vino, osvežavajuće poput limunade po vrelom danu
Ono je u 14. veku našlo put do Švajcarske, a odatle je produžilo do severne Italije do Lombarije, Veneta, Furlanije i Trentina-Alto Adiđea i vrlo b...
pročitaj jošZa Rtanj se vezuju brojne legende, a nadaleko čuvenu jagnjetinu pripremio nam je Miloš Ristić, šef kuhinje planinskog butik-hotela Ramonda
U istočnoj Srbiji, u blizini Sokobanje, uzdiže se čudesna planina Rtanj, za koju je naš najčuveniji geograf Jovan Cvijić govorio da je možda najlepša planina u Srbiji. Legenda kaže da je na mestu Rtnja bio veliki dvorac u kojem je živeo čarobnjak koji je delio dobro i zlo i čuvao ceo taj kraj. Odjednom se na mestu zamka pojavila planina, a čarobnjak i dan-danas tu živi i pomaže svima koji veruju u njega. Po drugoj verziji, u Rtanj je udario meteorit i od tada je on veza sa svemirom i zato ovu planinu pohode brojni stručnjaci za sve neobjašnjivo.
Najlepša legenda je ona koju prepričavaju meštani, po kojoj je Rtanj centar sveta, u kojem je živeo bog Ra, koji se zaljubio u lepu Ilirku, vladaricu Balkana, pa joj je pomagao u osvajanju sveta. Tako su stigli s vojskom i do Etiopije, ali se tu Ilirka zaljubila i udala za faraona. Bog Ra se razbesneo, a nevernica se vratila na Rtanj. Za njom je došao i Ra s vojskom i silnim zmijama od kojih jedna presudi Ilirki. Svi su sahranjeni u piramidi, a na Rtnju ostalo je tako 13 vrsta zmija.
Bilo kako bilo, ovaj predivni kutak Srbije svakako treba posetiti, bilo da ste avanturista, sakupljač lekovitog bilja, planinar ili – lovac na vanzemaljce. Ako ste u prolazu, napijte se izvorske vode, kupite tek samleveno brašno ili uživajte u domaćim pitama i rtanjskoj jagnjetini. Jedno takvo jelo pripremio nam je Miloš Ristić, šef kuhinje butik-hotela Ramonda na Rtnju. Iako ga u hotelskom restoranu pripremaju sous vide tehnikom, šef Miloš nam otkriva kako pripremiti jagnjeću kolenicu bez vodene kupke.
RTANJSKA JAGNJEĆA KOLENICA
SASTOJCI (za 4 osobe):
* 2 kg jagnjeće kolenice
* 600 g šargarepe
* 500 g crnog luka
* 300 g celera
* 1 kg krompira
* 200 g putera
* 1 dl mleka
* 2 g kima
* 5 dl belog vina
* 1 dl crvenog vina
* ulje, so, začini po potrebi
PRIPREMA:
Jagnjeće kolenice začiniti i ostaviti u belom vinu da odstoji 24 sata. Nakon toga, kolenicu peći na 130 stepeni C četiri sata, zajedno sa korenastim povrćem, isečenim po vašem izboru.
Kaje gotovo, izvaditi povrće, a kolenicu zapeći na 200 stepeni još 10 minuta. U sos od povrća dodati potom crveno vino i u blenderu pripremiti sos za jagnjeću kolenicu. Ako je sos previše gust, dodati malo fonda ili vode.
Za pire: Očišćeni krompir iseći na kockice i kuvati u dubokoj slanoj vodi. Gotov krompir izmiksati, dodati puter i mleko. Servirati uz jagnjeću kolenicu.
MILOŠ RISTIĆ
Šef kuhinje hotela Ramonda na Rtnju
Chef Alain Ducasse nije samo sinonim za haute cuisine, njegovo kuvanje obuhvata različite formate, ne zanemarujući francusku instituciju bistroa. N...
pročitaj jošChef Ana Roš je sa svojom ekipom pripremila nove gastronomske užitke za sve one koji posete njen restoran Hiša Franko. Ana Roš: 50 Nijansi Crvene ...
pročitaj jošMasterChef, kulinarski televizijski format koji je kreirao Franc Roddam, svoje prvo emitovanje doživeo je u Velikoj Britaniji, jula 1990. godine. K...
pročitaj još