baozi
01.05.2022 Chef

Zašto sve više volimo baozi i kako ga pripremiti

Baozi je tradicionalni istočnjački delikates koji je sve popularniji u našoj zemlji. Priprema se od parenog testa sa različitim vrstama nadeva

Sočni paketići s mesom

Baozi u prevodu sa kineskog znači paket ili pakovanje što i najbolje opisuje sočne paketiće s mesom, povrćem i začinima. Postoje različiti načini pravljenja ovih lepinjica, a varijacije fila su takođe bezbrojne.
Legenda kaže da je baozi nastao u periodu Tri Kraljevstva u 3. veku. Čuveni vojskovođa Žugo Lijang je prilikom jednog od pohoda u Južnoj Kini smislio ovo jelo kao dar bogovima, ali i kao krepki obrok koji će njegovoj vojsci dati dovoljno snage za velike pobede.
Na istočnjačkoj trpezi je i danas delikates, a u zavisnosti od načina pripreme, sastojaka i veličine služi se i kao glavni obrok, ali i kao užina i među obrok.
Ovaj kineski specijalitet se vrlo brzo odomaćio u Srbiji što i ne čudi s obzirom da se pravi od testa, neizostavnog sastojka naše trpeze, u kombinaciji sa različitim vrstama filova.

Baozi s mesom

BAOZI SA MLEVENIM MESOM

SASTOJCI: 200 g brašna tip 400 * 80 ml vode * 5 g kvasca *
kašicica šećera; Za nadev: svež đumbir * kašicica šećera * 4 komada mladog luka * 3 kašičice soli * 3 kašike svetlog soja-sosa * 2 kašike suncokretovog ulja * 2 kašike vode * 200 g mlevenog svinjskog mesa

PRIPREMA: Sjedinite brašno, vodu, kvasac i šećer. Mesite desetak minuta, da dobijete kompaktnu masu. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 2 sata, da testo naraste. Izgnječite u avanu svež đumbir, ili ga iseckajte u blenderu. Ponovite postupak sa mladim lukom. Pomešajte dobijene paste sa ostalim sastojcima za nadev.
Sipajte vodu u posudu za kuvanje na pari i temperaturu podesite na najjaču. Odvajajte kašikom manju količinu testa, istanjite ih prstima u kružni oblik i na sredinu stavite otprilike ravnu kašiku nadeva. Uhvatite ivicu testa, povucite je ka vrhu i spojte na sredini, a potom zavrnite krajeve.
Obložite podlogu stimera od bambusa papirom za pečenje, stavite četiri baozija i kuvajte na pari oko 15 minuta. Poslužite uz čili ili soja-sos.

BAOZI SA HOISIN SOSOM

SASTOJCI: 560 g brašna * 11 g kvasca * 1/2 kašičice soli * 10 g praška za pecivo * 30 g šećera * 30 ml suncokretovog ulja * 300 ml punomasnog mleka; Za nadev (za 1 baozi): 50 g svinjske potrbušine, seckane ili mlevene * 30 g hoisin-sosa * 5 g mladog luka * 5 g đumbira * 5 g meda * 5 ml susamovog ulja * 2 g sakura miksa
PRIPREMA: Sjedinite brašno, so, šećer, kvasac, prašak za pecivo, ulje i mleko. Mesite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 2 sata, da testo naraste. Pomešajte sastojke za nadev, pripremite posudu za kuvanje na pari i temperaturu podesite na najjaču. Odvojte po 100 g testa i razvucite ga u oblik krug, a potom ga napunite. Obuhvatite pstima ivice testa, povucite ka vrhu i spojte ih u jednoj tački, a potom zavrnite krajeve.
Obložite podlogu stimera od bambusa papirom za pečenje, stavite četiri baozija i kuvajte na pari oko 15 minuta.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije