Aeropress barista
15.04.2021 Cafe Bar

Luka Jakšić o pripremi kafe Aeropress metodom

Nakon nekoliko spremanja ovladaćete aeropressom i od tada je na vama – da se igrate, probate nove recepte i uživate u ukusnoj kafi

Kvalitet vode, granulacija i imerzija su presudni

Aeropress je veoma mlada metoda pripreme. Izmislio ju je 2005. godine Alan Adler, penzionisani inženjer sa Stanfordskog univerziteta. Osmislio je unikatan uređaj za pripremu jutarnjeg napitka. Aeropressa je napravljena od polipropilena. Sama izrada je čini izuzetno izdržljivom i prenosivom. Gde god da putujem, imam je kod sebe jer znam da bilo gde, uz dobru sirovinu i malo tople vode, mogu da uživam u kvalitetnoj kafi.
Treba da obratite pažnju na: kvalitet vode (nikako česmovača), granulaciju tj. veličinu mlevene kafe i da ne preterate što se tiče same imerzije kafe (ako samlevenu kafu držite predugo u vodi, ukus može da bude mnogo gorak)
Za početak moramo da znamo koji delovi čine Aeropress:
* Posuda
* Potiskivač
* Plastična mrežica za filter
* Kašika
* Stirer (mešalica)
* Papirni filter

Za bolji efekat sami sameljite kafu

Ako želite kvalitetan napitak, najbolje je da sami sameljete zrna, u slučaju da nemate mlin, možete koristiti i već samlevenu kafu. Postoje razni recepti za pripremu ovom metodom, od kojih zavisi veličina mlevenja. Za ovaj recept nam je potrebna kafa koja je samlevena malo krupnije nego pesak, tj. malo krupnije nego za espreso. Voda je izuzetno bitna pošto čini više od 90% našeg napitka. Koristite flaširanu vodu, moj savet je „Rosa” ili filtrirana voda sa česme. Ako se filteri prave po određenoj razmeri kafe i vode, treba nam vaga za to, u navedenom receptu vodićemo se brojevima koji se nalaze na Aeropressi.

RECEPT

1. Staviti 2x papirna filtera u mrežicu za filter i isprati toplom vodom.
2. Zašrafiti filter na posudu.
3. Zagrejati vodu skoro do ključanja i sačekati oko minut-dva.
4. Samleti kafu (ako je kafa već samlevena, preskočite ovaj korak).
5. Staviti Aeropressu na šolju iz koje želite da pijete.
6. Sipati dve kašike samlevene kafe u posudu i „čuknite” nekoliko puta po posudi tako da samlevena kafa bude ravna.
7. Nakon što se voda malo ohladila, sipajte do broja 4.
8. Promešajte pet puta ukrug stirerom.
9. Stavite potiskivač, pritisnite 2 cm i izvadite 2 cm (ovo kreira vakuum).
10. Nakon 30 sekundi, jednom rukom držite donji deo posude, a drugom pritisnite potiskivač srednjom jačinom.
11. Pred sam kraj, čućete zvuk ispuštanja vazduha i to je to!
12. Voila – vaša kafa je spremna!

Luka jakšić

LUKA JAKŠIĆ
Head barista / Kafeterija
Coffe consultatiom, research and education

AUTOR: LUKA JAKŠIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK I LUKA JAKŠIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije