Restoran GT River – ukusi balkanske kuhinje na Dunavu
Novootvoreni restoran na Dunavu, GT River nalazi se tik ispod Pančevačkog mosta. GT River nudi ukuse balkanske kuhinje i goste poziva da zarone u c...
pročitaj jošAlan Dikas (na fotografiji desno sa šefom Denom Barberom) je u Parizu otvorio novi restoran „Sapid“, za koji kaže da će biti “95 posto veganski”. dok će preostalih 5 procenata činiti riblji umaci.
Meni neće biti jedini odmak od francuske fine dining klasike. Sala je daleko skromnije uređena, nego što smo navikli na restorane koje je vodio ovaj veliki francuski i svetski šef. Dikas je objasnio da se na ovaj korak odlučio jer ga sve više brinu klimatske promene, ali i zato što je mišljenja da restoranska scena mora pratiti želje i nove navike gostiju.
View this post on Instagram
Po Dikasovom mišljenju, ljude sve manje zanimaju stereotipna fine dining iskustva fokusirana na meso i očekuju kreativno i osvešćeno eksperimentisanje sa povrćem i biljnim namirnicama.
„Najveća promena je pažnja koju danas poklanjamo kvalitetnijoj i zdravijoj ishrani. Prilikom pravljenja menija ću se voditi pažljivim izborom namirnica jer su nam prirodni resursci sve oskudniji“, rekao je Dikas.
Dikas od devedesetih godina prošlog veka na svojim menijima redovno ima i veganska jela, a na „Sapidovom“ meniju će biti jela poput salate od lubenice i paradajza, sa pralinama od lešnika kao i bolonjeze od sočiva sa šargarepom na pari.
Veganska će biti i peciva i deserti poput poširanih žutih breskvi sa tofuom od konoplje. Ono što je obradovalo sve poklonike Dikasovog kuvanja je da će cene u ovom restoranu biti daleko pristupačnije nego u ostalim Dikasovim restoranima. Tako će najskuplje jelo koštati 14 evra.
Chef Nenad Atanasković, odnedavno poznat i široj publici zbog učešća u serijalu Master Chef Srbija, priredio je sredinom januara večeru sa menijem ...
pročitaj jošŽeni je mesto u kuhinji. Ako za trenutak prihvatimo da je tačna, ova vekovima izgovarana rečenica i da ne vređa ženski rod, odmah za njom usledi re...
pročitaj jošDr Bruno Guso, otac souse vide tehnike, u oktobru mesecu dobio je priznanje za dosadašnji doprinos u kulinarstvu – nagradu za životno delo od Ameri...
pročitaj još