Pivnica Crni petao
17.06.2021 Portfolio

Crni Petao – i pivnica i restoran – projekat by A4 studio

Po idejnom konceptu, objekat je urbani lokal – restoran pivnica savremenog karaktera i dizajna. Projekat enterijera potpisuje tim „A4 studio” iz Beograda, prema inicijalnoj ideji investitora da se napravi pivnica koja svojom funkcijom i elementima enterijera više podseća na restoran.

Tri zone spojene u jedinstven ambijent

Restoran-pivnica „Crni petao” nalazi se u Beogradu, na uglu ulica Ustaničke i Vojislava Ilića, na prostranoj etaži tržnog centra, sa posebnim pristupom sa platoa ispred objekta i iz tržnog centra.
Spajanjem više manjih lokala unutar etaže formiran je prostor za restoran-pivnicu. Osim glavnog dela lokala, sačinjenog od dve razuđene zone, postojao je površinski mnogo veći deo terase. Osnovna ideja bila je pripojiti terasu celokupnom prostoru i tako formirati jedinstveni ambijent veće kvadrature. Jedini način da se to ostvari bilo je probijanje zidova koji su mogli da se otvore i povežu sa baštom. To je i učinjeno otvaranjem prema terasi, pravljenjem mostova i uklanjanjem celih zidova. Armirano-betonski zidovi koji nisu mogli biti uklonjeni poslužili su kao zona oko koje je formiran bar, koji time postaje funkcionalna okosnica prostora. Na taj način je postignut cilj spajanja tri zone u jedinstven ambijent, a sam šank je svojom geometrijom poslužio i kao odredišni reper koji usmerava linije kretanja posetilaca prema funkcionalno različitim zonama restorana.

Pozicioniranje šanka kao centralnog ostrva, dobijenog funkcionalnim zahvatom, pokazalo se kao uspešno rešenje s obzirom na da, kao fokusna tačka u prostoru oko koje se sve dešava, definiše različite karaktere zona namenjenih gostima. Pored toga, interesantno rešenje baš u zoni šanka jeste staklena komora u kojoj su smeštena burad za hlađenje piva. Tako je jedan tehnološki postupak postao i zanimljiv dizajnerski akcenat.
Jedna od stvari koje su uticale na raspored i na vrste sedenja jeste pozicija ulaza na samom ćošku lokala. To je omogućilo formiranje prostora u dubinu, oivičenog s jedne strane dugačkim šankom, a sa one druge nizom prozora koji se produžavaju sve do samog kraja u dubini. Na blago uzdignutom postamentu, nadovezujući se na liniju šanka, formiran je binski prostor za bendove.

pivnica Crni Petao 4

Najveća atraktivnost ovog dela prostora jeste pokretni krov i mogućnost potpunog ili delimičnog otvaranja. Na taj način se postiže efekat sedenja u bašti. Taj dualni karakter prostora (otvoreno-zatvoreno) jeste nešto što daje ležernost celokupnom ambijentu – kako u toku dana tako i u večernjim satima.

crni petao pivnica 5

Kuhinja, sanitarni blok i sve pomoćne prostorije postavljene su u lakat-zoni

Counter tip sedenja dominantan je u glavnom delu pivnice, s tim da se tip stolova i stolica, njihov oblik i pozicija menjaju po dubini prostora kako bi se ostvario dinamičan ambijent na ovako velikoj kvadraturi. Kapacitet sedenja u sve tri zone restorana pivnice je preko 200 mesta. Kuhinja restorana, sanitarni blok, sve servisne i pomoćne prostorije postavljene su u lakat-zoni, uključujući i pomoćni ulaz u objekat iz unutrašnjosti tržnog centra. Na ovaj način je postignuta maksimalna funkcionalna iskorišćenost prostora.

Crni Petaro pivnica toalet

Druge dve zone lokala projektovane su tako da po karakteru ističu taj prostor kao intimniji deo. Koncept mirnijeg dela lokala upotpunjen je zelenilom i posebno dizajniranom kupolom – plafonskom čelično-drvenom konstrukcijom ispod koje je pozicioniran centralni sto restorana. Svi elementi enterijerskog mobilijara (lusteri, lampe, plafon, obloge zidova i pregrada) posebno su dizajnirani ovom prilikom.
Dizajn enterijera svakog segmenta restorana pivnice (od prostora namenjenih gostima do servisnih prostorija) svojom geometrijom i upotrebljenim materijalima ilustruje ideju urbanog enterijera savremenog gradskog restorana. Drvo, čelik i staklo kao osnovni materijali, uz odabrani nameštaj tamnijih tonova i, za ovu priliku, posebno dizajnirani elementi rasvete u skladu su s neoindustrial dizajn konceptom enterijera.

crni petao pivnica

Podovi su različito tretirani po zonama: pod zatvorene terase su granitne ploče sa podnim grejanjem, što dodatno podiže ugodnost boravka u prostoru. Centralni deo je liveni pod na cementnoj bazi koji je omogućio izradu različitih aplikacija. Treći deo lokala je keramika u dezenu drveta koja vizuelno doprinosi intimnijoj atmosferi tog dela restorana.
Primenjeni materijali, savremeni elementi rasvete uz prisustvo stakla, crnog čelika, betona i ogledala svrstavaju „Crni petao” u moderne enterijere savremenog Beograda.

BOJANA ĐOKIĆ
diplomirani inženjer arhitekture

A4 studio

A4 studio je arhitektonski biro osnovan u Beogradu 2008. godine kao partnerska firma četiri diplomirana inženjera arhitekture. Današnji tim vode Nenad Đokić, Sanja Prodanović i Ljubica Bigović i broji devet arhitekata koji se bave projektovanjem, modelovanjem, nadzorom u oblasti izvođenja i saradnjom sa stručnjacima iz različitih oblasti.
Veliki broj uspešno realizovanih projekata tokom dvanaest godina postojanja govori u prilog tome, kao i nagrade Brava Casa Design Awards 2015, Big See Interior Award 2019, na regionalnim takmičenjima u kategoriji za najlepše uređene restorane i kafe-barove.
U radu A4 studija naročito se izdvaja arhitektura i dizajn enterijera ugostiteljskih i hotelskih objekata. Već godinama profilisan u tom smeru, taj tim, osim u Beogradu, uspešnu saradnju na tom polju ostvaruje i na inostranom tržištu (Švajcarska, Austrija, Nemačka, Grčka, Velika Britanija…).

AUTOR: BOJANA ĐOKIĆ

FOTO: A4 STUDIO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije