20.09.2020 Cafe Bar

Dante’s, najbolji bar na svetu, u potrazi za savršenim Negronijem

Njujorški Dante’s je najbolji bar na svetu u 2019. godini prema izboru The World’s 50 Best Bar. To je bio i više nego dovoljan razlog da zavirimo u laboratoriju genijalnog Narena Janga i predstavimo njegovu gotovo opsesivnu potragu za savršenim negronijem

Prvo otvaranje je bilo 1915. godine

Najuticajnija lista u svetskom barskom biznisu The World’s 50 Best Bar za najbolji bar na svetu u 2019. godini izabrala je njujorški Dante’s. Smešten u prostoru u kojem je više od 100 godina radila lokalna krčma, taj istorijski bar otvoren je 1915. godine kao Caffe Dante. Tačno vek kasnije, Australijanci Linden Prajd i Natali Hadson ponovo ga otvaraju kao craft bar pod kreativnim vođstvom barmena Narena Janga.
Jangovi kokteli inspirisani Italijom Danteu su doneli dva prestižna priznanja na Tales of The Cocktail Spirited Awards. Prvo je proglašen najboljim restoranskim barom (pretekao je Gramercy Tavern i ostale slavne komšije na Menhetnu), zatim je prošlog leta izabran za najbolji bar na svetu, a poslednja nagrada u nizu potvrdila je njegov uspeh.

Prve koktele je pravio za mamu i njene prijateljice

Glavni barmen Naren Jang koktele pravi od malih nogu. Bili su to, kako kaže, očajni kokteli koje je mešao za mamu i njene prijateljice, ali to mu je, u kombinaciji s knjigama o koktelima koje je mama Jang strastveno skupljala, omogućilo da počne da uči mnogo pre nego što australijski zakoni dopuštaju maloletnicima da priđu alkoholu. Profesionalni put Janga vodi u Sidnej, zatim u London, da bi se skrasio u Njujorku kada je preuzeo Dante.
Jangovi kokteli u kombinaciji s tradicionalnim italijanskim jelima vrlo brzo su svrstali Dante među sam krem njujorških barova, kojih je, usput budi rečeno, na Top 50 listi ukupno šest, uključujući i Katana Kitten Masa Urushide u Vest Vilidžu, koji je proglašen najboljim novim barom.
Na listi dominiraju londonski barovi s deset mesta. Predvode ih institucije The Connaught (drugo mesto) i American Bar u hotelu Savoy (peto mesto). Najveći skok napravio je madridski Salmon Guru, koji se sa 28. popeo na 19. mesto, a na samom vrhu liste, na trećem mestu, uz njujorške i londonske barove, našao se Florería Atlántico iz Buenos Ajresa.
Tajnu Danteovog uspeha vlasnici vide u tome što se tamo služe najbolji kokteli koji se novcem mogu kupiti, naročito klasični aperitiv kokteli kao što su belini i negroni. Tome treba dodati vrlo jednostavnu, ali maestralno spremljenu italijansku hranu i delikatese od izuzetno kvalitetnih italijanskih namirnica. Ovom prilikom najviše pažnje ipak ćemo posvetiti pripremi negroni koktela. Genijalni Jang je svojom filozofijom pripreme negronija vratio stari sjaj tim koktelima, te smo s razlogom zavirili u njegovu laboratoriju.

Dante’s negroni

Negroni je poslednjih godina stekao kultni status, a Jang je povukao pomalo kontroverzan potez napravivši odmak od klasičnog odnosa jednakih delova u korist džina u odnosu na kampari i vermut. „Pročistio sam koktel i više nije toliko sladak”, rekao je Jang.

SASTOJCI:
• 30 ml džina, po mogućnosti bombajski safir
• 25 ml kamparija
• 25 ml slatkog vermuta, po mogućnosti Martini&Rossi

PRIPREMA
1. Dodajte sve sastojke u čašu za mešanje.
2. Dodajte led i mešajte dok se ne ohladi.
3. Sipajte u čašu preko velike kocke leda.
4. Garnirajte kolutom narandže.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: DANTE'S

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije