Cocktail laboratorija: 5 bazičnih formula za koktele
Savremeni barmeni su moderni alhemičari koji u okviru svojih cocktail laboratorija od, naoko običnih sastojaka, stvaraju zlato u čaši. Za vaš ulaz ...
pročitaj jošNjujorški Dante’s je najbolji bar na svetu u 2019. godini prema izboru The World’s 50 Best Bar. To je bio i više nego dovoljan razlog da zavirimo u laboratoriju genijalnog Narena Janga i predstavimo njegovu gotovo opsesivnu potragu za savršenim negronijem
Najuticajnija lista u svetskom barskom biznisu The World’s 50 Best Bar za najbolji bar na svetu u 2019. godini izabrala je njujorški Dante’s. Smešten u prostoru u kojem je više od 100 godina radila lokalna krčma, taj istorijski bar otvoren je 1915. godine kao Caffe Dante. Tačno vek kasnije, Australijanci Linden Prajd i Natali Hadson ponovo ga otvaraju kao craft bar pod kreativnim vođstvom barmena Narena Janga.
Jangovi kokteli inspirisani Italijom Danteu su doneli dva prestižna priznanja na Tales of The Cocktail Spirited Awards. Prvo je proglašen najboljim restoranskim barom (pretekao je Gramercy Tavern i ostale slavne komšije na Menhetnu), zatim je prošlog leta izabran za najbolji bar na svetu, a poslednja nagrada u nizu potvrdila je njegov uspeh.
Glavni barmen Naren Jang koktele pravi od malih nogu. Bili su to, kako kaže, očajni kokteli koje je mešao za mamu i njene prijateljice, ali to mu je, u kombinaciji s knjigama o koktelima koje je mama Jang strastveno skupljala, omogućilo da počne da uči mnogo pre nego što australijski zakoni dopuštaju maloletnicima da priđu alkoholu. Profesionalni put Janga vodi u Sidnej, zatim u London, da bi se skrasio u Njujorku kada je preuzeo Dante.
Jangovi kokteli u kombinaciji s tradicionalnim italijanskim jelima vrlo brzo su svrstali Dante među sam krem njujorških barova, kojih je, usput budi rečeno, na Top 50 listi ukupno šest, uključujući i Katana Kitten Masa Urushide u Vest Vilidžu, koji je proglašen najboljim novim barom.
Na listi dominiraju londonski barovi s deset mesta. Predvode ih institucije The Connaught (drugo mesto) i American Bar u hotelu Savoy (peto mesto). Najveći skok napravio je madridski Salmon Guru, koji se sa 28. popeo na 19. mesto, a na samom vrhu liste, na trećem mestu, uz njujorške i londonske barove, našao se Florería Atlántico iz Buenos Ajresa.
Tajnu Danteovog uspeha vlasnici vide u tome što se tamo služe najbolji kokteli koji se novcem mogu kupiti, naročito klasični aperitiv kokteli kao što su belini i negroni. Tome treba dodati vrlo jednostavnu, ali maestralno spremljenu italijansku hranu i delikatese od izuzetno kvalitetnih italijanskih namirnica. Ovom prilikom najviše pažnje ipak ćemo posvetiti pripremi negroni koktela. Genijalni Jang je svojom filozofijom pripreme negronija vratio stari sjaj tim koktelima, te smo s razlogom zavirili u njegovu laboratoriju.
Negroni je poslednjih godina stekao kultni status, a Jang je povukao pomalo kontroverzan potez napravivši odmak od klasičnog odnosa jednakih delova u korist džina u odnosu na kampari i vermut. „Pročistio sam koktel i više nije toliko sladak”, rekao je Jang.
SASTOJCI:
• 30 ml džina, po mogućnosti bombajski safir
• 25 ml kamparija
• 25 ml slatkog vermuta, po mogućnosti Martini&Rossi
PRIPREMA
1. Dodajte sve sastojke u čašu za mešanje.
2. Dodajte led i mešajte dok se ne ohladi.
3. Sipajte u čašu preko velike kocke leda.
4. Garnirajte kolutom narandže.
Danilo Dača Božović godinama važi za jednog od najboljih barmena Majamija, a u intervjuu za naš magazin otkriva kako funkcioniše njegov Swizzle Rum...
pročitaj jošNovo, drugačije i urbano mesto u srcu Dorćola - Cocktail & Sushi bar Umami je savršeno za obeležavanje značajnih poslovnih i privatnih prilika....
pročitaj jošBeogradsko novo mesto za zagrevanje je B4 bar, koji se pozicionirao u centralnoj ulici na Dorćolu. View this pos...
pročitaj još