23.01.2023 Cafe Bar

Fabrika Burger & Pizza bar – mašinerija dobrog ukusa!

Fabrika Burger & Pizza Bar je porodični projekat braće Dejana i Srđana Drljače i njihovih nežnijih polovina. Pet godina nakon otvaranja njihovo mesto je sinonim za kvalitetne burgere i napolitanske pice

“Prvi smo u Suboticu doneli Napolitansku picu“

Priznajem da je plan za Suboticu bio probati supu od morke, gulaš čorbu ili sekelj gulaš, no, u šetnji Korzom, usred pešačke zone, nikla je Fabrika. Slogan braće Dejana i Srđana Drljače je Mašinerija dobrog ukusa, a s obzirom da u kolekciji ploča imam i onu Man Machine od Kraftwerka, odlučio sam da proverim bratsku kujnu. U home made briošu za čijom su formulom tragali sve dok nisu uboli pravu meru mleka i putera našlo se 150 g medium pripremljene govedine sa halapenjo mejo sosom i savršeno karamelizovani luk. Drugi je sadržao 150 g well done carskog mesa, bejbi spanać, halapenjo papričice, ukiseljeni crveni luk, a sve je povezao srirača majonez. Dok mi se meso i bukvalno topilo u ustima, prijatnu ljutinu, sam gasio crvenim lagerom subotičke kraft pivare Patuljak, logičnog naziva – Piroška. Kad mi je stigao račun pomislio sam da je happy hour, te sam dobio dva burgera po ceni jednog, ali ne. U Fabrici deru govedinu i svinjetinu, ali ne i goste.
“Moj brat Dejan i ja smo u ugostiteljstvu od 2006. godine. Prilikom studiranja u Novom Sadu smo radili po lokalnim barovima. Kako je prolazilo vreme, postajalo je sve ozbiljnije i zavoleli smo posao do te mere da se i danas bavimo ugostiteljstvo, a razlika je samo što smo sada vlasnici restorana”, započinje priču Srđan Drljača koji mi otkriva da su se tokom svoje karijere trudili da rade u najprestižnijim restoranima. Razlog je jednostavan, želeli su da što bolje nauče posao od iskusnih kolega iza kojih je višedecenijski rad.

„Sve sosove i brioše sami proizvodimo“

“Sve su to bili ozbiljni šefovi… Posle par godina odlazimo u Crnu Goru gde radimo oko 8 godina u Perastu. To iskustvo iz bokokotorskog zaliva nam je bilo nezaboravno i puno nam je koristilo u poslu. Nakon 11 godina iskustva u ugostiteljstvu i rada na pozicijama kuvara, konobara i menadžera odlučujemo se da iskoračimo i postanemo svoji na svome”, priča Srđan.
Ideja o otvaranju mini restorana se nametnula sama posle velikog iskustva i rada na istraživanju tržišta. Kada su uvideli da na prostoru Subotice nema objekta koji radi burgere započeli su realizaciju projekta.
“Naš brend Fabrika Burger & Pizza bar smo pokrenuli 9. maja 2017. godine. Na početku targetiramo mlađu populaciju za koju smatramo da su naši potencijalni gosti i razvijamo odličan marketing na društvenim mrežama gde smo i danas najpopularniji u Subotici. U početku smo bavili isključivo burgerima, a posle par godina smo proširili jelovnik i ubacili napolitanske pice”, otkriva moj sagovornik.

Lokacija restorana je u srcu Subotice

Da je lokacija pola posla svi dobro znaju. Na Fabriku ćete naleteti, hteli ne hteli, dok šetate Korzom, sa leve strane, na samom početku ulice koja nosi ime najpoznatijeg ugarskog kralja Matije Korvina.
“Lokacija restorana je u srcu Subotice u jednoj od najlepših ulica, za lokaciju nismo tražili kompromise već samo najbolje. To smo se svi u porodici složili, a tako donosimo i sve ostale odluke. Porodično smo I poslove podelili. Dejan je šef kuhinje, ja sam u menadžmentu i pomažem u posluživanju gostiju. Dejanova supruga je u operativi, dok je moja supruga Snežana zadužena za finansije i knjigovodstvo”, pojašnjava mi strukturu Srđan Drljača. A onda smo prešli na kuhinju.
“Što se tiče kuhinje i kvaliteta burgera koristimo goveđe meso premium kvaliteta koje sami začinjavamo samo sa morskom solju i biberom i formiramo smesu za naše burgere. Sve sosove i brioše sami proizvodimo i smatramo ih našim najjačim oružjem, jer niko ne može da nas iskopira. Ne koristimo industrijske i instant sastojke, sve proizvodimo sami i to je ključ našeg uspeha. Oslanjamo se na sebe i proizvodimo vrhunski kvalitet od samog početka pripreme mesa, pa sve do tanjira. I ne zavisimo ni od koga. Dosta stvari uvozimo preko naših dobavljača, počevši od dimljene začinske paprike La chinata iz Španije, pa do Caputo brašna za picu ili mocarele fior di late”.

Šef Dejan je izdanak italijanske škole „Gruppo la piccola Napoli“

Proširivanjem ponude u restoranu sa napolitanskim picama šef Dejan Drljača odlazi na obuke u inostranstvo. Kao član italijanske škole Napolitanskih pica majstora “Gruppo la piccola Napoli” dobija brojne sertifikate za napolitanski stil izrade.
“Prvi smo u Suboticu doneli Napolitansku picu. I ona je prošla period privikavanja, kao što je bio slučaj sa burgerima. Bili smo svesni da je potrebno vreme da gosti prihvate nešto što je drugačije i kvalitetnije nego što je ostala ponuda u gradu”.
Porodična manufaktura koja stoji iza ovog projekta ne planira da stane. U jesen prošle godine su proširili prostor za deo sa picama i instalirali jednu od najkvalitetnijih peći Sud forni opale,  italijanskog proizvođača koji jedini proizvode sertifikovanu pica peć za napolitanu. Pored toga u planu je širenje biznisa, te će se u skorijoj budućnosti u ukusima Fabrike uživati i u drugim gradovima u Srbiji. A do tada, toplo vam preporučujem da posetite sever Bačke.

10 burgera i 10 pica

Jelovnik Fabrike je pikantno putovanje po svetskim kulinarskim baštinama generisano u street food aranžman. Ravno deset različitih burgera je obojeno sa pet različitih sosova. U briošu služe i sendvič sa kajganom od dva jaja, upotpunjenom sa čedar sirom, hrskavom slaninom i karamelizovanim lukom. Burger služe i u tortilji, kao i ramstek. Za ljubitelje salate tu su dve pileće, jedna sa avokadom, a druga sa ukiseljenim lukom i vinegret dresingom. Za ljubitelje Oktoberfesta kojima pecivo nije potrebno tu su pijane kobasice koje ćete najlepše upariti sa hrskavim pohovanim kolutovima luka.
Što se tiče pica, paleta sadrži 10 slanih i 1 slatku. Pored klasika, izdvajaju se Bolonjska sa pestom od pistaća, mortadelom i fior di late mocarelom, a kako saznajem gosti sjajno reaguju na Grčku koja pored pistaća i mocarele sadrži feta sir, tikvice i prah od masline.

4 aduta kraft pivare „Patuljak”

Pored dobrog jelovnika u ponudi su i četiri ukusa lokalne kraft pivare Patuljak. Mrgud je prvi subotički pilsner, tipičan predstavnik češke škole pivarstva, postojane pene, blago gaziran i umerene gorčine. Piroška je nefiltrirano i nepasterizovano pivo boje ćilibara. Robusno, umereno gorko sa aromama biskvitnih nota i kremastom penom. Fićfirić je klasičan predstavnik America pale ale stila, izuzetno mirisno i aromatično pivo sa izraženom gorčinom koju daje pažljivo odabrana kombinacija tri američka hmelja. Pivsku priču zaokružuje Negro, blago crno pivo, umereno gazirano sa složenim ukusima oraha i čokolade.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: FABRIKA BURGER & PIZZA BAR

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije