Hot dog 1
09.09.2021 Portfolio

Kako je hot dog postao neizostavni deo američke kulture

Viršla u kifli, ili popularni hot dog je u Ameriku došao sa većim brojem nemačkih imigranata koji su pobegli u osvit drugog svetskog rata.
Bilo da ga volite kuvanog ili sa roštilja, posluženog samo sa senfom, ili uz ljuti sos, kečap i kiseli kupus, složićemo se oko toga da je hot dog, gotovo isto kao i hamburger, postao neizostavni deo američke kulture.

Između dva praznika pojede se 7 milijardi hot dogova

“Zvuči neverovatno, ali Amerikanci između Memorial Day (krajem juna) i praznika Labor Day (prvi ponedeljak u septembru) pojedu čak sedam milijardi hot dogova”, rekao je za CNN Erik Mitental, predsednik Nacionalnog saveta za viršle i kobasice.
Ma koliko ga svojatali, hot dog bi se trebao prodavati pod imenom Frankfurter, kako ga i dan danas zovu u Nemačkoj. Bez obzira što bi se po imenu dalo zaključiti da potiče iz Frankfurta, mesto nastanka je nemoguće odrediti.

hot dog 2

Jevrejski mesari su izbacili svinjetinu

Naime, originalni nemački hot dog je bio mešavina svinjetine i govedine. Današnji, američki se pravi isključivo od govedine, jer su ga prvi počeli praviti jevrejski mesari, a zbog njihove košer ishrane nisu stavljali svinjetinu u mešavinu za viršle i kobasice.
Amerikanci su prihvatili kulturu jedenja kobasica jer su ih Nemci jeli u svakoj prilici. Kod kuće, na poslu, napolju, svugde. Doprinos popularnosti su doneli i kiosci sa hot dogovima. Za njih nije bilo potrebno veće ulaganje, a prvi kiosci su bili u stvari pokretne kuhinje na točkovima koje su na ulicama pojavile krajem pedesetih, a deceniju kasnije nije bilo raskrsnice u američkim gradovima gde niste mogli kupiti hot dog.

Kifla je izazvala revoluciju

Ipak, Amerikanci su dali značajan doprinos evoluciji hot doga. Čarls Feltman se prvi setio da ubaci viršlu/kobasicu u pecivo i na taj način je počeo privlačiti još više kupaca. Krajem dvadesetog veka, njegov restoran na Koni Ajlendu je prodavao neverovatnih 40.000 hot dogova dnevno.
Popularnost ovog jednostavnog sneka ne opada, a kako stvari stoje, cela Amerika će i dalje uživati u finom spoju mesa, peciva i dodataka.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije