20.09.2020 Portfolio

Ritual, restoran projektovan za ritualno uživanje

Beograd je grad koji na poseban način gaji kulturu ugostiteljstva – broj i vrste restorana, gastro barova i kafea koje nudi svojim gostima i stanovnicima svrstavaju ga s pravom među svetske prestonice.

Doza misterije na suptilan način

Bogatom kuhinjom, a naročito visokom estetikom i ambijentalnim ugođajima, Beograd već godinama postavlja standarde ugostiteljstva kada je reč o restoranima. Jedan od takvih je Ritual, restoran projektovan i urađen prema početnoj ideji o stvaranju naročitog mesta gde će uživanje u čarima hrane i pića biti sasvim poseban ritual.

Restoran Ritual nalazi se u atraktivnoj i savremenoj poslovnoj zoni Novog Beograda – West 65. Projektant enterijera je A4 studio iz Beograda, arhitektonski biro koji je već nagrađivan u stvaralaštvu iz hospitality kategorije i izdvojio se kao prepoznatljiv po svojim kreativnim rešenjima i inovacijama u realizaciji ambijenata restorana, hotela i gastro barova.
Ideja investitora bilo je stvaranje ambijenta restorana koji će u sebi imati dozu misterije i na suptilan način, dizajnom enterijera, pozivati na uživanje u hrani i piću dajući tom činu ritualnu ulogu. A4 studio je funkcionalnom organizacijom i pažljivom kombinacijom materijala i osvetljenja materijalizovao taj koncept.

Restoran je trostrano orijentisan prema pešačkoj zoni

Arhitektura restorana proizašla je iz nekoliko faktora: prvi je bio pozicija i orijentacija lokala, kao i njegovih konstruktivnih uslovljenosti u vidu pozicije stubova, a drugi stvaranje dizajna mističnog ambijenta.
Restoran je trostrano orijentisan prema pešačkoj zoni bloka, što je odredilo raspored funkcionalnih zona: prostor za goste organizovan je u više tipova sedenja, zavisno od pozicije. Šank je postavljen u centralnoj zoni i otvara se na gotovo sve četiri strane, counter sedenje je u sredini dela za goste, dok je intimniji klasičan tip stolova smešten prema staklenim površinama prozora, kao i uz zidove i stubove. Kuhinja, sanitarni blok i sve servisne pomoćne prostorije postavljeni su u lakat-zoni. Na taj način prostor je maksimalno funkcionalno iskorišćen, a restoran je dobio 115 mesta za sedenje.
Pozicioniranje šanka kao centralnog ostrva pokazalo se kao uspešno rešenje budući da, kao fokusna tačka u prostoru oko koje se sve vrti, drži balans između dva krila restorana. Dizajnom se šank izdvaja i kao reperna tačka jer je svojom zaobljenom geometrijom, perforiranim limom u gornjoj i donjoj zoni, kao i svetlosnim efektima, dao mističan karakter restoranu.
Nadovezujući se na oblikovni koncept šanka, levo krilo restorana sledi isti kolorit i materijale neoindustrial dizajna – monohromatski dizajn nameštaja, savremeni elementi rasvete, staklo, crni čelik, beton i ogledala savršeno ilustruju ideju mistike i ambijentalnog sklada.
S druge strane, desno krilo restorana otkriva likovno sasvim drukčiji ali idejno isti koncept misterioznog doživljaja prostora. Živi kolorit biljnog sveta uz prigušeno osvetljenje nagoveštava bogata čulna iskustva internacionalne kuhinje.

Upotreba ogledala uz čelične završne elemente

Volumetrija prostora ostala je netaknuta bez obzira na startne ograničavajuće faktore. Ono što treba istaći kao kvalitetno rešenje u prevazilaženju funkcionalnih prepreka jeste upotreba ogledala uz čelične završne elemente. Konstruktivni zidovi koji egzistiraju kao fiksni elementi „obučeni” su u ogledala i time je vizuelno dematerijalizovana njihova pojava, a utisak prostornosti uvećan.
Celokupan prostor pruža utisak sklada i balansa, koji je neophodan da bi se u prvi plan postavila kultura obedovanja. Ideja potpunog užitka u hrani koja jeste i treba da bude svakodnevni ritual ovde je pažljivo oblikovanim ambijentima sprovedena s ukusom.

Autor projekta: A4 STUDIO
Lokacija: BEOGRAD, WEST 65
Površina: 210 m2
Realizacija: 2018. godina

Bojana Đokić
diplomirani arhitekta

Bojana Đokić diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2008. godine, na smeru: istorija i teorija arhitekture i umetnosti. Stažiranje iz oblasti arhitektonskog i kulturnog nasleđa obavila je u muzeju Santa Maria della Scala u Sijeni, u Italiji, 2008. godine.
Članica je Ženskog arhitektonskog društva i učesnica izložbe „Višeslojnost”, na kojoj je predstavila svoj rad edukativnog programa „The Architectural Imagination” Univerziteta Harvard.

A4 studio

A4 studio je arhitektonski biro osnovan u Beogradu 2008. godine kao partnerska firma četiri diplomirana inženjera arhitekture. Današnji tim vode Nenad Đokić, Sanja Prodanović i Ljubica Bigović i broji devet arhitekata koji se bave projektovanjem, modelovanjem, nadzorom u oblasti izvođenja i saradnjom sa stručnjacima iz različitih oblasti.
Veliki broj uspešno realizovanih projekata tokom dvanaest godina postojanja govori u prilog tome, kao i nagrade Brava Casa Design Awards 2015, Big See Interior Award 2019, na regionalnim takmičenjima u kategoriji za najlepše uređene restorane i kafe-barove.
U radu A4 studija naročito se izdvaja arhitektura i dizajn enterijera ugostiteljskih i hotelskih objekata. Već godinama profilisan u tom smeru, taj tim, osim u Beogradu, uspešnu saradnju na tom polju ostvaruje i na inostranom tržištu (Švajcarska, Austrija, Nemačka, Grčka, Velika Britanija…).

AUTOR: BOJANA ĐOKIĆ

FOTO: STUDIO A4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije