Miloš Jovanović
06.04.2021 Portfolio

Šef Miloš Jovanović: „Mišlen neće doći u Srbiju dok ne budemo članovi EU“

Oko Mišlenovih zvezdica se baš „zakuvalo”, tako da se stiče utisak kao da se u Beogradu snima novi nastavak „Bornovog identiteta”. Mogu zamisliti Mišlenove inspektore kako pod okriljem tame obilaze prestoničke restorane, sudarajući se s agentima stranih službi, u toaletima ostavljaju šifrovane poruke, dok influenseri i food blogeri prave selfije u ogledalu… Čak i ne zvuči nezanimljivo, samo se nadam da nijedan od Mišlenovih inspektora neće nakon toga sesti i u jedan od divljih taksija. Kad čuje cenu, videće sve zvezdice.

Beograd noću

Mišlen: „Naše interesovanje za beogradsku kulinarsku scenu ostaje netaknuto“

Sve je počelo prošle godine u oktobru mesecu, kad je najavljen njihov dolazak, a rezultate njihovog rada očekivali smo 14. decembra. U novembru mesecu na zvaničnom portalu Mišlenovog vodiča objavljeno je pak sledeće:
„Zbog pandemije Covid-19, objavljivanje Mišlenovog vodiča za Beograd, prethodno planirano za 11. decembar 2020, biće odloženo”, rekao je Gvendal Poullennec, međunarodni direktor vodiča i dodao: „Naši timovi ostaju u bliskoj vezi s Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije i naše interesovanje za beogradsku kulinarsku scenu ostaje netaknuto, redovno ćemo nadgledati situaciju.”
Obaveštenje zvuči korektno, ali zbog nedoumice oko terminologije potražio sam odgovor od Mišlena. Da li odlaganje objavljivanja vodiča znači da su inspektori na terenu, da su obišli restorane i da se samo čeka s objavljivanjem, ili je odložena poseta inspektora za neko bolje vreme. I zašto je Beograd odložen kad situacija u našoj zemlji nije baš tako loša kao u većini evropskih zemalja koje su u potpunom lokdaunu? I kako ste onda ocenili restorane u svetu koji su zatvoreni?

1 Ljubomir Stanisic FOTO FABRICE DEMOULIN

Da se razumemo, drago mi je što je „Hiža Franko” u junu prošle godine dobila drugu zvezdicu, još draže što je lisabonski „100 Maneiras”, našeg Ljubomira Stanišića, zaradio prvu, ali da citiram Bogdana Diklića u „Maratoncima”: „Kad ću ja, kume?!” Odgovor od Mišlena još čekamo, a magazin mora u štampu, tako da smo reč prepustili našem proslavljenom šefu Milošu Jovanoviću, koji je daleko upućeniji u celu ovu papazjaniju (reč potiče iz persijskog jezika i znači čorbasto jelo od mesa i raznih vrsta povrća!), a spomenuti je imao i te kako šta da kaže.
„Kada sam čuo za dolazak Mišlena u Srbiju, bio sam sumnjičav po tom pitanju i pomislio da je neka šala. Prateći vesti i društvene mreže, ipak sam komentarisao da samo u Beogradu postoji sigurno pet-šest restorana koji je zaslužuju, a pored Beograda, tu je i cela Srbija… Prisećajući se događaja od pre pet godina, kad sam išao na kulinarska putovanja po svetu, mnoge edukacije iz gastronomije, kao i takmičenja, i krećući se tako i među ljudima iz Mišlena, veoma priznatim u svetskom kulinarskom miljeu, na moje pitanje kad bi Srbija mogla da očekuje njihov dolazak, naišao sam na hladan i odsečan odgovor – to se neće dogoditi dok ne budemo bili članovi Evropske unije.”

miloš jovanović

„Država treba da ima više sluha za nas gastronome“

„U svojoj dugogodišnjoj karijeri, kao takmičar, a kasnije kao kapiten i mentor kulinarske reprezentacije, zajedno s kolegom Dejanom Stankovićem, bio sam svedok situacija da smo iz svojih džepova vadili novac kako bi se obezbedila sredstva za odlazak na razna takmičenja. Pomoć smo imali samo od dobavljača s kojima smo inače sarađivali, a koji su bili voljni da sponzorišu takve događaje. Mišljenja sam da država treba da ima više sluha za nas gastronome. Prvenstveno da uloži u obrazovanje mladih kuvara i da nam pomogne da prezentujemo svoju zemlju u najboljem svetlu, jer mi predstavljamo jednu od ključnih karika njene promocije. Svakako je neophodna pomoć države oko ovakvog projekta, ali prvenstveno oko podsticaja mladih kolega, kako bi srpska kuhinja bila među najboljima u svetu, te kako bi mogla da parira velikim svetskim metropolama.”
Šef Miloš Jovanović kaže da su zvezdice najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu, a koje dobijaju restorani s prestižnom ponudom i uslugom. Za jedan restoran ona predstavlja veliki uspeh, ali i veliku odgovornost.
„Kada zaradite svoju prvu zvezdu, možete očekivati puno nove poslovne, pa i medijske pažnje, ali i mnogo više pritiska. Uz to, mnogim restoranima poveća se broj posetilaca nakon dodele Mišlenove zvezdice, a to može imati psihološki uticaj na kuvare, stalnu brigu i pritisak da se prestiž i očuva. Kako bih ja rekao: ‘Kada si profesionalac, lako je napraviti posao, ali najteže je održavati sistem’.”

„Pre sam za nekog srpskog ‘Mišlenka’, ili kako bismo ga već nazvali“

Za kraj smo upitali našeg sagovornika i šta bi za njegov posao i njega lično značilo dobijanje Mišlenove zvezdice, a on je svojim odgovorom iznenadio samo one koji ga ne poznaju.
„Za mene zvezdica bi značila prestiž, slavu i čast. Uz to i veliku odgovornost. Međutim, pre sam za priču nekog srpskog Mišlenka, ili kako bismo ga već nazvali. Samim tim imali bismo prostora za dizanje domaće kuhinje na višu lestvicu. Koristili bismo autohtone sorte. Naša srpska šljiva, kao i paprika, mogle bi da budu prezentovane na specifičan način u gastronomiji. Tako da nisam opterećen Mišlenovom zvezdom, više volim da spremam hranu (voće, povrće meso i ribu) s naših prostora, te da ih serviram na svetskom nivou”, rekao je šef Miloš.
Uz apsolutno slaganje s idejom da bismo s našim sistemom ocenjivanja i nagrađivanja podigli kvalitet i pomogli uzdizanje nove srpske kuhinje, ili što bi Mišlen rekao „nouvelle serbian cuisine”, čekamo rasplet ovog filma, a dotad na narednim stranama možete pročitati izjave zaposlenih u šest beogradskih restorana, koji su, po našim saznanjima, bili u konkurenciji za Mišlena.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: ŽARKO RADOVANČEV, FABRICE-DEMOULIN I MATEJ KASTELIĆ / SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije