
Prijavljivanje za „Pekarijadu 2025“ je počelo, i trajaće do kraja februara!
Kompanija Lesaffre Srbija sa ponosom najavljuje početak prijava za petu „Pekarijadu“, nacionalno takmičenje koje okuplja najbolje pekare iz cele Sr...
pročitaj jošZima je doba godine kada se uživa u toplini, jačoj hrani, snažnijem i punijem vinu – vreme istinskog hedonizma. Atelje vina Šapat, renomirana kuća prvoklasnog vina, gastronomije i usluge, pripremila je svojim gostima poseban zimski meni, koji je predstavljen 18. decembra.
O njegovom konceptu i filozofiji koja ga prati razgovaramo sa Nikolom Stojakovićem, šefom kuhinje Ateljea vina Šapat. Pod njegovom palicom pripremaju se jela sa menija prestižnog fine dining restorana Fleur de Sel, kao i a la card restorana Šapat, koji posluju u okviru istog kompleksa.
Da je reč o najvišem nivou ugostiteljstva i kulinarstva, svedoče i priznanja: Fleur de Sel-u vodič Gault & Millau dodelio je četiri kuvarske kape, a Stojaković je proglašen za najboljeg chefa u 2024. godini.
Šta ste nam pripremili novo u zimskom jelovniku?
– Meni u našim restoranima menja se četiri puta godišnje. Veoma nam je važan sezonalitet, aktuelnost namirnica i sveukupna emocija koju gostu prenosimo našim menijem. To posebno važi za zimsko doba godine, kada težimo toplini, jačoj hrani, širem spektru ukusa. U osnovi zimskog menija su snažniji i intenzivniji ukusi, crveno meso, jači sosovi kako za meso tako i za ribu. Pripremili smo i par tradicionalnih zimskih jela, poput sarme, gulaša ili punjene paprike. Novi meni podrazumeva puno korenastog povrća: paškanat, cveklu, batat, šargarepu. Naglasak će biti na tartufima, mesu divljači, pačetini. Što se ribe i morskih plodova tiče, u jelovniku važno mesto imaju divlji brancin, školjke san žak, kao i dunavski smuđ.
Kažite nam više o odabiru namirnica?
– Nastojimo da iskoristimo što više najboljih proizvoda lokalnog podneblja, kao i sve što rađa u Srbiji. Pravimo vrlo precizne izbore namirnica koje ne uspevaju na našem terenu i koje se moraju potražiti u inostranstvu. Iz uvoza nam stiže samo ono što je neophodno, a to je svakako sa najvećom pažnjom odabrano, kupljeno i dopremljeno. Atelje vina Šapat nalazi se iznad Dunava, sa uvek svežom i raskošnom ribom, pa i taj resurs gledamo maksimalno da iskoristimo.
View this post on Instagram
Izaberite sa menija šta biste preporučili gostu i uparite obrok sa vinom.
– Toplo predjelo – zimska pasta punjena kremom od korena celera. Jelo punog ukusa, izražene punoće i volumena. Odlično ide uz pačiju džigericu, a uz to savršeno se slaže naš Atila šardone, prefinjeno, ali snažno vino izuzetne punoće. Za glavno jelo biram teleće obraze u vinu, uz čašu našeg Atila Cabernet-a ili Terola. Za desert, slankamenački Mont blanc na bazi kestena i čokolade.
Posle obroka slede i adekvatni dezerti. Ko je zadužen za pripremu poslastica?
– Za deserte je zadužen poslastičar Stefan Ignjatović. On savršeno razume naš koncept koji se zasniva na načelu da i desert mora da prati gastronomsku nit ručka, odnosno večere. Nastojimo da naši deserti budu lagani, sa finim prelazima, ne preslatki, a svakako prefinjeni i bogati ukusima. Što se tiče zimskog menija, uvodimo deserte u kojima će dominirati kesten, ukusi ruma i stare šljivovice, grejpfruta i ostalih citrusa, ananasa…
Restoran Bata Pežo u novom ruhu nastavlja da privlači sve ljubitelje domaće kuhinje i autentičnog doživljaja pored Dunava. Koju vrstu ugođaja mogu ...
pročitaj jošU istinskoj lepoti prirode kod Novog Slankamena, uz obalu Dunava, smešten je Atelje vina Šapat, koji nudi jedinstvenu kombinaciju najkvalitetnijeg ...
pročitaj jošKristijan Marenić, Chef De Cuisine hotela Garden Hill u Zagrebu, nas upoznaje sa kulinarskom tehnikom pravljenja emulzije putera i vode, koja će sv...
pročitaj još