Dođi da mi pređeš (mali) prag – pozivaju iz kafe bara Mali prag
U najpoznatijoj ulici na beogradskom Savskom vencu nedavno je počeo sa radom sezonski bistro, a kafe bar cele godine – Mali prag. Nekada dobro pozn...
pročitaj jošSve učestalije najave da bi i u Srbiji moglo doći do zabrane pušenja u zatvorenom je nešto što inicijativa Ima bez dima sa posebnom pažnjom prati. Ugostitelji, pak, pokazuju određenu dozu straha da bi potpuna zabrana mogla negativno da se odrazi na poslovanje, čak i na otpuštanje radnika.
Kako bi analizirala stavove ugostitelja, ali i njihovih gostiju o tome na koje načine se lokali mogu očistiti od dima cigarete, inicijativa Ima bez dima je sprovela drugo po redu kvalitativno istraživanje koje je ovaj put, pored ugostitelja, obuhvatilo i opštu javnost, odnosno goste ugostiteljskih objekata.
Većina ispitanika se slaže da je neophodno promovisati bolje životne navike, ali su uvereni da je to moguće postići samo širom društvenom akcijom i edukacijom građana. Najveći broj vlasnika kafića i restorana koji su učestvovali u istraživanju izrazio je zabrinutost zbog nerazumevanja da uvođenje zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima može napraviti veliku štetu ljudima koji žive od ugostiteljstva.
Sa druge strane, istraživanje pokazuje da su mnogi ugostitelji svesni neophodnosti promena, kao i rasta trenda zdravijih životnih stilova te „rešenje ove situacije vide u zabrani pušenja tradicionalnih cigareta, a prihvatanju inovativnih alternativa koje eliminišu pasivno pušenje i ne prave dim i neprijatan miris u zatvorenom.“ Ovo rešenje je već primenjeno u nekim zemljama EU, ističu ugostitelji.
Hana Rajković, vlasnica autentičnog kafea „Mali prag“, omiljenog mesta mnogih Beograđana za prvu jutarnju kafu i doručak, kaže da su cigarete kod njih zabranjene, zbog dima, ali da su alternative dozvoljene, iz razloga što je to kompromis koji su morale da naprave, kako poslovanje ne bi trpelo.
“Elektronske alternative smo odlučile da dozvolimo zato što manje smetaju ljudima koji su u okruženju, brže se izvetri prostor. Odlučile smo to zato što mi definitivno gubimo mušterije. Mnogi ulaze, pa izlaze kad vide da nije dozvoljeno pušenje, a mnogi odlučuju da ostanu ako su dozvoljene alternative. Jer su mnogi i prešli na alternative”, izjavila je Hana.
Jelena Fibi Jovanović, menadžerka “Ćao šećeru” poslastičarnice koja nudi najukusnije zdrave slatkiše, kaže da kod njih upotreba klasičnih cigareta nije dozvoljena, ali da to nikada nije predstavljalo problem.
„Alternative dozvoljavamo iz razloga što se do sada nije desilo da nešto od toga izaziva neprijatne mirise, što nam jako bitno, da se u lokalu ne oseća duvanski dim. Gosti su zadovoljni, uvek svi pohvale miris u lokalu. Jednostavno nije fer prema ljudima koji dođu i jedu kolač, a da moraju da osećaju dim od cigareta”, kaže Jelena.
Nikola Gačić, vlasnik „Be well energy“ kafea takođe ističe zadovoljstvo gostiju.
“Kako smo i nastali u okviru fitnes centra, tako smo i odredili da budemo mesto gde neće biti duvanskog dima. Mesto gde ljudi pre svega kad istreniraju, mogu da sednu, da popiju dobru kafu, a da se ne osećaju na duvanski dim”.
Da su gosti, mahom poslovni ljudi, zadovoljni što u restoranu nema dima, potvrđuje i Tijana Grujić, vlasnica restorana „Spot“ iz Novog Sada.
“Gosti su navikli na koncept bez dima i to se kod nas više ni ne dovodi u pitanje. Sama nalepnica na ulaznim vratima objašnjava da je u objektu zabranjeno pušenje i ljudi to poštuju. Alternative su dozvoljene iz razloga zato što sam sigurna da kompletno ukidanje nije opcija u našoj zemlji”.
Inicijativa „Ima bez dima“ se svojim aktivnostima zalaže za čistiji javni prostor, bez prisustva dima u kafićima, restoranima, kafeterijama i klubovima na održiv način, koji predstavlja podršku za opstanak ugostiteljskih objekata, ali i svih koji od ove delatnosti žive.
Priznati restoran Kibe Mahala, na iznenađenje mnogih Sarajlija, odnedavno na meniju ima jagnjetinu, bogato ukrašenu zlatnim listićima. Istina je...
pročitaj jošPistaći su danas planetarno popularni, što zbog svog ukusa, a još više zbog svestranosti. Ovo je bilo dovoljno da Mattia Michelangeli, mladi chef s...
pročitaj jošU Srbiji postoje dve privredne oblasti koje svrstavamo u sezonske. Na prvom mestu je ugostiteljstvo, na drugom građevina. Ugostitelji su u potrazi ...
pročitaj još