
Srbija na petnaestom mestu među 100 Najboljih kuhinja na svetu!
Popularna stranica za gastronomiju, TasteAtlas je objavila tradicionalnu godišnju listu najboljih kuhinja i jela sveta. Lista je, kako navode na st...
pročitaj jošNiš je bogatiji za još jedan, dobro poznati, ugostiteljski objekat. Naime, nakon nekoliko godina pauze usled pandemije korona virusa, ponovo radi školski restoran Marger (nekadašnji Jadran) sa tradicijom još od 1966. godine.
Organizatorka praktične nastave, Marijana Andrić, je na svečanom otvaranju obavestila medije da je restoran zamišljen kao prostor za sticanje praktičnog znanja. Ugostiteljsto-turistička škola iz Niša je krajem novembra obeležila 70 godina postojanja otvaranjem školskog restorana na dobro poznatoj lokaciji.
– Restoran će doprineti praktičnom obrazovanju naših učenika, a radom u restoranu će na najbolji način steći preko potrebno iskustvo koje će, nakon školovanja, primenjivati na svojim budućim radnim mestima. Učenicima će biti omogućeno da na licu mesta razvijaju nove ideje i spremaju specijalitete, kao što je dobro poznata Marger mućkalica – rekla je Marijana Andrić.
Ugostiteljsko-turistička škola je od svog osnivanja do danas školovala oko 80.000 učenika, a danas se na njenom čelu nalazi direktorka Dragana Minčić. Ona je, povodom otvaranja restorana izjavila je da očekuje da će gosti, pored ljudi srednjih godina, uglavnom biti mlađa populacija.
– Nismo radili od doba korone koja je uzdrmala ugostiteljstvo i turizam, te smo se odlučili da cene kod nas budu niže za 20 procenata u odnosu na ostale restorane. Sa ovom cenom očekujemo veću posećenost, a što je veća posećenost, naši učenici će spremati veći broj obroka – izjavila je Dragana Minčić.
Na jelovniku restorana se nalaze tradicionalna jela, poput čuvene Marger mućkalice, ali i moderni specijaliteti poput rolovane piletine sa spanaćem, koktel ćevapčića i čokoladnih mafina. Restoran se nalazi u Obrenovićevoj ulici na broju 57 i biće otvoren radnim danima od 9 do 21 sat, pa pozivamo sve naše čitaoce da ga posete i daju podršku budućnosti srpske gastronomije.
Kafana Marger je bila jedna od kultnih niških kafana s kraja 19. i u prvoj polovini 20. veka. Nalazila se južnom kraju Pokrivene čaršije, (kasnije na uglu Obrenovićeve i Pobedine ulice) prema podnožju Gorice kod Saborne crkve.
Kafana je dobila ime po vlasniku Đoki Markeru koji je nadimak dobio jer je redovno markirao, odnosno pratio partije bilijara i domina koje su gosti igrali u kafani. Zbog toga su mu gosti dali nadimak Marker, ali gazda Đoka je imao problem sa slovom k, koje je izgovarao kao g. U znak poštovanja njegov nadimak i naziv kafane su Nišlije promenile u Marger. Iako je kafana srušena 1955. godine i dan-danas cela četvrt grada nosi naziv Marger.
Priča se da je Stevan Sremac često sedeo pod lipom omiljene kafane Marger. Imao je svoj sto, svoju čašu omiljenog vina, posmatrao prolaznike, slušao razgovore, šale i psovke i često zapisivao. Tu je, kažu, nastala i priča o Zoni Zamfirovoj koja je živela na korak-dva od kafane.
Restoran GiG je ove godine postao novi član visokog društva srpskih restorana čije ulaze krasi crvena Michelinova pločica. - Restoran GiG vredi ...
pročitaj jošGodinu dana nakon što smo započeli izbor za najbolje restorane koji svojom ponudom čuvaju tradicionalna i autentična jela Srbije, 28. februara je z...
pročitaj jošMichelinov vodič suočava se sa pravim izazovom, kako privući pažnju Generacije Z. Iako decenijama unazad važi za renomirani gastronomski vodič, Mic...
pročitaj još