Sarajevski restoran Kibe Mahala pozlatio tradicionalno bosansko jelo: Zlatna jagnjetina bez premca
Priznati restoranKibe Mahala, na iznenađenje mnogih Sarajlija, odnedavno na meniju ima jagnjetinu, bogato ukrašenu zlatnim listićima.
Istina je da su se zlatni listići koristili kao dekoracija u jelima još u starom Egiptu, ali verujemo da ih ni faraoni nisu jeli. Čak i ako su ih jednom probali, drugi put nisu. Jestivi listići zlata jelima ništa ne donose kada je ukus i aroma u pitanju i samo se zloupotrebljavaju da bi se postigao wow efekat, osećaj luksuza i bogatstva, koji se posle bogato naplaćuje.
Na početku 20. veka velika većina luksuznih restorana je imalo „zlatno“ jelo na meniju, ali vrlo brzo se taj trend ugasio. Iz prošlosti i zaborava ga je vrtatio kontroverzni turski restorater Salt Bae koji zlato i dan danas stavlja na stekove, burgere, kafu i deserte. Srećom, retki su pošli stopama turskog chefa, da bi se pojavilo, na naše iznenađenje, u Sarajevu.
Restoran Kibe Mahala, inače, priznati restoran poznat u regionu po tome što na vrhunski način promoviše bosansku tradicionalnu kuhinju je stavio zlatne listiće na jagnjetinu. Kibe Mahala radi od 1988. godine i osim po kvalitetnoj hrani, poznat je po fenomenalnom pogledu na Sarajevo.
Foto: Printscreen Instagram/@kibemahala
Što se tiče jagnjetine koju možete naručiti kao Maksuziju kod Kibeta, ne znamo o kom komadu mesa se radi, jer se na fotografijama vidi samo zlato, na kojem vlasnik Dino Vreto ne štedi. Što se tiče cene, ona je nepoznata, bar je nema istaknute u jelovniku, ali kilogram jagnjetine, koja je, sigurni smo, zlatnog ukusa košta 75 konvertibilnih maraka.
Kada je svetska scena u pitanju, i dalje ima restorana koji imaju u ponudi jela obogaćena zlatom.
Restoran Serendipity 3 u Njujorku je poznat po deseru Frrrozen Hot Chocolate koja se poslužuje sa zlatnim listićima.
U tokijskom restoranu Narisawa sa dve Michelinove zvezdice punjene ježeve obogaćuju zlatnim efektom, a u restoranu Industry Kitchen možete pojesti deluxe pizzu za 2.000 dolara.
Ako mislite da je ova pizza preskupa, šta tek onda reći za zlatni takos koji poslužuju u restoranu Frida u Meksiku. Za neverovatnih 25.000 dolara gost u takosu dobija kobe govedinu, norveškog jastoga, beluga kavijar, crne tartufe, brie sir i salsu od Morita čili paprike, civet kafe i Ley .925 añejo tekile.
I na kraju da spomenemo najpoznatije jelo obogaćeno zlatom, a radi se o šafran rižotu koji je osmislio Gualtiero Marchesi. Ovaj chef koji se smatra ocem moderne italijanske kuhinje je transformisao lombardijski klasik Risotto alla Milanese i predstavio ga kao elegantno i izuzetno jelo koje se odlikuje suptilnim ukusom i savršenim balansiranjem teksture.