noma najbolji
17.11.2021 Trendovi

8 restorana koji su do sada poneli titulu najboljeg na svetu

Gastronomski svet se poklonio šefu Reneu Redžepiju i njegovu kulinarsku laboratoriju, restoran Nomu, po peti put proglasio za najbolji restoran na svetu. Pred vama je 8 restorana koji su do sada osvojili ovu prestižnu titulu otkako je 2002. organizacija World’s 50 Best počela da proglašava najbolji restoran na svetu

1 Noma ova

NOMA, Kopenhagen, Danska
No. 1: 2021, 2014, 2012, 2011, 2010.

Rene Redžepi, poznat po svom eksperimentisanju i tehnikama fermentacije redefinisao je prvo novu nordijsku kuhinju, a zatim osvojio svet svojim genijalnim idejama. Nova nordijska kuhinja je trenutno svetski broj jedan i tu nema dileme. Hiper lokalna, potpuno okrenuta sebi i sezonskim namirnicama, svojom jednostavnošću dobija sve više pristalica među gastronomima. Redžepi je svojim radom postavio Kopehagen na prvo mesto kada su gastronomske destinacije u pitanju. Pored toga, njegov rad sa mladim kuvarima, programi obuke i treninga su vrlo cenjeni u stručnim krugovima. Njegovi hrabri potezi, poput zatvaranja Nome 2016. godine i otvaranje nove Nome 2018. su isprva bili neshvaćeni, ali već 2019. godine je zauzeo drugo mesto na svetu. Nakon prošlogodišnje pandemijske pauze u izboru za najbolji restoran, ove godine se vratio na vrh top liste.

2 MIrazur

MIRAZUR, Menton, Francuska
No. 1: 2019.

Možda najlepši restoran na ovoj listi sa predivnim pogledom na Sredozemno more, Mirazur nije toliko poznat po svom uticaju na svetske gastronomske tokove, ali šef Mauro Kolagreko već godina gradi svoju reputaciju. Italijansko argentinski kuvar je usavršio svoj pristup francuskoj kuhinji radeći zajedno sa Alanom Pasardom i Alanom Dikasom. Mirazur je otvorio 2006. godine poslužujući degustacioni meni inspirisan morem, baštom i planinom. Taj meni uključivao je jela poput inćuna sa prženim ribljim kostima i limunom, školjke sa tapiokom, kremom od ljutike i kruškom i cvekle u slanoj kori sa kremom od kavijara. Ovaj meni je i dalje aktuelan i košta 260 evra.

3 Osteria Francescana

OSTERIA FRANCESCANA, Modena, Italija
No. 1: 2018, 2016.

Osteria Francescana je uvek bila u samom vrhu ovih lista, da bi 2016. godine dospela i na prvo. Italijanska tratorija Masima Boture je bila druga 2015. godine, a treća 2014. Ostaće zabeleženo da je to prvi italijanski restoran na vrhu liste. Ova tratorija i dalje važi kao restoran u koji je gotovo nemoguće ući jer je lista čekanja duža od liste unesrećenih korisnika usled nedavnog pada Instagrama i Fejsbuka. Sve je to zasluga hirovitog i ultramaštovitog „slikara na tanjiru“ Masima Boture.

4 Eleven Madison Park

ELEVEN MADISON PARK, Njujork, SAD
No. 1: 2017.

Danijel Ham i Vil Guidara su se borili za prvo mesto na listi 50 najboljih na svetu otkako je njihov restoran pre 11 godina ušao u odabrano društvo. Restoran poslužuje sezonski jelovnik i ima tri Mišlenove, a Njujork Tajms mu je dodelio četiri zvezdice. Eleven Madison Park je drugi američki restoran koji nosio krunu najboljeg. Pre četiri godine se zatvorio na nekoliko meseci, što je najverovatnije dovelo do pada u 2018. godini na četvrto mesto.

5 El Celer

EL CELLER DE CAN ROCA, Žirona, Španija
No. 1: 2015, 2013.

Godine 2013. moderni španski restoran postao je drugi restoran iz regije Žirona koji se našao na vrhu liste. U El Celler De Can Roca, braća Roka poslužuju avangardni degustacioni meni za oko 300 evra po osobi. Otkako su proglašeni najboljima na svetu, braća su podjednako predana gastronomskim inovacijama, ali su i proglašeni za ambasadore dobre volje za Razvojni program Ujedinjenih nacija.

6 El Bulli

EL BULLI, Žirona, Španija
No 1.: 2009, 2008, 2007, 2006, 2002.

Ima puno simbolike što je baš El Buli bio prvi restoran koji je proglašen otkako ovaj izbor postoji. Veličanstveni Feran Adria kao pionir modernističkih tehnika molekularne gastronomije i najuticajniji kuvar našeg doba obučavao je nekoliko poznatih svetskih kuvara uključujući Hozea Andresa i Renea Redžepija. Ovih dana se sve više šuška o povratku Adrie u kuhinju i ponovnom otvaranju El Bulija.

7 Fat Duck

THE FAT DUCK, Braj, Engleska
No. 1: 2005.

U vreme kada je Fat Duck bio na vrhu liste, bilo je neobično da se neki restoran pojavi samo jednu godinu, a zatim da nestane. U to vreme restoran šefa Hestona Blumentala je radio već desetak godina i bio je hvaljen zbog izuzetno inovativnog jelovnika koji je uključivao sada već “penzionisanu” puževu kašu i sladoled od jaja i slanine. Blumentalu je za utehu podatak da je 2017. godine dobio nagradu za životno delo, bez obzira što je još toliko kuvanja pred njim.

8 French Laundry

THE FRENCH LAUNDRY, Jutonvil, SAD
No. 1: 2004, 2003.

French Laundry je bio prvi američki restoran koji je bio No. 1. Restoran je predstavljao francusku kuhinju na način šefa Tomasa Kelera. U slikovitom ambijentu Napa doline bio je prvi dve godine zaredom. I u godinama nakon toga restoran je tvrdoglavo ostajao na listi najboljih 50, da bi 2018. godine zauzeo 86-to mesto. Ove godine, zbog pandemije i čestog zatvaranja nije ni uzet u obzir. Bez obzira na tri Mišlenove zvezdice.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije