Buena Vista Cafe Club 2
30.08.2022 Trendovi

Buena Vista Cafe Kragujevac – Hasta la Victoria Siempre

Braća Boban i Dejan Lazarević su pre 22 godine preselili Havanu u Kragujevac. Njihov Buena Vista Cafe Club je šireći kuvansku filozofiju življenja i uživanja postao i jedan od centara i rasadnik talenata srpske koktel kulture.

Godina je dvehiljadita. Braća Boban i Dejan Lazarević sede u sobi i dok ih sa zidova gledaju Če Gevara i Fidel Kastro, film Buena Vista Social Club je već četvrti put na repeat. Dok ih obavija dim cohibe, a iz zvučnika odzvanjaju stihovi… De Alto Cedro voy para Marcané, Liego a Cueto, Voy para Mayari, beli rum stopljen sa pomorandžom i limetom im greje dušu. I tada pada odluka. Havanu će preseliti u Kragujevac. Uz smeh počinje razgovor sa Bobanom i Dejanom: “Nije ti loš scenario i nije daleko od istine. Oduševio nas je film i atmosfera kojom odiše. Naravno, muzika genijalnih kubanskih muzičara pod dirigentskom palicom Raja Kudera je čisto savršenstvo”.

„Sa našim prvim radnikom Berijem, uz pomoć male Podravkine knjižice sa recepturama, koja je danas izložena u vitrini, krećemo sa 10 jednostavnih koktela“

Olakšavajuća okolnost je bila da su imali lokal koji su rentirali i te 2000-te godine odlučuju da krenu u posao.
“Na prvu smo se složili da to bude ugostiteljski objekat. Tada u blizini nije postojao nijedan kafić, tako da su svi oko nas bili skeptični. Naravno, osim nas dvojice”, kaže Boban i dodaje da oko imena i koncepta dileme nije bilo.
U početku je u lokalu bila samo jedna Če Gevarina slika, ali ih sada imamo preko 150. Što Čeovih, što Fidela, ali i Havane i ostalih kubanskih gradova i motiva”, nadovezuje se Dejan.
Počeci su bili baš kako treba da budu i braća to ne kriju.
“Sa našim prvim radnikom Berijem uz pomoć male Podravkine knjižice sa recepturama (koja je danas izložena u vitrini) krećemo sa 10 jednostavnih koktela. No, iz godine u godinu menjali smo i dopunjavali kartu sa novim koktelima koji su bili sve komplikovaniji i kvalitetniji”, priča Dejan.

Buena Vista Cafe Club 1

Ekipa je za 22 godine od Podravkine knjižice, završila srednju koktel-majstorsku (preskačući razrede zbog odličnog vladanja za šankom), a zatim i fakultet, da bi danas doktorirali na odseku za miksologiju. Nažalost, katedra za miksologiju još uvek ne postoji kod nas, ali ako su takmičenja odraz kvaliteta, onda kragujevački Kubanci imaju dokaz da znaju šta rade.
“Buena Vista je zbir zamisli, želja, vrednosti, vizija i misija koje smo utkali u 22 godine postojanja. Kao takva je prepoznata širom regiona kao pionir i lider u zanatskom bartendingu, a naš inovativan pristup je promenio percepciju barskog biznisa. Ne samo u našem gradu, već i u široj okolini. Uspeli smo da inspirišemo generacije barmena da razumeju i otkriju sve lepote ovog posla. Pored toga smo uvek bili tu da ohrabrimo nove ideje koje će pomeriti granice miksologije. Od početaka do danas održavamo predavanja zainteresovanim kolegama i bez sujete delimo stečena znanja”, priča Boban.
Za sve vreme postojanja barmeni iz Buena Viste su zaslužni što je svet saznao da Srbija ima itekako kvalitetnu barsku scenu. A u Srbiju su donosili medalje i priznanja. Baš kao nedavno na takmičenju “Trophy Monenegro 2022”, sa kojeg se Boban vratio sa zlatnom medaljom u konkurenciji “Best Bombay Sapphire cocktail”.

Buena Vista Cafe Club 3

U Bobanovo umeće sam imao prilike da se uverim na takmičenju u pravljenju koktela sa Tio Pepe sherry vinom. I dok je većina šeri uparivala sa alkoholom, Boban je hrabro posegao za bezalkoholnim sastojcima, koristeći Seedlip, sirup od graška i biter od maslina. Bravura koja ne priznaje stereotipe bila je dovoljna da oduševi sve članove žirija i osvoji drugo mesto.
“Hvala na lepim rečima, ali Buena Vista nije samo koktel karta, već mnogo više. Njega čine svi naši saradnici za ove godine. Svaka slika okačena na zid, svaka izgovorena reč, svaka ljutnja i svaka sreća. I svaki trening i takmičenje na koje smo slali naše ljude. Većina naših bivših saradnika su vodeći barmeni u lokalima u kojima rade i kreiraju svoje karte koktela dajući im svoj potpis”, priča Boban dodajući da svi oni znaju da i dalje mogu da računa na pomoć i savet od Buena Viste.
Što se tiče ekipe koja radi u Buena Visti četvorica su stalna i dva pomoćna koja, kako kaže Dejan, “uleću kada je potrebno”.

„Buena Vista je zbir zamisli, želja i vrednosti koje smo utkali u 22 godine postojanja. Kao takva je prepoznata širom regiona kao pionir i lider u zanatskom bartendingu“

Jednog od barmena, Ljubomira Cvetkovića sam upoznao na Belgrade Rakija Challenge – takmičenju barmena u organizaciji Beogradske destilerije, i odmah je osvojio moje simpatije. Golobradi mladić, sa žarom u očima karakterističnim za sve one koji Balkanskom ulicom krenu u osvajanje prestonice, drčno, bez pardona i sa puno umeća je napravio koktel “Old Man Soul” (u prevodu: jesam mlad, ali sam puno prošao) u slavu naše jedne, jedine šljivovice.
“Da, dobro ste ga opisali (smeh). Eto, on je sa nama nepunih godinu dana. Na drugoj strani Boris Vukomanović je preko 10 godina kod nas, a konobar Ivan Petrović je preko 15 godina u kolektivu. Anđelko je sveža krv. Konobariše i obučava se za barmena. Pored njih, moram da spomenem i konobara Marka Lekića koji je posle 10 godina rada otišao u Apatinsku pivaru i Sašu Pešovića koji je posle 4 godine otišao na privremeni rad u Hrvatsku. Svi oni su ostavili svoj trag i otišli su od nas znajući da će i dalje ostati članovi našeg Buena Vista Social Cluba”, priča Dejan, dok se za to vreme comandante Boban prihvatio šejkera, a kada to radi majstor priča staje. Ali, u slučaju Buena Viste, svakako se ne završava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BuenaVistaKg (@buenavistakg)

„Većina naših bivših saradnika su vodeći barmeni u lokalima u kojima sada rade“

Raskošna koktel karta Buena Viste se sastoji od 19 uglavnom autorskih koktela. Prvi na red za probanje, kako doliči mojim godinama i revolucionarnim idealima na koje se doduše uhvatilo malo patine, bio je Memory For Fidel. Osnova je naravno Havana club rum, liker od kokosa, Carolans Irish cream i sok od ananasa. Iza imena Forestland Blues se krije Šumadija u vidu rakije od dunje, likera od dinje i soka od jabuke. Želeo sam da probam Djanga, ali kada sam čuo da je od dve vrste viskija, likera od ribizle i koka-kole odustao sam jer, kad si na Kubi, ponašaj se kao Kubanac. I zato Lychee Mojito koji je dobio naziv po dodatom Lychee likeru. Ovu koktel pogađalicu na osnovu imena se, nakon popijena tri, logično nastavila sa Horny Coach koktelom. Muški i, za puritance, nevaljali naziv krije sjajan koktel za dame. Pored votke, simple sirupa ide liker od brusnice, passoa mango liker, ceđeni limun i sok od ananasa. Bilo bi logično da sam nastavio sa koktelom Say Hello To My Little Friend od džina, likera od brusnice, jegera, ceđenog limuna i ananasa, a završio sa Porn Star Martinijem, ali bilo je vreme da se popije kafa. Ali, eto ti nevolje. U Buena Visti možete osim klasičnih espreso napitaka, možete uživati u 14 koktela na bazi kafe. To ćemo sledeći put kad me put nanese u Havanu. Pardon, Kragujevac.

Buena Vista Cafe Club
www.buenavistakg.rs
Kralja Petra I 46, Kragujevac
Telefon: +381 69 365 19 56
E-mail: [email protected]
Radno vreme: 8.00-24.00, petkom i subotom do 01.00

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ / NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: BUENA VISTA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije