11.03.2022 Chef

Dolazi i Botura! Impresivna lista učesnika Food Festivala u Rovinju sve duža

Rovinj od 5. do 8. maja postaje centar svetske gastronomije! Na press konferenciji u nedavno otvorenom restoranu Sol, šefa Mata Jankovića, potvrđeno je koja će sve imena uveličati Weekend Food Festival.

Press konferencija

Krem svetske i regionalne gastronomije

Jedan od najpoznatijih svetskih šefova koji dolazi na Weekend Food Festival zasigurno je velikan svetske gastronomske scene Masimo Botura. Legendarni šef čiji restoran Osteria Francescana nosi tri Michelinove zvezdice i čak je dva puta bio proglašen najboljim restoranom sveta prema World’s 50 Best restoranskoj listi (2016. i 2018. godine).

Masimo Botura osim što vodi više uspešnih restoranskih projekata širom sveta, ističe se i humanitarnim radom, a zadnjih godina putuje po svetu i promoviše važnost Zero Waste koncepta, te je i za govornicom u Ujedinjenim Nacijama održao govor o problemu prevelikog bacanja hrane, dok velika većina svetske populacije gladuje.

Dabiz Muñoz _PR

U Rovinj stiže i Dabiz Munjoz, najbolji kuhar na svetu 2021. godine, prema izboru The Best Chef Awards. Munjoz je vlasnik i šef dva restorana StreetXO i DiverXO, koji ponosno nosi tri Michelinove zvezdice. Ovaj mladi i ekstravagantni šef oduševljava svet svojim kulinarskim konceptima i privlači ljude koji su spremni eksperimentisati i isprobati nove kulinarske senzacije.

Rasmus Munk_photo_by_soren_gammelmark_04_bw

Uz Dabiza, na festivalu će gostovati i Rasmus Munk, koji u svom restoranu Alchemist, jelovnik od gotovo 50 impresija upotpunjuje umetničkim instalacijama, projekcijama i muzikom, čime ostvaruje svoj san o “holističkoj kuhinji”. Na Weekend Food Festival stiže i šefica Ana Roš, najbolja kuvarica sveta 2017. Njenu Hišu Franko, koja je ovenčana sa 2 Michelinove zvezdice, je svojim nadahnutim kreacijama dovela na 21. mesto prestižne svetske liste World’s 50 Best.

Paul Ivic_TIAN_Junge Zwiebel

Vegetarijanska kuhinja zauzima sve više mesta na svjetskoj gastronomskoj sceni, što dobro zna austrijski šef hrvatskog porekla Paul Ivić,  koji je postigao veliki uspeh sa svoja dva vegetarijanska restorana, Tian u Beču i Tian u Minhenu koji nose po jednu Michelinovu zvezdicu.

Chiara Pavan, Photo_Letizia Cigliutti_

Iz restorana Venissa na ostrvu Macorbo u Rovinj stiže Kijara Pavan, najbolja italijanska šefica 2018. godine, a iz Brazila dolazi tamošnja kulinarska ikona, Hanaina Rueda, koja je 2020. godine nagrađena za izuzetan doprinos ugostiteljskoj industriji, podizanje svesti i pokretanje pozitivnih promena.
“Izuzetno nam je drago da smo uspeli okupiti najbolje od najboljih i da svi oni dolaze u Rovinj na četiri dana edukativno-hedonističkog druženja”, izjavio je Hrvoje Petrić, direktor programa.

Nevena Rendeli

Uz navedene šefove od kojih će neki svoja unikatna jela predstaviti na gala večerama u restoranima hotela Maistra Collectiona, na Weekend Food Festivalu učestvovaće i brojni panelisti koji će govoriti o temama poput važnosti medija i ulozi žena u gastronomiji, savremenim kulinarskim trendovima, važnosti tima u kuhinji, vrhunskom servisu, kao i o lokalnim temama poput maslinarstva i vinarstva te ribe u Jadranskom moru.

Boris Kovačević_direktor festivala

“Osim svetski poznatih šefova, publika će imati priliku upoznati i probati vrhunska domaća i strana vina, domaće proizvode kao i družiti se sa svim važnim ljudima u industriji“, dodao je Boris Kovaček, direktor Weekend Food Festivala.
Early bird ulaznice za Weekend Food Festival već su u prodaji, a možete ih kupiti na weekendfoodfestival.com kao i rezervisati smještaj.

PROČITAJTE JOŠ Intervju sa šefom Vanjom Puškarom, osnivačem koncepta New Balkan Cuisine: „Hrana je uživanje, a ne ubeđivanje!

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: WEEKEND FOOD FESTIVAL

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije