Prva mesara na svetu sa isključivo laboratorijski uzgojenim mesom
Kanadski startup za kultivisano meso, The Better Butchers, uskoro otvara prvu mesaru isključivo sa ponudom laboratorijski uzgojenog mesa. Prva mes...
pročitaj jošAtelier Crenn koji se nalazi u San Francisku je još jedan među najboljim restoranima na svetu koji na meni uvodi meso iz laboratorije. Jedna od najboljih šefica sveta Dominik Kren je pre nekoliko godina potpuno ukinula meso u restoranu u znak borbe protiv nehumanog uzgoja životinja na farmama.
Sada vraća meso, ali u drugom obliku u saradnji sa brendom Upside Foods koji proizvodi piletinu iz matičnih stanica. Šefica tvrdi da je njihova piletina toliko dobra da ju je podsetila na bakinu piletinu. Ovakva vrsta pohvale je nova potvrda za Upside Foods koji se smatra za jednog od najkvalitetnijih proizvođača veštačkog mesa. Osnivač firme je Uma Valeti, po struci kardiolog, a sa matičnim stanicama se susrela tokom dugogodišnjeg rada na svetski poznatoj klinici Mayo.
„Ubrizgavala sam matične stanice u srca pacijenata da bi im se ponovo izgradio srčani mišić“, objašnjava Uma kako je dobila ideju o proizvodnji mesa iz matičnih stanica.
Firmu je osnovala 2016. godine i evo, pet godina kasnije, njen Upside Chicken ulazi u prvi restoran sa tri Mišlenove zvezdice.
Dominik Kren je svoj potez objasnila rečima:
„To sam uradila kako bih podstakla razgovor o budućnosti hrane. Život bez mesa nije za našu civilizaciju, Ni nutricionistički, ni kulturološki, ni sociološki“.
“Meso je osnova ishrane za više od 90 procenata ljudi širom sveta. Meso okuplja ljude i deo je naše kulture i tradicije već hiljadama godina“, sažela je Uma.
Kako svet postaje bogatiji, potražnja za mesom je toliko povećana da izaziva probleme sa održivošću prehrambenog sistema, prirodnim okruženjem i zagađenosti čitave planete. Biljne imitacije mesa i meso dobijeno iz matičnih stanica nameću se kao rešenje za budućnost. Slavni šefo ipak ne mogu učiniti ništa posebno važno za poboljšanje u globalnom prehrambenom lancu. Ipak, oni utiču lokalno, kao promoteri novih ideja i istraživači mogućnosti namirnica, koje u njihovim zajednicama jednog dana mogu postati deo nove kulture hrane.
Kopaonik je od decembra prošle godine bogatiji za restoran koji predstavlja idealan spoj ukusne kuhinje i spektakulatne lokacije. Gosti restorana L...
pročitaj jošBakšiš i kako ga regulisati je jedna od važnijih tema u restoranskoj industriji, te smo odlučili da sprovedemo anketu kojom je obuhvaćeno 1.115 vla...
pročitaj jošU samom srcu Beograda nalazi se mesto koje nudi čaroliju Italije na tanjiru. Sendviči rađeni u neobično ukusnoj fokači, od kojih izdvajamo Parmu i ...
pročitaj još