2 Sinner gin
22.06.2022 Cafe Bar

Sinner gin! Grešite odgovorno uz ove koktele by Marko Miladinović

Sinner gin je prepoznat kao savršen džin, kako za konzumiranje, tako i za miksologiju. Profesionalni, nagrađivani bartender, Marko Miladinović, Sinner gin ambasador, pripremio je 4 fantastična koktela upravo na bazi ovog džina koja su prilagođena i za kućnu upotrebu. probajte i uživajte…

tom colins koktel

Američki karakter u koktelu Tom Collins

Klasični koktel sa Sinner džinom, limunovim sokom, jednostavnim sirupom i sodom. Osvežavajuće piće koje ima ukus penušave limunade. Prema istoričaru pića Dejvidu Vondriču, Tom Kolins je sličan džin punčevima koji su se služili u londonskim barovima tokom 19. veka. Poreklo ostaje da se utvrdi. Suštinski, američki karakter ovog pića je očigledan, uprkos činjenici da postoje tvrdnje da je zapravo engleskog porekla iako Englezi, dajući imena svojim pićima, obično pokazuju daleko ograničeniju maštu. Tražeći ime, na primer, za mešavinu viskija i gazirane vode, najbolje što su postigli bio je viski i soda dok su amerikanci dali daleko originalnije ime „high-ball“.
Tom Kolins je ovekovečen u knjizi Harija Džonsona iz 1882. „Novi i poboljšani priručnik za barmena“ ili „Kako mešati pića sadašnjeg stila“. Tom Collins ne zahteva posebne alate, čak ni šejker ni cediljku Lako ga je napraviti kod kuće. Jednostavno stavite piće u visoku čašu, dodajte led i opcioni ukras i gotovi ste. Uzmite jedan osvežavajući gutljaj i brzo ćete videti zašto ovaj koktel ispunjava svoj klasični status.

SASTOJCI
Sinner 0,05

Sirup zova 0,015
Sok od limuna 0,02
Soda top up
***Džin, limun i sirup prošejkovati i siptati preko leda u kolins čašu. Dodati sodu do vrha. Ukrasiti cvetom zove ili korom limuna.

2 Gimlet koktel

Gimlet je izlečio britanske mornare

Sastavljen od Sinner džina, svežeg soka od limete i šećera, koktel je klasifikovan kao gin-sour. Veruje se da su Gimlet iz nužde izmislili britanski mornari krajem 18. veka.
Pomorcima su, kako priča kaže, bili potrebni citrusi da bi sprečili skorbut. Najbolji način da se mornari motivišu da piju sok od limete bio je taj da ga pomešaju sa alkoholom, naravno. Brzo su shvatili da je ovo preventivno piće takođe ukusno. Skorbut je prošlost a Gimlet je ostao. Piće je dospelo u knjige koktela, poput klasika iz 1930. „The Savoi Cocktail Book“ Harija Kredoka – sa različitim receptima, sastojcima i proporcijama. Danas je sveži sok od limete preferirani izbor, ali decenijama se Gimlet uglavnom pravio od Rose’s lime cordial, flaširane mešavine soka od limete i šećera koja je debitovala 1860-ih.
Gimlet se takođe tokom 80 i 90ih godina pravio sa votkom ali kako je džin ponovo stekao svoje uporište kod onih koji ga piju ponovo je zauzeo svoje mesto u Gimletu. Džin je prirodni pratilac limete a suva, botanička priroda dodaje strukturu piću dok drži šećer pod kontrolom.

SASTOJCI
Sinner 0,05
Šećerni sirup 0,015
Sok od limete 0,015
Tintura maslačka 2 kapi
***Prošejkovati sve sastojke i procediti u ohlađenu martini čašu,ukrasiti Sinner porukom ili sušenom limetom.

French 75 koktel

French 75 je savršena kombinacija džina i šampanjca

Osvežavajući, divan i opako opojan, koktel koji svaki barmen mora da zna. Ali odakle dolazi? French 75 kakav poznajemo prvi put se pojavljuje u štampi 1927. godine, na vrhuncu prohibicije, u malom izdanju njujorškog humorističkog magazina „Evo kako!“ iz kog ga je preuzeo „The Savoi Cocktail Book (1930)“.
Kombinacija džina i šampanjca bila je popularna među gospodom određene klase. Prema rečima njihovih savremenika, bio je miljenik sina kraljice Viktorije, princa od Velsa, a takođe i Kalakaua koji je bio kralj Havaja. Piće sa sadašnjim receptom razvilo se tokom 1920-ih, iako slična pića datiraju iz 19. veka. U 19. veku, postojao je sličan koktel koji se sastojao od šampanjca, limunovog soka, šećera i leda. Ponekad se dodavao džin.
Romanopisac Alek Vaugh je French 75 nazvao, „najmoćnije piće na svetu“ nakon što je koktel dobio nadimak brzog, preciznog francuskog pištolja koji je postao ikona pobede u američkom izveštavanju o Prvom svetskom ratu. Francuski 75 je popularizovan u Americi u Stork Clubu u Njujorku. Pojavljuje se u filmu Kazablanka (1942) i dva puta se pominje u filmovima Džona Vejna Izdani čovek (1941) i Jet Pilot (1957). Godine 2016. pojavljuje se u ITV seriji Mr. Selfridge, čija je radnja smeštena u London 1910-ih i 1920-ih.

SASTOJCI
Sinner 0,03
Sirup ruža 0,01
Sok limun 0,015
Proseco top up
***Prošejkovati džin, sirup i limunov sok i procediti u ohlađeni šampanj soser, zatim dodati proseco…ukrasiti laticom ruže ili pupoljkom.

Martini koktel

Martini je ikona koktel leksikona

Piće prefinjenog ukusa poznato kao piće Džejms Bonda koji svaki put zahteva od barmena da ga mućka, a ne meša, iako se martiniji često mešaju. Hemingvej je u „Zbogom oružju”, napisao „Nikada nisam probao ništa tako hladno i čisto… Zbog njega se osećam civilizovano”. Ovaj napitak na bazi džina bio je i biće ikona koktel leksikona. Postoje brojne teorije o poreklu, kao i verzije i recepti. Tradicionalni martini sadrži džin i suvi vermut koji se serviraju izuzetno hladni sa ukrasom od zelene masline ili limuna – dodatni sastojci iz prve verzije su brzo napušteni. U najranijoj inkarnaciji, odnos džina i vermuta bio je 1:1, ali se količina džina stalno povećavala tokom godina. Ovih dana razmere variraju prema ličnom ukusu. „Suvi” martini sadrži manje vermuta, dok „prljavi” sadrži malo maslinove vode. Džejms Bond daje prednost „Vesperu“, napravljenom od džina, votke i vermuta Kina Lillet, ukrašenog limunovom korom. Martini „on the rock“ servira se preko leda, a ne cedi u čašu za koktel, i „with twist“ odnosi se na dodavanje tankog komada kore citrusa.
Iako se možda ne slažemo oko porekla, ne može se poreći popularnost ovog pića, koje je pisac H. L. Menken nazvao „američkim izumom savršenim kao sonet“.

SASTOJCI
Sinner 0,05
Dry vermut 0,015
Biter lavanda
***Sve sastojke promešati i sipati u ohlađenu martini čašu. Ukrasiti korom limuna.

3 Marko Siner

MARKO MILADINOVIĆ
Sinner gin ambasador

AUTOR: MIODRAG ALEKSIĆ

FOTO: SINNER

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije