Adio Noma! Fine dining kreće novim putem
Šef Rene Redžepi će i nakon najavljenog zatvaranja restorana Noma nastaviti da utiče na gastronomiju kroz svoje buduće projekte. Ipak model upravlj...
pročitaj jošNakon garuma od gljiva, proizvoda koji je oduševio svet, Nomina laboratorija predstavlja sirće koje se sjajno snalazi u koktelima, ali i u pripremi svinjskih odrezaka.
Zaljubljenici u svet šefa Renea Redžepija znaju kako iz kuhinje slavnog šefa u svakom trenutku mogu očekivati ne samo vrhunske priče i impresivne sezonske jelovnike, već i projekte koji podstiču profesionalce širom sveta da u svoje kuhinje unesu deo Nome.
Najbolji primer je Noma Projects, nastavak uspešnog i nadasve zanimljivog projekta Noma Ferments, fermentacijske laboratorija u kojem nastaju originalni Noma ukusi. I dok je u sklopu Noma Projects nedavno predstavljen Project 001, Nomin garum od gljiva, veseli i vest o novom proizvodu – Project 002: Wild Rose Vinegar – sirće od divlje ruže.
Plod divlje ruže je niz godina sastavni deo Nomine kuhinje. Koristili su je ukiseljenu, za pripremu miso umaka, kombuhe i začinskih mešavina, pa ne čudi što se upravo ova namirnica nametnula kao novi hit proizvod.
Sirće od divlje ruže odmak je od klasičnog sirćeta, priprema se od latica biljke rosa rugosa koja se ručno sakuplja od kraja maja, od trenutka pojave prvih pupoljaka, kroz kratku sezonu toplih letnjih dana.
Radi se o ružama koje rastu uz dansku obalu, a koje su donešene iz Japana krajem 19. veka. Sredinom prošlog veka su posađene kao svojevrsna zaštita od vetra. Danas su te ruže prilično rasprostranjene, a privlačne su ne samo zbog lepote, već i zbog arome samih latica.
View this post on Instagram
Upravo su latice one koje ovaj proizvod čine posebnim jer se radi o cvetnom sirćetu ružičaste boje i jedinstvene arome dostupne u limitiranim količinama. Iz Noma Projects ističu kako se aroma ove ruže ne može porediti sa aromom klasičnih ruža. Bilo bi to kao da poredite crno-beli sa kolornim televizorom.
Za svaku bočicu potrebno je 50 grama ružinih latica i nepasteriziovano jabukovo sirće, koje takođe proizvodi Noma Projects. Ovo sirće jelima pruža balans, a savršen je u koktelima, ali i za pripremu svinjskog mesa. Sve ovo je i više nego dovoljan razlog da isprobate ovo sirće, a prodaja je počela u oktobru mesecu.
Pastry chef restorana Faro Dunja Lukić je nakon završenog fakulteta u Moskvi, odlučila da poslastičarstvo bude njena profesija. Uspešno je završila...
pročitaj jošNetflix priprema pravu poslasticu za sve ljubitelje gastronomije. Naime, nedavno je povrđeno da ovaj najpopularniji streaming servis počinje sniman...
pročitaj jošUgledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na svečanoj ceremoniji, 24. aprila, u hotelu Hayatt Rege...
pročitaj još