03.10.2022 Chef

Sirće od divlje ruže – nova poslastica iz kuhinje šefa Redžepija!

Nakon garuma od gljiva, proizvoda koji je oduševio svet, Nomina laboratorija predstavlja sirće koje se sjajno snalazi u koktelima, ali i u pripremi svinjskih odrezaka.

Noma Projects i Noma Fements predstavljaju novi ukus

Zaljubljenici u svet šefa Renea Redžepija znaju kako iz kuhinje slavnog šefa u svakom trenutku mogu očekivati ne samo vrhunske priče i impresivne sezonske jelovnike, već i projekte koji podstiču profesionalce širom sveta da u svoje kuhinje unesu deo Nome.
Najbolji primer je Noma Projects, nastavak uspešnog i nadasve zanimljivog projekta Noma Ferments, fermentacijske laboratorija u kojem nastaju originalni Noma ukusi. I dok je u sklopu Noma Projects nedavno predstavljen Project 001, Nomin garum od gljiva, veseli i vest o novom proizvodu – Project 002: Wild Rose Vinegar – sirće od divlje ruže.

Ruže donešene iz Japana, sada rastu uz dansku obalu

Plod divlje ruže je niz godina sastavni deo Nomine kuhinje. Koristili su je ukiseljenu, za pripremu miso umaka, kombuhe i začinskih mešavina, pa ne čudi što se upravo ova namirnica nametnula kao novi hit proizvod.
Sirće od divlje ruže odmak je od klasičnog sirćeta, priprema se od latica biljke rosa rugosa koja se ručno sakuplja od kraja maja, od trenutka pojave prvih pupoljaka, kroz kratku sezonu toplih letnjih dana.
Radi se o ružama koje rastu uz dansku obalu, a koje su donešene iz Japana krajem 19. veka. Sredinom prošlog veka su posađene kao svojevrsna zaštita od vetra. Danas su te ruže prilično rasprostranjene, a privlačne su ne samo zbog lepote, već i zbog arome samih latica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noma Projects (@nomaprojects)

Ružino sirće koje savršeno balansira jela

Upravo su latice one koje ovaj proizvod čine posebnim jer se radi o cvetnom sirćetu ružičaste boje i jedinstvene arome dostupne u limitiranim količinama. Iz Noma Projects ističu kako se aroma ove ruže ne može porediti sa aromom klasičnih ruža. Bilo bi to kao da poredite crno-beli sa kolornim televizorom.
Za svaku bočicu potrebno je 50 grama ružinih latica i nepasteriziovano jabukovo sirće, koje takođe proizvodi Noma Projects. Ovo sirće jelima pruža balans, a savršen je u koktelima, ali i za pripremu svinjskog mesa. Sve ovo je i više nego dovoljan razlog da isprobate ovo sirće, a prodaja je počela u oktobru mesecu.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: NOMA PROJECT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije