Srpska Kafana u Njujorku u Michelinovom vodiču
Srpska “Kafana” iz Njujorka nakon 14 godina rada dobila prestižno priznanje i odnedavno se nalazi u Michelinovom vodiču. Na Menhetnu se jede sarma...
pročitaj jošSrpskih kafana i restorana ima praktično u svakom kutku planete gde ima naših iseljenika. Veći deo ugostiteljske dijaspore je okrenut našim ljudima i samo mali broj je postao prepoznatljiv i za goste koji za Srbiju nisu ni čuli, a kamoli probali našu hranu.
Sinonim za srpsku kafanu u Americi je upravo “Kafana” na Menhetnu. Vlasnik ovog lokala sa 36 mesta u kojem se služi roštilj, gibanica, sarma i toči rakija je Beograđanin Vladimir Ocokoljić. Otvoren je 2008. godine i odmah je postao jedno od omiljenih mesta za izlazak u tom delu grada. Već 2012. godine američki nedeljnik Njuzvik ga je uvrstio na listu 101 najboljih restorana na svetu, a stigla je i potvrda od Michelina koji je „Kafanu“ uvrstio u vodič za 2022.
View this post on Instagram
„Na meniju su čuvena srpska jela koja je teško naći na Menhetnu. Ipak, neki specijaliteti će vam se činiti poznatim, poput zeljanice – klasičnog punjenog peciva, filovanog seckanim spanaćem, belim lukom, začinskim biljem i fetom. Od jedinstvenih jela mogu se izdvojiti suve šljive punjene sitnim sirom i rolovane slaninom, koje se služe sa rolovanom pilećom džigericom, kao i izdašan i ukusan pasulj sa komadićima mekih svinjskih rebaraca. Ćevapi su pravi specijalitet, kao i kobasice iz istog kraja, a pripremaju se od fino mlevenog svinjskog mesa, sa začinskim biljem“, navodi se u preporuci.
View this post on Instagram
Ovih dana “Kafana” je ponovo u žiži američke javnosti. Kako navodi portal Bonitet.com restoran Vladimira Ocokoljića je zauzeo 83. mesto na listi New York Timesa „100 najboljih restorana u Njujorku“. Za jutarnji program “Probudi se”, vlasnik “Kafane” je rekao da je mesto na ovoj prestižnoj listi pravo čudo, jer Njujork ima više od 20.000 restorana. Ocokoljić je pomenuo i Pita Velsa koji je autor liste.
“Radi se o verovatno najpoznatijem kritičaru hrane. On je kod nas bio deset puta, a prvi put kada je došao samo je hteo da popije piće. No, uhvatili smo ga na balkanski bezobrazni šarm i ponudili mu našu hranu”, rekao je Ocokoljić, a šta se najviše dopalo Pitu Velsu pročitajte na linku ovde.
Restoran Mardin Hill u Beograd je doneo ukuse turske kuhinje i lokalne ukuse grada po kojem nosi ime. Pred gostima ovog restorana su tradicionalna ...
pročitaj jošOdavno dokazan kao odličan chef, Raša Vlačić se početkom decembra beogradskoj publici predstavio otvaranjem svog restorana Le Chef u kom priprema a...
pročitaj jošJoš jedan od novoobeogradskih mladih restorana, The Petica poziva goste da se uvere u kvalitet usluge i ukusnu hranu. ...
pročitaj još