den barber i Alan Dukas
18.01.2021 Trendovi

TOP 10 šefova čiji su restorani osvojili najviše Mišlenovih zvezdica

Potraga za najboljim šefom na svetu je naravno – neverending story. No, ako je parametar Mišlenova zvezdica onda je jasno da je trenutno najbolji šef na svetu Alan Dukas (na slici desno sa šefom Denom Barberom). Prozvan od kolega “ocem moderne gastronomije”, ovaj najveći živi kuvar trenutno poseduje 24 restorana u osam različitih država, na tri kontinenta, koji su ovenčani sa ukupno 19 Mišlenovih zvezdica.

Top lista najvećih „sakupljača“ zvezdica

1. Alan Dukas 19
2. Gordon Remzi 16
3. Pjer Ganjar 14
4. Janik Aleno 10
5. Martin Berasategi 12
6. En-Sofi Pik 8
7. Tomas Keler 7
8. Joširo Murata 7
9. Seiđi Jamamoto 7
10. Andreas Kaminada 7

Žoel Robišon

Žoel Robišon / FOTO: SAMIR HUSSEIN © GETTY IMAGES via GULIVER

Žoel Robišon – šef veka koji je od pire krompira napravio savršenstvo

Posebnu počast, ovom prilikom, moramo odati Žoelu Robišonu, poznatijem kao “Šef veka”. Ovu titulu mu je dodelio svetski poznati restoranski vodič „Go i Milo“ 1989. godine. Ime je izgradio osamdesetih i devedesetih godina kada je gastronomija postala globalni fenomen.  Ovaj Francuz je bio pionir post-nouvelle cuisine ere, a za života, njegovih 12  restorana dobilo je neprevaziđenih 31 zvezdicu. Važio je za perfekcionistu koji je usavršavao sasvim obična jela, poput pirea od krompira, koji je bio njegov zaštitni znak. Time je postavio temelje nove svetske kuhinje, a pred kraj života je izjavio sledeće:
“Što sam stariji, to sam svesniji proste istine – što je jelo jednostavnije, toliko izuzetnije može biti”, rekao je Robišon i otkrio da nikada ne spaja više od tri ukusa u jelu.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: TAYLOR HILL I SAMIR HUSSEIN © GETTY IMAGES via GULIVER

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije