
Ćevaplija špageti i slonovsko uvo u etno bistrou!
Ako ste o Balkanu slušali kao o raskrsnici puteva, znamo jedno mesto koje vam nudi jedinstveni etno-bistro-gastro koncept, uz slasne varijante balk...
pročitaj jošNovinari Jutarnjeg lista su ovih dana obišli zagrebačku pijacu Dolac i značajan prostor posvetili malenoj prodavnici pod nazivom Zlatni bor.
Smeštena u mlečnom delu pijace u nizu malih prodavnica koje prodaju domaću testeninu, Zlatni bor je mesto gde gurmani najčešće dolaze po odličan kajmak, kačkavalj, duvan čvarke i ostale đakonije. Zahvaljujući vlasniku Igoru Turudiću odnedavno mogu se nabaviti i cepkana paprika ili ajvar sa komadićima paprike.
View this post on Instagram
Kako pišu kolege iz Jutarnjeg lista reč je o pravom delikatesu koji iskustvo uživanja u ajvaru podiže za stepenicu više upravo zbog toga što se u ajvaru nalaze dugački komadići pečene paprike. Vlasnik radnje Igor Turudić im je ispričao da cepkanu papriku nabavlja iz Rudara, sela kod Leskovca.
„Postoji razlika u samoj paprici iz Leskovca i ovoj koju možemo kupiti kod nas, a kad govorimo o ovakvom, cepkanom ajvaru, postoji i razlika u samoj pripremi. Ova je pečena, a ne barena. Deo se melje, a deo se ostavlja u komadićima i onda se kuva. Ova cepkana paprika ili ajvar najbolji je na hlebu, ako još imate malo slanine, to je stvarno nešto posebno“, izjavio je Turudić iz Zlatnog bora koji ovakav ajvar nudi u dve varijante – blagoj i ljutoj.
Novinari Jutarnjeg lista su u redakciji otvorili teglicu i jedan od komentara je bio: „Ajme, stalno me zove na još, ne mogu ga prestati vaditi iz teglice“. Dodali su da je ukusom bogat i slastan i odlično začinjen.
View this post on Instagram
Jasno je da naziv radnje Zlatni bor nedvosmisleno asocira na Zlatibor, pa je logično da Turudić odatle nabavlja i duvan čvarke i kajmak.
„Nisu samo specifičnog izgleda, nego i ukusa jer sadrže samo deset posto masnoća, i to zahvaljujući načinu izrade“, objasnio je Igor koji 100 grama čvaraka prodaje za 2 evra. Što se tiče kajmaka, ovde se prodaje rolovani, mladi i zreli, a Turudić u ponudi ima i brojne druge delikatese iz Srbije kao što su urnebes, paprika u pavlaci, ali i razne vrste meda i suhomesnate proizvode.
Šef Rene Redžepi će i nakon najavljenog zatvaranja restorana Noma nastaviti da utiče na gastronomiju kroz svoje buduće projekte. Ipak model upravlj...
pročitaj jošAustrijski šef Volfgang Pak je već 29 godina zadužen za hranu na dodelama Oskara. Njegov zadatak je da svake godine osmisli meni koji će biti dovol...
pročitaj jošGig je novi restoran na Novom Beogradu koji osvaja u svakom pogledu i svakom detalju. U pitanju je moderan i inovativan restoran u svim segmentima....
pročitaj još