Boho stil u novopazovskom restoranu Krov Lounge
Udaljen četrdesetak kilometara od Beograda, u Novoj Pazovi, svoja vrata otvorio je još jedan zanimljiv restoran pod nazivom Krov Lounge. Novo mest...
pročitaj jošPosebno prepoznatljiv ambijent, prvoklasna kuhinja, profesionalna usluga, dobra muzika, a pre svega duh Skadarlije – sve to krasi restoran „Zlatni bokal”, koji se nalazi nadomak Skadarlijske česme otvorene 1966.
Na mestu „Zlatnog bokala” u 19. veku gosti su posećivali vinski podrum. Veliki Nušić kaže da su iz laguma izvučenih nategačom donošene boca za bocom vina, koje se razlivalo u bezbroj čaša, te se uz meze probalo ocenjivalo, veselilo se uz njega, tugovalo, sumiralo se i zaključivali se pazari. Godine 1968. otvoren je „Zlatni bokal” koji i danas traje, s ljubavlju dočekuje goste iz celog sveta u prijatnom, intimnom ambijentu, pokraj, u pesmama opevane, skadarlijske kaldrme. To je mesto u kome se prepliću staro i novo i čine jednu čarobnu celinu svojstvenu samo ovom restoranu. Latinska poslovica kaže: „Bez jela i pića nema ni ljubavnog žara“. Momo Kapor, omiljeni gost restorana, napisao je: „Sve počinje u kafani, kafana je naša istorija, osećanje zajedništva, bliskosti, količina vremena koje posvećujemo drugima, sebi, razgovoru, razmišljanju.“
Kapacitet restorana je 130 mesta na dva nivoa. Sa menija izdvajaju se specijaliteti: Biftek Zlatni bokal – za dve osobe, serviran na usijanoj ploči, preliven puterom i orasima. Kao prilog dodaju se mladi krompirići i pire od spanaća. Medaljoni Zlatni bokal od tri vrste mesa: pilećeg, junećeg i svinjskog. Prilog ovog jela su mlinci zapečeni s kajmakom i paprikom. Preliv: sos od dimljenog sira.
Adresa: Skadarska 26, Beograd
Telefon: 060/1111-992
Radno vreme: od 11 do 2 h
www.zlatnibokal.com
Instagram: zlatnibokal
Restoran sa ukusima ruske domaće kuhinje pod imenom Kod Magdalene već neko vreme uspešno radi na Zemunskom keju. Tradicionalni ruski specijaliteti...
pročitaj jošJela bogate niške gastronomske tradicije odnedavno su svoje mesto pronašla na meniju restorana Merak Balkan Cuisine, koji se nalazi na beogradskom ...
pročitaj jošBemata je prva stanica koju smo posetili u svrhu pripreme obimnog teksta o veganskim restoranima u Begradu. Koleginica Jovana Ljubišić koja je u na...
pročitaj još