24.10.2022 Restoran

Novi restoran gruzijske kuhinje u Beogradu! Gost je na prvom mestu

Odnedavno u našoj prestonici možete uživati u specijalitetima gruzijske tradicionalne kuhinje. Restoran Gost nudi sve ono što je potrebno da upoznate jela nama prilično nepoznate, a vrlo slične i bliske zemlje.

Najukusnija nacionalna kuhinja bivšeg Sovjetskog Saveza

Gruzijska kuhinja važi za najukusniju nacionalnu kuhinju bivšeg Sovjetskog Saveza. Istina da deo svoje popularnosti duguje Josifu Visarionoviču Džugašviliju Staljinu, ali i dan danas se na gozbama u Kremlju piju gruzijska vina i jedu tradicionalna gruzijska jela, a nama egzotične nazive jela poput hinkalija, hačapurija, phalija i sacivija zna svaki državljanin bivših sovjetskih republika.
Gruzijsku kuhinju uglavnom čine jela od mesa, sira, povrća. Od začina se najčešće koristi svanska so koja potiče iz planinske regije Svanetije i predstavlja so sa planinskim biljkama, izuzetan dodatak salatama i mesnim jelima. Takođe se u jela dodaje i drugo začinsko bilje, najčešće korijander, zatim peršun, nana, ljubičasti bosiljak i estragon.
Prema grčkoj mitologiji Jason je sa svojim Argonautima doplovio do Gruzije u potrazi za zlatnim runom. Za razliku od Jasona, zaputio sam se u restoran Gost u ulici Maršala Birjuzova, ne zbog zlatnog runa, već da bih otkrio ukuse gruzijske kuhinje. Ljubaznošću vlasničkog para, gospođe Tanje i njenog supruga Tomasa, uživao sam u deliću onoga što nudi kuhinja, nama prilično nepoznate, a vrlo slične i bliske zemlje.

Phali su kuglice od sezonskog povrća sa orasima i zrncima nara

Za predjelo se služe domaći sirevi od kojih je najpriznatiji suluguni

Na prvi zalogaj su me osvojile rolnice od patlidžana punjene orasima, kao i phali, kuglice od sezonskog povrća i oraha sa začinima i zrncima nara koji su gotovo svakodnevno na supri (gozbi) u gruzijskim porodicama. Za predjelo se služe domaći sirevi od kojih je najpriznatiji suluguni. Odlična pratnja je mčadi, gruzijskoj proji, a pileća džigerica sa orasima i narom se krije iza naziva kučmači. Orasi se dodaju u skoro sva jela, a kako se slažu sa ćurećim fileom, lukom, alevom i ljutom paprikom otkrio sam u jelu koje se zove sacivi. Tradicionalna gruzijska salata pravi se od krastavaca, paradajza, luka i, opet, oraha. No, da salata može biti i obrok dokaz je Tbilisi salata koja se pravi od telećeg buta, crvenog pasulja, mladog luka, ljute paprike, oraha i jabukovog sirćeta. Ukoliko niste ljubitelj teletine, tu je pileća acecili salata sa patlidžanom, pilećim fileom i narom.

Hinkali je kuvano testo sa mesnim nadevom

Temali je sos od zelenih ringlova sa prijatnim citrusnim kiselinama

Jedna od glavnih atrakcija gruzijske kuhinje su hinkali. Radi se o kuvanom testu punjenom mlevenim junećim i svinjskih mesom, crnim lukom i korijanderom. Uz njih poslužena su mi tri sosa. Prva dva su nama bliska jer su od paprike i paradajza u blagoj i ljutoj varijanti, dok je treći bio otkriće. Temali je sos koji se pravi od zelenih ringlova, savršeno rezak, sa prijatnim citrusnim kiselinama bi, pored ostalog, bio odličan dodatak svakoj prženoj ribi.
Što se tiče mesa sa roštilja, Gruzini ne komplikuju mnogo. Mcvadi ili ražnjići se prave od svinjskog, junećeg, pilećeg, a u restoranu Gost nude i kebab od mešanog mesa začinjenog biberom, lukom i korijanderom, kao i kupati – kobasice od junećeg mesa koje su posute zrnima nara koje u Gruziji obožavaju.

Šef David Laliašvili

U Gruziji se sedi satima i lagano uživa u jelu

Po savetu šefa kuhinje Davida Laliašvilija, osim čorbe, sve sam jeo rukama, jer je takav običaj. Ne da mi nije smetalo, već je to bio doživljaj plus. Tako je bilo i sa vinom, tačnije poluslatkim crvenim vinom kindžmarauli. Tomas mi priča kako je u njegovoj domovini svaki obrok svečanost. Sedi se satima, lagano se uživa u jelu, a nijedna gozba ne prođe bez nekoliko flaša vina. Da je vino Gruzinima u krvi govore i podaci da se tamo proizvodilo još pre 8000 godina. Preko 500 sorti vinove loze su podloga za proizvodnju vina po evropskoj, ali i po tradicionalnoj gruzijskoj tehnologiji u amforama izrađenim od gline. Uobičajene zapremine amfora se kreću od 1.000 do 2.000 litara, dok u vinskoj regiji Kahetija “narastu” i do 8.000 litara, a ovaj način proizvodnje vina se od 2013. godine nalazi na listi nematerijalne baštine UNESCO-a.

U ponudi restorana se pored kindžmaraulija nalaze i bela vina, cinandali i kahuri, kao i vina od najpoznatije sorte vina saperavi. Od te sorte se pravi i najpriznatije i najnagrađivanije vino -mukuzani, koje 3 godine odležava u buretu. Pored vina, Tomas uvozi i gruzijsko pivo, a potpuni hit su limunade sa ukusima kruške, grožđa, nane i limuna. U razgovoru sa Tomasom saznajem da ima brojne planove i da je zadovoljan reakcijom gostiju za ovo kratko vreme otkako je otvorio restoran. Ipak, to smo ostavili za sledeći susret kojem se unapred radujem, jer Gruzini i te kako umeju da ugoste.

Gruzijske limunade sa četiri vrste ukusa

 

Tradicionalni hačapuri

Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se služi u svim restoranima. Iako se radi o hlebu sa sirom, verujte da se radi o specijalitetu koji razoružava svojim ukusom. U Gruziji postoji 12 vrsta i razlikuju se od regije do regije. U restoranu Gost u ponudi su četiri vrste hleba sa sirom kojeg sami proizvode u unutrašnjosti Srbije, a u ponudi je i hleb punjen pasuljem. Ako bih morao da izdvojim jedan, bio bi to ačaruli hačapuri. Radi se o hlebu od dizanog testa sa sulguni sirom, kajmakom, belim lukom i jajetom.

Ačaruli hačapuri i čahohbili čorba od pilećeg batka

PROFIL

Restoran Gost
Adresa: Maršala Birjuzova 3-5
Radno vreme: pon-sub. 10:00 – 20:00
Kontakt: +381 64 4555 545
E-mail: [email protected]
IG: cafe_gost
Web: restorangost.rs

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: BORIS PAUNOVIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije