Disfrutar je najbolji restoran na svetu za 2024.
Na tradicionalnoj svečanosti u Las Vegasu u organizaciji World' 50 Best Restaurants restoran Disfrutar proglašen je za najbolji restoran na svetu. ...
pročitaj jošOtkad je 2011. zatvorio svoj revolucionarni restoran u Rosesu u Kataloniji, šef Feran Adria nekoliko je puta najavljivao njegovo ponovno otvaranje, u raznim formama.
El Bulli je promenio baš sve u gastronomiji. Bio je to žestoki rez i prekretnica u samom pojimanju hrane, fine dininga i filozofije kuvanja. El Bulli je iznedrio celu generaciju kuvarskih superzvezda počevši od cele postave današnjeg Disfrutara, preko Hoze Andrea do Masima Boture, Antonija Luisa Aduriza i Hoana Roke.
Svi oni ističu da ih je Ferana Adria iz temelja protresao, potpuno reprogramirao i ukazao im pravi put, iako je svaki od njih krenuo bitno različitim putem. Adria je El Bulli zatvorio jer je bio finansijski neodrživ. Imali su 48 kuvara, 28 ljudi u sali, a izbacivali su 200 tanjira dnevno za 50 gostiju i gubili 500.000 evra godišnje.
Nakon zatvaranja El Bullija Adria je osnovao institut za istraživanje hrane, iz kojeg je proizišao niz događaja, radionica, inovativnih projekata, knjiga i prvi pokušaj u istoriji enciklopedijske sistematizacije sveukupnog znanja o namirnicama i hrani. Realno, ništa se zaista novo i revolucionarno u gastronomiji nije dogodilo od El Bullija, osim možda Nove nordijske kuhinje. ElBulli, kako je Adria potvrdio novinarima na sajmu Alimentaria u Barceloni, sada se ponovno otvara.
Ne kao restoran u bukvalnom smislu reči koja ga je nekad označavala, već kao arhiv, muzej, institut i gastronomska laboratorija pod nazivom El Bulli 1846 (1864 je broj jela i kreacija koja je El Bulli poslužio do zatvaranja). U El Bulliju 1846 će se moći večerati, a za to će se kupovati ulaznice. El Bulli bi prve goste trebao primiti u maju 2023, a još se ne zna kada će početi prodaja ulaznica.
Ovaj termin otvaranja Adrija je zadnji put najavio prošle godine. Tada je izjavio da će kada otvore El Bulli zatvoriti restoran Enigma njegovog brata Alberta i svi otići da rade u El Bulliju. Nadajmo se da će treća Adrijina najava otvaranja u proteklih dvanaest godina biti ostvarena.
U septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Tri chefa, tri musketara, Nikola Rosić, Nenad Atanasko...
pročitaj jošMolekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošNikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj još