
Najveći skandal u istoriji vinske industrije? RAI razotkrio italijanske vinare
Potencijalno najveći vinski skandal potresa Italiju. Naime, na trećem kanalu državne televizije u serijalu emisija na RAI3 iznešeno je niz optužbi ...
pročitaj jošOsim što se radi o kupaži dve sorte merloa i sanđovezea, ono je spoj umeća dve različite vinarije Vinjonezi iz Montepulćana i Kapanele iz Kjantija.
Godina je 1988. Berba u većem delu Toskane je senzacionalna. Tokom privatne večere i vajn tejstinga u slavu bogatog roda bivši vlasnici čuvene vinarije Avignonesi iz Montepulciana i bivši vlasnik tada još mlade vinarije Capannelle iz Chiantija odlučili su, verovatno inspirisani popularnošću supertoskanaca, proizvesti zajedničko vino. I tako se rodio 50&50, supertoskanac koji se sastoji od 50 procenata Avignonesijeva merlota i 50 procenata Capannelleova sangiovesea.
Ovaj zajednički projekat ušao je u legendu i preživeo je promenu vlasništva, ali i dramatičnu promenu pristupa vinogradarstvu u Avignonesiju, koji se unazad desetak godina pretvorio u jednu od najvećih toskanskih biodinamičkih vinarija.
Nedavno sam imao prilike probati 50&50 iz 2015. godine, jedne od najboljih toskanskih berbi u prošloj deceniji. Vino je pre svega moćno! Odlikuju ga čvrste taninske strukture i dobre kiseline sangiovesea. Prvi miris je voćan, sa tipičnim trešnjama i višnjama sangiovesea, ali uskoro se osete tamna slatka, letnja voća zrelog merlota.
U bukeu se, očekivano, osete elementi vanile i dima, kao i ona balzamična nota tipična za niz raskošnih vina iz Toskane. Ukus je dug, pun, sa dosta voća i malo crne čokolade. Iako dolazi iz 2015. godine, vino ima neobično mladi karakter, kao da je iz 2020.
Ovo vino će trajati još bar dve decenije, a u ovoj, takoreći, dečijoj fazi, treba ga piti uz bifteke, odležalo meso, jagnjeće kolete ili odreske od crne svinje.
Kupaža: 50% Merlot, 50% Sangiovese.
Grožđe: Merlot dolazi sa imanja Lodola, smeštenog u Valianu, severoistočno od istorijskog grada Montepulciana. Sangiovese je iz Capannellea, smeštenog u srcu Chianti Classica, između Firence i Siene
Berba: Isključivo ručno branje sa najboljih parcela
Vinifikacija: Alkoholna fermentacija na kontrolisanoj temperaturi i maceracija 20-25 dana.
Sazrevanje: 18 meseci u francuskom bariku.
ABV: 13,5%
Ukupno proizvedeno: 29.153 boce
Serviranje: Vino obavezno dekantirati pre konzumiranja. Servirati na 16°C.
Nagrade i ocene: Gold Medal – Wine Hunter Awards; 95 poena Falstaff; 94 poena James Suckling; 93 poena Wine Advocate; 93 poena Veronelli
U prestižnom hotelu NAHATÉ Dubai, luksuzna scena ugostiteljstva podignuta je na novu, gotovo nepojmljivu visinu. U partnerstvu sa čuvenom francusko...
pročitaj jošUniverzalni espreso martini već odavno dominira kao koktel sa kafom koji zbog savršene ravnoteže između slatkog likera i gorkih kofeinskih nota pru...
pročitaj jošU svetu kafe, gde se kvalitet meri svakim gutljajem, mleko koje barista koristi može biti presudni faktor. Zato ne čudi što je Cremoso Latte tokom ...
pročitaj još