Gastro Kup Srbija 2023. na Novosadskom sajmu
[lwptoc width="auto" float="none"] Sedmi po redu Gastro Kup Srbija 2023. godine se ove godine održava od 1. do 2. decembra 2023. godine u Master...
pročitaj jošU organizaciji Generalnog sekretarijata Vlade RS i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) tokom Sajma turizma organizovano je predavanje o konceptu održivog turizma. Predavanje je održala profesorka dr. Bruk Hensen sa Univerziteta Južne Floride i saradnica UNDP-a.
U Velikoj konferencijskoj sali u hali 4 Beogradskog sajma tražilo se mesto više zbog važnosti ove teme na globalnom i lokalnom nivou. Profesorka Hensen je u nekoliko navrata tokom prezentacije istakla veliki potencijal i ličnu impresiju turističkom ponudom Srbije, naročito kulturnim atrakcijama kao što su Lepenski vir, Golubačka tvrđava, Viminacijum i dr. Napomenula je da je se održivi turizam zasniva na postulatima tripple bottom line (trostruko krajnji rezultat) koji predstavljaju ljudi, planeta i prosperitet, i da se ovaj turizam zove tako jer treba da bude na usluzi i budućim generacijama. Organizacije kao što su UNDP (United Nations Development Programme), UNWTO (United Nations World Tourism Organization), WTTC (World Travel & Tourism Council) i GSTC (Global Sustainable Tourism Council) već dugo rade na kreiranju globalnih standarda i vodiča za održivi turizam koje treba pratiti i upražnjavati u poslu.
Tokom predavanja, prof. Hensen posebno je istakla da svi mogu da se bave održivim turizmom, bilo da su veliki ili mali hoteli, preduzeća, ustanove i da mnogi na tome već rade, ali da moraju da ispričaju svoju priču o održivosti. Od države do privatnih preduzeća, kao na primer EXIT festival, koji želi da posluje po principu zero waste – nula zagađenja. Profesorka Hensen je rekla da je turizam velika privredna grana koja utiče na rast CO2 najviše zbog transporta (avio prevoz, automobili, autobusi itd) i drugih pratećih delatnosti, kao što je hrana koja ostaje u velikim količinama i baca se.
„Pitanja koja danas postavljamo vezano za prošlost i brigu o zaštiti životne okoline ne smeju da nas opterećuju, već moramo da gledamo u budućnost i nastavimo dalje, jer turizam raste, a to pokazuju podaci iz 2022. godine i brz oporavak od covida19. Velika je tražnja za putovanjima i to treba pratiti i koordinirati. Konferencije koje se organizuju od strane pomenutih globalnih institucija, kao na primer GSTC (Global Sustainable Tourism Council), mesta su gde treba tražiti ideje i poslušati pozitivne prakse koje će povezati sve stejkholdere (sve zainteresovane strane koje su na neki način uključene u projekat) u turizmu“, rekla je prof. Hensen.
Na predavanju je predstavnicima lokalnih samouprava zaduženih za kategorizaciju objekata u skladu sa zakonom o ugostiteljstvu i ostalim prisutnim akterima uposlenim u domaćem turizmu, predstavljeno nekoliko primera prakse kao što je relativno mali hotel koji vodi Jered Mayers-Legacy vacation resort koji ima svoje načine uspešnog održivog poslovanja. Prof. Hensen istakla je 17 principa-ciljeva Ujedinjenih Nacija održivog turizma koje treba pratiti.
U svetu hotelijerstva i ugostiteljstva, prvi utisak je ključan. Gosti očekuju besprekorno opeglanu posteljinu, peškire, zavese, stolnjake, salvete ...
pročitaj jošKompanija EKO Serbia sa zadovoljstvom predstavlja uzbudljivu EKO Smile nagradnu igru, koja kupcima na EKO benzinskim stanicama pruža priliku da osv...
pročitaj još