“Spremamo mnogo iznenađenja i noviteta, a opet ostajemo dosledni sebi i pravljenju verovatno najboljeg piva na svetu“
Protekla godina jednim delom bila je izazovna, međutim naša očekivanja da će biti dobra godina su se na kraju i ispunila, upravo zbog toga što je situacija sa Covid-om počela da jenjava i samim tim ljudi su slobodnije i bez ograničenja slavili i družili se, sumira prošlu godinu na početku razgovora Milan Perić direktor marketinga i komunikacija u kompaniji Carlsberg Srbije i dodaje: “Mnogo izazova smo morali da rešavamo u hodu i da tražimo način kako ćemo se prilagoditi, počevši od enormnog povećanja cena sirovina i ambalaže, pa preko visokih temperatura u avgustu s jedne strane i kišnog septembra sa druge strane. Srećom, toplo vreme u četvrtom kvartalu i Svetsko prvenstvo u fudbalu pomogli su da 2022. godina za nas bude jedna od najuspešnijih u proteklih desetak godina”. * HoReCa sektor je, na radost svih uključenih, pokazao izuzetnu vitalnost i brzina oporavka je, rekao bih, iznenadila i najveće optimiste.
HoReCa sektor proteklih godina beležio je ogromne gubitke i njihovo poslovanje bilo je ozbiljno poljuljano. Međutim, lepo vreme koje je obeležilo prethodnu godinu, kao i ukidanje svih Covid mera zajedno sa željom ljudi da se posle dve godine opuste i dobro provedu učinila je da ovaj sektor počne da beleži ogroman uspeh, odnosno da raste, što je svakako bitan faktor i u našem poslovanju. Mi smo izuzetno zadovoljni radom i rezultatima u HoReCa sektoru, kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Na svim ovim tržištima prodali smo rekordne količine točenog piva još od dolaska kompanije Carlsberg u ovaj region.
„Lav Premium ima dvocifren rast prodaje iz godine u godinu“
* Na osnovu navika potrošača u retail, ali i HoReCa sektoru, kakvi su trendovi vladali u prošloj godini?
Tokom i nakon korone navike potrošača su se i te kako promenile. I prošla godina govori u prilog tome. Težnja da sve više uživamo u trenutku, da iskoristimo maksimalno od jednog dana, vikenda, odmora dovela je do toga da ljudi sebi žele da priušte premijum sadržaje, da više putuju, da kada uživaju, to rade sa stilom. Zato se i primećuju njihove sve veće simpatije prema premijum brendovima, premijum sadržajima, generalno premijum momentima. Bilo da u tim momentima uživaju kod kuće ili u restoranima, kafićima, kafanama – uživaće sa stilom, biraće premijum proizvode. Spremni su da daju više za kvalitet, što smatram da je vrlo pozitivna stvar koju nam je doneo post-kovid period i verujem da će toga sve više biti u budućnosti. Takodje, primetili smo da se potrošači sve više odlučuju za limenku i da povratna boca polako gubi na svom značaju. * Ova godina bi trebala doneti potpuni oporavak i povratak na rezultate iz 2019. Možemo li očekivati čak i rast?
U kompaniji Carlsberg vodimo se onom narodnom “nadaj se najboljem, budi spreman na najgore”. Ovo je godina u koju smo ušli sa mnogo entuzijazma, želja i lepih planova, ali takođe i sa dozom opreza, na koji pre svega utiče neizvesnost usled inflacije i događaja u svetu, čije se posledice prelivaju i na naš region takođe. Trudimo se da mislimo i na detalje i ne dozvoljavamo da bilo koja situacija, kriza ili neka druga nepovoljnost utiče na kvalitet naših proizvoda. Sigurni smo u snagu naših brendova, spremamo i mnogo iznenađenja i noviteta, a opet ostajemo dosledni sebi i pravljenju verovatno najboljeg piva na svetu, te samim tim verujemo u rast. * Kada je marketing u pitanju, svaki od vaših brendova ima fokus na određenu vrstu medija. Meni je posebno zanimljivo da ste u prošloj godini sponzorisali većinu bitnijih muzičkih i kulturnih događaja u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
Svaki od naših brendova je unikatan na svoj način, sa posebnom pričom koja ga prati. Samim tim, vrlo pažljivo biramo na koji način ćemo ih medijski promovisati. Jedno je sigurno – pivo je uvek tamo gde se slavi druženje, dobra zabava, sloboda, leto, ljubav, ali nam je drago što smo na sopstvenom primeru dokazali i da je pivo tamo gde je kultura, gde je umetnost, gde su talentovani i vredni ljudi. Tako je prošle godine Tuborg bio sponzor Music Week festivala, koji je okupio ogroman broj ljudi i popularnih regionalnih izvođača. Sa druge strane Carlsberg je bio generalni sponzor Sarajevo Film Festivala. Ove godine Tuborg je generalni sponzor jednog od najpoznatijih i najlepših letnjih vestivala Lovefesta i to nas posebno raduje, jer je ovo festival koji iz godine u godinu okuplja sve više ljudi, koji dele ljubav prema kvalitetnoj muzici, najboljem provodu i što je najvažnije prenošenju sjajne energije. Spremamo različite aktivacije i zaista verujem da ćemo ove godine zajedno sa Lovefestom postaviti nove standarde dobrog provoda, a ujedno ćemo svim posetiocima pružiti i dodatnu vrednost, kroz naše društveno-odgovorene kampanje, koje uveliko pripremamo.
“Somersby je brend koji se obožava, a Blanc pivo privlači sve više pažnje”
* U okviru Carlsberg strategije, kada je izbor portfolija u pitanju, planirate iskorak u premijum segmentu.
Pratimo puls i navike, osluškujemo želje potrošača. Drago nam je što razmišljamo u istom pravcu i što ono što mi nudimo, potrošači i te kako priželjkuju. Već smo napravili ozbiljan iskorak, naš portfolio je bogat, sa različitim ukusima. Primera radi, Blanc je sve popularniji. Pšenično pivo sa blagom citrusnom notom, koje dolazi u prefinjenoj plavoj flašici i koji nosi sa sobom duh francuskog stila zaista privlači sve veću pažnju i samo nam još jednom potvrđuje da premijum segment jača iz dana u dan. Imamo još par iznenađenja koje će potrošači jako brzo videti i nadam se probati. * Drugi deo strategije je osnaživanje mainstream piva. Iako je Lav pivo zasigurno najprisutniji brend, Carlsberg i Tuborg pivo su takođe mainstream u Srbiji. Koja je marketinška strategija za svaki od ova tri brenda?
Carlsberg, kao verovatno najbolje pivo na svetu, u Srbiji pripada premijum segmentu i jedan je od naših glavnih aduta. Kao takav, ove godine će dosta promovisati kvalitet, verovatno najbolje trenutke uživanja i naravno, komuniciraćemo i sa ljubiteljima Liverpula. Ono što je DNA Carlsberga jeste podrška kulturi i umetnosti i to neće izostati. Lav će i ove godine biti aktivan kroz sve kanale komunikacije a trudićemo se da ljudima još više približimo Lav Premium, pivo koje ima značajan, dvocifren rast iz godine u godinu. Tuborg će biti tamo gde su veliki muzički festivali, organizovaćemo najbolje žurke ove godine i delićemo neke zanimljive nagrade našim najvernijim potrošačima. To je samo jedan mali deo naših planova, a iznenađenja tek slede. * Planirate rast i izvan kategorije piva. Somersby je zauzeo svoju snažnu poziciju, a tu su i Twist radleri.
Ne samo da planiramo, tu je rast evidentan iz godine u godinu, posebno kada govorimo o Somersby brendu. U pitanju je brend koji se obožava, a svaki novi ukus koji smo lansirali doživeo je uspeh. Somersby zauzima snažnu poziciju, jer se potrošači lako povezuju sa vrednostima ovog brenda. Ipak – presudan je pun, bogat, osvežavajući ukus koji gasi svaku žeđ, sa kojim stvaramo letnje uspomene, koji je deo najlepših momenata našeg života i koji svojim bojama, ukusima, mirisima i dizajnom, retorikom asocira na lagodnost života, kojem težimo. Kada je Twist u pitanju, verujem da će on tek u narednom periodu pokazati svoj pun potencijal. Radimo i na inovacijama na ovom polju, verujem da ćete ih vrlo brzo i uočiti.
“Konzumacija prestaje da bude navika, već lifestyle, najlepši momenat, i mi to pružamo našim potrošačima”
* Nula je vrlo važna brojka u vašoj kompaniji Carlsberg. Nula ugljeničkog otiska, nula neodgovorne konzumacije, nula ambalažnog otpada…
Tako je, odgovorno poslovanje je na vrhu liste naših prioriteta. Zajedno ka nuli je Carlsbergova strategija usvojena je još 2017. godine i unapređena je prošle godine. Dodate su dve jako važne nule i na taj način pokrili smo celokupan lanac proizvodnje i prodaje. Nula poljoprivrednog otiska i nula ambalažnog otpada su dve nove nule, jako važne i slede godine kada ćemo se truditi da dostignemo zacrtane ciljeve u okviru ovih oblasti. Do 2040. godine želimo da dostignemo NULTU emisiju u lancu vrednosti, da 100% naših sirovina nabavljamo iz regenerativnih poljoprivrednih praksi. Takođe, do 2030. godine želimo da maksimalno povećamo stopu prikupljanja i recikliranja limenki. I dalje ćemo promovisati odgovornu konzumaciju alkohola na različite načine i u svakoj prilici. * Nedavno ste izjavili, parafraziraću, da je budućnost marketinga emotional branding i da više nije prioritet ubediti ljude da kupe vaš proizvod, već pružanje jedinstvenog događaja.
Tako je. Kao što smo prethodno i rekao, važno je da se potrošači povežu sa vrednostima našeg brenda, da im konzumacija postane ne samo navika, već lifestyle, najlepši momenat, koji će povezivati samo sa pozitivnim povodima. Taj jedinstven doživljaj prilikom ispijanja našeg piva je ono što želimo da naši potrošači pamte i ako pogledate šta radimo na svim brendovima i šta ćemo raditi ove godine, sve je povezano sa emotional brendingom samo su različite platforme zastupljene.