Srpska Kafana u Njujorku u Michelinovom vodiču
Srpska “Kafana” iz Njujorka nakon 14 godina rada dobila prestižno priznanje i odnedavno se nalazi u Michelinovom vodiču. Na Menhetnu se jede sarma...
pročitaj jošSrpskih kafana i restorana ima praktično u svakom kutku planete gde ima naših iseljenika. Veći deo ugostiteljske dijaspore je okrenut našim ljudima i samo mali broj je postao prepoznatljiv i za goste koji za Srbiju nisu ni čuli, a kamoli probali našu hranu.
Sinonim za srpsku kafanu u Americi je upravo “Kafana” na Menhetnu. Vlasnik ovog lokala sa 36 mesta u kojem se služi roštilj, gibanica, sarma i toči rakija je Beograđanin Vladimir Ocokoljić. Otvoren je 2008. godine i odmah je postao jedno od omiljenih mesta za izlazak u tom delu grada. Već 2012. godine američki nedeljnik Njuzvik ga je uvrstio na listu 101 najboljih restorana na svetu, a stigla je i potvrda od Michelina koji je „Kafanu“ uvrstio u vodič za 2022.
View this post on Instagram
„Na meniju su čuvena srpska jela koja je teško naći na Menhetnu. Ipak, neki specijaliteti će vam se činiti poznatim, poput zeljanice – klasičnog punjenog peciva, filovanog seckanim spanaćem, belim lukom, začinskim biljem i fetom. Od jedinstvenih jela mogu se izdvojiti suve šljive punjene sitnim sirom i rolovane slaninom, koje se služe sa rolovanom pilećom džigericom, kao i izdašan i ukusan pasulj sa komadićima mekih svinjskih rebaraca. Ćevapi su pravi specijalitet, kao i kobasice iz istog kraja, a pripremaju se od fino mlevenog svinjskog mesa, sa začinskim biljem“, navodi se u preporuci.
View this post on Instagram
Ovih dana “Kafana” je ponovo u žiži američke javnosti. Kako navodi portal Bonitet.com restoran Vladimira Ocokoljića je zauzeo 83. mesto na listi New York Timesa „100 najboljih restorana u Njujorku“. Za jutarnji program “Probudi se”, vlasnik “Kafane” je rekao da je mesto na ovoj prestižnoj listi pravo čudo, jer Njujork ima više od 20.000 restorana. Ocokoljić je pomenuo i Pita Velsa koji je autor liste.
“Radi se o verovatno najpoznatijem kritičaru hrane. On je kod nas bio deset puta, a prvi put kada je došao samo je hteo da popije piće. No, uhvatili smo ga na balkanski bezobrazni šarm i ponudili mu našu hranu”, rekao je Ocokoljić, a šta se najviše dopalo Pitu Velsu pročitajte na linku ovde.
Thyme Street projekat je za relativno kratak period pomerio beogradsku, a samim tim i srpsku gastronomsku scenu. Nakon street food objekta u Zemunu...
pročitaj jošIdeja o Basch House 1887 javila se pre mnogo godina, a postepeno se razvijala, menjala i dopunjavala do 2021. godine kada je počela sveobuhvatna re...
pročitaj jošBemata je prva stanica koju smo posetili u svrhu pripreme obimnog teksta o veganskim restoranima u Begradu. Koleginica Jovana Ljubišić koja je u na...
pročitaj još