Bodega Beograd donosi autentični havajski poke
Bodega Beograd predstavlja nov, individualni koncept restorana. Bodega redefiniše klasičnu “prodavnicu u kraju” sa uglova ulica Njujorka i ostalih ...
pročitaj jošAlessandro Pribaz i Umberto Barucca, vlasnici pizzerije Mangiafuoco u Trstu, predstavili su prvu talijansku pizzu sa insektima. Pizza Grillo Sparlante (Cvrči cvrčak u slobodnom prevodu) pravi se sa mocarelom, cvetovima tikvica i sušenim cvrčcima.
Pizza Grillo Sparlante se na meniju pojavila pre desetak dana po ceni od 15 evra, a dosada su imali tridesetak porudžbina. Vlasnici pizzerije su novinarima rekli da se ideja rodila iz želje da probaju napraviti pizzu sa insektima, ali bez menjanja recepture za testo. Dakle, nisu hteli koristiti brašno od insekata, niti mlevene sušene insekte, pa su hrskave sušene cvrčke stavili na pizzu. Ovaj potez nije samo marketinški, već ima i potencijalnu političku dimenziju.
Ministar prehrambenog suvereniteta Francesco Lollobrigida je uzeo na sebe zadatak da maksimalno zaštiti italijansku gastronomiju. Želi zabraniti korišćenje engleskih reči u gastronomskoj terminologiji, sintetičko meso i zgražava se nad liberalizacijom korišćenja insekata u ishrani nazivajući sve to degeneričnim, posebno u zemlji sa tako veličanstvenom tradicionalnom kuhinjom.
Kućni cvrčak i larva crva brašnara su od ove godine na listi dozvoljenih sastojaka u ishrani na teritoriji cele EU. Oni su se pridružili jednoj vrsti skakavaca i žutim bubama brašnarama, koje se u raznim oblicima već legalno koriste u zemljama članicama. Zahtevi za upotrebu još osam vrsta čekaju na odobrenje, a do stavljanja na listu novih namirnica moraju da prođu detaljne analize.
Iako je delimično odmašćeni prah od cvrčka na teritoriji Evropske unije dozvoljen tek od pre nekoliko dana, belgijskim propisima je to omogućeno već blizu 10 godina. Gotovo isto toliko Gabrijela Vitok vodi firmu u kojoj se proizvodi ovakva hrana.
„Od svih insekata koji su dozvoljeni odlučili smo se za cvrčke jer su ljudima nekako najprihvatljiviji i mogu da ih uporede sa škampima, jasno nam je to da se ljudima gadi na samu pomisao da jedu crve. Međutim ispostavilo se da su cvrčci izrazito skupi, mi stavljamo mali procenat brašna od njih upravo zbog cene, ali i propisa i činjenica da ljudi još nisu spremni da jedu velike količine insekata u krekerima“, rekla je za Euronews Srbija Gabrijela Vitok.
Bodega Beograd predstavlja nov, individualni koncept restorana. Bodega redefiniše klasičnu “prodavnicu u kraju” sa uglova ulica Njujorka i ostalih ...
pročitaj jošPred vama je novembarski broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosi najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa sektora, g...
pročitaj jošPriznati restoran Kibe Mahala, na iznenađenje mnogih Sarajlija, odnedavno na meniju ima jagnjetinu, bogato ukrašenu zlatnim listićima. Istina je...
pročitaj još