Novi koncept restorana Tilia je diplomski rad jedne sjajne mlade generacije ugostitelja iz Sokobanje i okoline koja je prve korake napravila u hotelu Sunce
Meni restorana Tilia: Pažljivo sastavljen da ispuni želje i najprobirljivijih gostiju
28 godina je i više nego dug period za ponovni susret sa Sokobanjom. Sticajem okolnosti putevi me nisu nanosili u zeleno srce Srbije okruženo Ozrenom, Rtnjem, Devicom i Bukovikom. Susret sa osveženim hotelom Sunce i ružom vetrova izazvao je prijatnu setu i čežnju za prošlim vremenima, pomešanu sa radošću zbog novih, modernih arhitektonskih rešenja kojim obiluje ovaj objekat.
Sokobanja je poznata i po lipama, ali ovaj put ćemo se pozabaviti jednom drugom, onom gastronomskom. Tilia je latinski naziv za lipu, ali i naziv restorana u okviru hotela Sunce. Ove godine, gastronomski tim odlučio je da gostima predstavi novi koncept restorana Tilia koji svakako odskače od ponude u jugoistočnoj Srbiji. U svojoj ponudi predstavlja svetske klasike u modernom ruhu, napravljene od vrhunskih namirnica, sa puno pažnje i ljubavi. Mladi tim kuvara hotela Sunce, pod vodstvom corporate chefa Dragana Karađinovića svakodnevno istražuje, nadograđuje i stvara vrhunska jela sa svih krajeva sveta.
Dragan Karađinović Corporate chef
Restoran Tilia: Specijaliteti
Kada vidite jelovnik koji liči na telefonski imenik, obično to znači da je kvalitet problematičan. Ovde to nije slučaj. Meni je pažljivo sastavljen i ispuniće želje i najprobirljivijih gostiju. Za početak priče možete izabrati karpaćo od lososa mariniranog u citrusima i začinskom bilju. Prijatno iznenađenje su tri vrste tartara, klasični mesni, zatim onaj od tune, a pravu poslasticu predstavlja tartar od cvekle i avokada, sa gelom od višnje, nanom i susamom.
Kuhinja restorana Tilia priprema dve vrste rižota, jedan sa morskim plodovima i drugi sa pekorinom i rikotom uz nezaobilazni šafran. Rikotom i spanaćem se pune i domaće raviole i služe u sosu od divljih pečuraka. Taljatele su u ponudi sa čeri paradajzom, pesto sosom, parmezanom, začinjeni belim lukom i čilijem, kao i sa biftekom uz dižon senf, čeri paradajz, čili i beli luk. Riblju reprezentaciju čine orada, brancin i tuna i savršeno sočan file dimljene pastrmke kojeg smo probali uz ratatui i klasičan prilog u vidu krompira i baby spanaća.
Od mesnih specijaliteta možete birati između odležalog bifteka, telećih obraza, ćurećeg batka, pilećeg filea ili italijanski klasik, osso buco.
Po rečima F&B direktora hotela, Nemanje Stojkovića, restoran Tilia je diplomski rad jedne sjajne mlade generacije ugostitelja iz Sokobanje i okoline koja je prve korake napravila u hotelu Sunce. Na kraju ćemo samo dodati da je cela ekipa uspešno položila diplomski. Sa najvišom ocenom.