Julius Meinl trening centar: Mesto na kom baristi postaju umetnici
Priprema kafe je umetnost, ali i vrhunska veština, a Julius Meinl trening centar idealno mesto da je savladate! Svaki iskusan ugostitelj zna da ...
pročitaj jošProbali smo najnoviji proizvod destilerije Aura koji u sebi spaja snagu i gorčinu ferneta i slatkoću i herbalnost amara
Pet i po sati pri prosečnoj brzini od 130 km/h nam je bilo potrebno da stignemo do ostrva Krk. Više nego pametno utrošeno vreme kada se uzme u obzir da se oseti miris maslina, aromatičnog bilja, limuna i mandarina, da se čuju zrikavci i da je Jadran još uvek najlepše more.
Vrbnik se nalazi na istočnoj strani ostrva, nasuprot Novom Vinodolskom na kopnu i smešten je na litici koja se strmo uzdiže pedesetak metara iznad mora. Kada prošetate uličicama ovog ljupkog seoceta (ostavivši parkiran automobil sa BG tablicama koje baš nikome nisu smetale), vidite šta znači biti u Evropi. Sve je čisto i uredno, a viševekovne građevine blistaju sjajem kao da su sagrađene pre nedelju dana.
Nakon što smo popili kapućino i pojeli kroasan sa džemom od pomorandže u kafeu Dubravka, prošli smo pored pizzerie Gospoja, koju takođe toplo preporučujemo, našli smo se na Trgu Vrbničkog statuta gde se smestila prodavnica buzetske destilerije Aura. Radi se o jednom od porodičnih poslova koji su u usponu i ozbiljno prete da budu vodeći brend kada su u pitanju alkoholni proizvodi od samoniklog bilja i divljeg voća. U destileriji Aura većinu bilja beru u buzetskoj kotlini, žalfiju na ostrvu Cresu, a mentu na Sovinjskim poljima. Kominu i vina nabavljaju od istarskih vinara i proizvođača jabuka.
Sve maceracije bilja i voća rade u destilatima jačine 40% ABV na sobnoj temperaturi. Po završetku maceracije jačina se spušta na onu na koju se plasira na tržišta i zatim sledi mesec dana odležavanja.
Najnoviji brend ove destilerije, čije proizvode već duže vreme možemo nabaviti i u Srbiji, je Fernet Amaro 78. Radi se o najkompleksnijem proizvodu napravljenom od 78 vrsta samoniklog bilja, korena i začina, a iz destilerije su nam rekli da su ga razvijali dve godine u saradnji sa dva italijanska tehnologa od kojih je svaki imao deo recepta, kako bi se zaštitili od kopiranja. I kakav je Fernet Amaro 78?
Kada pijete fernet, koji je moćnija kategorija amara, očekujete herbalnije ukuse sa dominantnom gorčinom, sa manjom količinom slatkoće. Sa jačinom od 34,7% alkohola Fernet Amaro 78 je blago povišenim zaslađivanjem ciljao što širi spektar konzumenata za koje su ortodoksni ferneti ipak prejaki. Miris je fantastičan i, verujte, dugo ćete uživati u njemu. Smenjuju se menta, crna višnja, encijan, limun, ali i cimet i karanfilić sa blagim obrisima vanile i, onda opet, na kraju citrusi i žalfija.
Na temperaturi iz frižidera ukus je pojačan. Takođe, kompleksan i kao takav pogodan je kao dižestiv u maksimalnoj količini od 0,5 dl. No, “problem” sa ovim pićem je kako ga popijete, želite ga još. Potpisniku ovih redova je bio idelan u količini od 1 dl sa velikom kockom leda i korom od limuna. U takvoj kombinaciji ukus je najsličniji Old Fashioned koktelu što je svakako veliki, veliki plus. Isproban je i u spritz kombinaciji sa prosekom u odnosu 1:2, kao i sa tonikom u odnosu 1:3. Obe varijante su savršene za damska letnja pića.
Da rezimiramo, Aura je uspela da prilagodi svoj Fernet Amaro 78 širokom spektru uživalaca kojima su ferneti „prejaki“, a amari „preslabi“, i ne bi se čudili ukoliko postane njihovo najprodavanije piće.
Priprema kafe je umetnost, ali i vrhunska veština, a Julius Meinl trening centar idealno mesto da je savladate! Svaki iskusan ugostitelj zna da ...
pročitaj jošPod sloganom "Okusi mladost, iskusi avanturu", u vinariji "Tikveš" u Kavadarcima održano petnaesto izdanje Festivala mladog vina - jedan od najpres...
pročitaj jošEstonski somelijer Mikk Parre je pobednik takmičenja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East. Drugo mesto je osvojila francuska takm...
pročitaj još