Focaccia Antico Belgrade, italijanska kuhinja u Beogradu na vodi
Hercegovačka ulica u Beogradu na vodi postaje sve življa i življa kada je gastronomska ponuda u pitanju. U proleće ove godine otvoren je Focaccia A...
pročitaj jošFare la Scarpetta ili napraviti cipelicu, znači uzeti komad hleba i njime pokupiti i poslednji trag sosa. Predstavljamo vam restorane u kojima ovaj poslednji čin obroka, ne da nije nepristojan, već je obavezan.
Vrlo je lako uvrediti italijanskog kuvara. Samo nemojte pomazati sos koji vam je ostao na tanjiru nakon što ste pojeli svu pastu. Ako želite smrtno da ga uvredite ostavite pola porcije, no, šanse da se to dogodi su ravne nuli, tako da se time nećemo baviti.
Pripadam generaciji koja je svaki put uredno omazala tanjir. I to tako temeljno da se gotovo nije morao ni prati. Nije mi bilo teško, jer mati je kuvala baš, baš. Kada bi odlazili u goste to je bilo nepristojno, a na mrki Ankin pogled, kada bih krenuo u akciju, domaćini bi izustili ono: „Pusti, dete…“
Kada sam prvi put otputovao u Italiju i kada sam video kako svi mažu svoje tanjire, dobio sam još jedan razlog da zavolim tu čarobnu zemlju. Još kad sam čuo da imaju naziv za taj ritual. Scarpetta. Pa, savršeno!
Znači, slobodno hlebom omažite i poslednji trag sosa. I vi siti i kuvar zadovoljan. Vita e bella!
Idealan hleb za cipelicu je onaj iz Apulije. Ima tanku i dobro pečenu koricu i veliku količinu „sredine“. Ali, scarpeta je mnogo više od hleba i sosa. Zapravo je izraz slobode, spontani, bezbrižni gest koji se kosi sa utvrđenim normama ponašanja, tako da pronađite vaš omiljeni hleb. Uključujući i fokaču.
U restoranu Le Calandre u Rubanu, šef Masimilijano Alajmo od 2015. godine poslužuje hleb u različitim verzijama. Sa belim lukom, maslinama, kaparima, pa čak i sa sirom, te ih uparuje sa različitim sosovima. alajmo.it
Niko Romito je kuvar koji je hleb postavio u središte stola. U restoranu Reale, u Castel di Sangrosa, sa tri Michelinove zvezdice ga poslužuje sa paštetom od jagnjetine i Montepulciano vinom. U Rimu, u Romitovom kafeu za hleb i kafu gotovo sva jela sadrže izdašne količine mesnog sosa. nikoromito.com
Restoran brze hrane, Eataly u Firenci, na jelovniku ima jela od pileće džigerice, klasične rague, rague od gljiva, kao i sporo kuvana svinjska rebra. Jelo se završava uz toskanski hleb i nema kraja dok se tanjir ne zablista. eataly.net
Restoran Shine On u Rimu je otišao korak dalje, te je svom nazivu dodao La Scarpetteria. Sva prva jela koja služi vas „primoravaju“ da omažete tanjir. Amatriciana, carbonara, cacio e pepe i svi drugi klasici kojih se možete setiti su tu.
View this post on Instagram