
Italijanski kulinarski simbol ženske lepote: Mimoza torta
Mimoza je cvet koji nam dolazi s prolećem, a Italijanke su odlučile da svoju neobičnu i večno mladu lepotu okite baš ovim cvetom. Početkom 50-ih go...
pročitaj jošSettimana della Cucina Italiana nel Mondo
Nedelja italijanske kuhinje u svetu, koja se održava od 23. do 29.novembra 2020, ove je godine donekle izmenjena i prilagođena uslovima globalne pandemije, tako da će u nekim zemljama, gde uslovi to dopuštaju, biti organizovana i „in vivo“ i on-line, a u nekim zemljama samo u on-line formi, kako bi se postigli maksimalni rezultati u zavisnosti od situacije u pojedinim zemljama.
U želji da se obeleži dvestogodišnjica rodjenja Pelegrina Artuzija (Pellegrino Artusi), oca italijanske domaće kuhinje, ovogodišnje izdanje Nedelje italijanske kuhinje stavlja u fokus suštinski odnos koji povezuje italijansku gastronomsku baštinu i područje sa kojeg je potekla, a ideja vodilja se može sažeti u naslov „Znanja i ukusi italijanske zemlje, 200 godina od rodjenja Pelegrina Artuzija (Pellegrino Artusi) „
Gallo Images © StockFood via Guliver
Nastavljajući usaglašeni pristup manifestaciji, koji je obeležio i sva prethodna izdanja ove manifestacije, i ovogodišnja manifestacija je rezultat sinergije centralnih institucija, lokalnih zajednica, javnih i privatnih partnerstava, proizvodnih klastera i akademske zajednice, čija je zajednička misija:
– valorizacija enogastronomskih tradicija pojedinih regija i zona u Italiji, i u turističke svrhe,
povezujući trodimenzionalnu projekciju Integrisane promocije (kultura, ekonomija, naučno istraživanje) a u saglasnosti sa Strateškim planom razvoja turizma 2017-2022 i trogodišnjim planom Nacionalne agencije za turizam 2019-2021 (ENIT)
– valorizacija Mediteranske dijete kao modela uravnoteženog načina života, ishrane koja pruža alternativu apstraktnim sistemima etiketiranja koji su bazirani samo na ukupnoj nutritivnoj vrednossti namirnica i koji klasifikuju, bez adekvatne naučne osnove, „zdrave“ i „ne zdrave“ namirnice, nanoseći štetu reputaciji italijanskih tipičnih proizvoda i italijanskom izvozu
– zaštita i valorizacija proizvoda sa zaštićenim imenom i poreklom
– promocija italijanskih vina radi što boljeg pozicioniranja na medjunarodnom tržištu
– predstavljanje i internacionalizacija obrazovnih programa u saradnjih sa školama za hotelijerstvo i kuvanje, radi uspostavljanja dugoročne saradnje studenata i italijanskih kuvara, afirmišući upotrebu italijanskih kvalitetnih proizvoda
– valorizaciija obeležavanja dvestogodišnjice rodjenja Pelegrina Artuzija, autora prvog gastronomskog traktata ujedinjene Italije „Kulinarska veština i umetnost dobrog zalogaja“
Meggle Barista mleko garantuje bogatu, kremastu penu i idealnu teksturu za latte art, zahvaljujući svojoj specijalnoj formuli. Meggle Barista mlek...
pročitaj jošZadovoljstvo nam je što smo i ove godine bili deo 20. HoReCa sajma, jednog od najznačajnijih događaja za ugostiteljsku industriju u regionu. Kao li...
pročitaj jošFine & Deli je postao sinonim za pažljivo odabrane sastojke, vrhunski kvalitet i istinsko uživanje u hrani, predstavlja radost za čula, a uz ra...
pročitaj još