13.12.2020 Restoran

Josephine se, nakon 100 godina, vratila u Beograd

Restoran i koktel-bar Josephine, inspirisan dvadesetim godinama prošlog veka, otmenim art deco stilom je pravi omaž legendarnoj Džozefini Bejker

Nalazi se u zgradi koja je bila vlasništvo nekadašnjeg imućnog vlasnika lanaca robnih kuća Vlade Mitića, s kojim se Džozefina družila kada je dolazila u Beograd

Posle gotovo tri godine pripreme, u Beogradu je otvoren dugo očekivani restoran i koktel-bar Josephine, inspirisan dvadesetim godinama prošlog veka, otmenim i elegantnim art deco stilom i likom i delom Džozefine Bejker, prve crnkinje koja je postala planetarno popularna. Lokal je ispunjen mnoštvom pažljivo odabranih detalja i odiše otmenim glamurom Njujorka.

Nalazi se u zgradi koja je bila vlasništvo nekadašnjeg imućnog vlasnika lanaca robnih kuća Vlade Mitića, s kojim se Džozefina družila kada je dolazila u Beograd. Prostire se na dva nivoa, dok bašta izlazi na Mitićevu rupu s pogledom na Slaviju. Bogat internacionalni meni prati kolekcija svetskih koktela i zavidna karta pića, vina i šampanjca iz celog sveta. Iako je restoran modernog izgleda, već na ulasku gosti će osetiti duh najeksluzivnijih glamuroznih njujorških barova s početka prošlog veka. Bar od mermera dominira prostorom. Enterijer čine mesingani detalji, rezbarena ogledala, udobni separei s mesinganim lampama i ilustracije jedne od najintrigantnijih žena tog doba. Drugi deo restorana odiše udobnošću, intimom i elegancijom, dok bašta otkriva novu perspektivu Beograda i Slavije.

Eklektičan internacionalni meni kreacija je poznatog šefa Mirka Stojića (šef restorana Dijagonala i Zaplet) i iskusnog šefa kuhinje Ivana Jevtića. Za početak dana na meniju su jaja Benedict ili jaja Norwegian, dimljena losos kombinacija Jospehine ili domaće zapečene štrukle. Za ručak i večeru u ponudi je veliki izbor snekova i predjela od kojih se izdvajaju mini-burger truffle & foie gras, sendvič Lobster u domaćoj brioš rolni, hrskavo sezonsko povrće u tempuri sa sosom od jogurta i vlašca, koju većina gostiju, prema rečima konobara, poželi za repete i posle predjela.

Klasičan Tartar de Bouef je sve osim klasičan – uz sveže pečeni brioš dobija potpuno novu dimenziju. Gastronomskim specijalitetima pridružuje se i velik izbor glavnih jela, od kojih se izdvajaju: džentlmentsko pile Poussin Rôti sa zapečenim mladim krompirićima i povrćem, specijalitet brancin u soli s čašom vode ili hobotnica Ursula poslužena u josperu. U ponudi su i autentične paste pravljene u Josephine radionici. Ljubitelji kvalitetnog steka/odreska uživaće u velikom izboru najboljih svetskih proizvođača. Rib Eye Black Angus iz Urugvaja, US Prime New York Strip ili domaći file minjon našli su svoje mesto na bogatom meniju. Iz Josephine radionice stiže i širok izbor delikatesa, od kojih se ističe domaća slanina dimljena na bukovini i servirana na dinstanom praziluku uz svež čeri.

Karta klasičnih pića je impozantna. Od Amerike do Japana, preko Isla i Spaysidea, u ponudi je 67 vrsta viskija, više od 30 vrsta rumova, egzotičan izbor pića iz svih krajeva sveta i preko 100 vrsta vina i šampanjca domaćih i uvoznih vinarija.
Kada se ceo ambijent upotpuni pažljivo odabranom Džozefininom ekskluzivnom „muzičkom sekcijom The Rainbow Tribe” i slatkim zalogajima dimplomat krema ili pana cotte, koju zbog neodoljivog ukusa naručuju i oni koji misle da ne vole tu vrstu deserta, shvatamo da se skoro vek kasnije Džozefina zaista vratila u Beograd na istu adresu.

Zašto Džozefina Bejker

Džozefina je bila zvezda dvadesetih godina prošlog veka. Ostala je u svetskim analima poznata kao najslavnija plesačica u istoriji, nosilac najviših francuskih vojnih odlikovanja, aktivistkinja za ljudska prava i špijunka u Drugom svetskom ratu. Prvi put Beograd je posetila početkom aprila 1929. U to vreme već je bila svetski poznata, a imala je samo 25 godina. Nakon toga posećivala je naš glavni grad još dva puta kao izvođač, a 1972. kao ambasadorka Unicefa i počasni gost Josipa Broza Tita.

Autentične formule

Beogradska koktel scena je s dolaskom Josephine zasigurno utvrdila poziciju na svetskom nivou. Remek-dela poznatog njujorškog miksologa Dušana Zarića i bar menadžera Vladimira Simića odišu nesvakidašnjim kombinacijama ukusa i elegantnim serviranjem.

Za pripremu koktela koriste se najkvalitetniji sastojci i autentične formule, obilje egzotičnih namirnica i specijalno pravljene infuzije. Teško je izdvojiti favorite među mnoštvom neuobičajenih ukusa kao što su koktel Monkey Hope sa džin infuzijom kefir limete, domaće pravljenim Matcha sirupom i daškom absintha. Kada bismo koktele poredili s hranom, Mata Hari s domaćom chai vermut infuzijom, ukrašen potpuri ružama, bio bi pandan beluga kavijaru. Koktel Le Colonial, na bazi votka infuzije od zelenog čaja, aperola i domaće pravljenog sirupa od rebarbare opravdava ime, dok će Bundle of joy sa sirupom od kamilice, akvafabom, doneti pravo zadovoljstvo. Naravno, tu je i La Mademoiselle Josephine Baker, koktel posvećen Džozefini, koji oslikava njen karakter kroz neodoljiv spoj ukusa.

PROFIL
Josephine Cocktail Bar & Restaurant
Kralja Milutina 33, Beograd
www.josephinebelgrade.com

Radno vreme: 9.00–24.00, pet. i sub. 9.00–1.00
Telefon: 062/700-800
Dress code: elegant&chic

Kokteli: 890–1.200 din.
Doručak: 380–650 din.
Deserti: 450 din.
Glavna jela: 1.100–3.300 din.

AUTOR: MIODRAG ALEKSIĆ

FOTO: ALEXANDAR DMITROVIĆ za JOSEPHINE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije