Pretraga
Restoran 17.12.2024

Michelinove zvezdice stigle u Srbiju! Dobitnici su Langouste i Fleur de Sel

Svetislav Stojanović
Michelinovi restorani u Srbiji
Foto Shutterstock

Srbija je čekala, čekala i dočekala. Michelinove zvezdice su stigle u Srbiju, a za to su zaslužni restorani Langouste i Fleur de Sel.

Michelinove zvezdice su zasjale u četvrtoj godini od dolaska vodiča

Michelin je danas konačno prepoznao srpsku gastronomsku scenu i njene vrednosti nagradio sa zvezdicama.
„Restoran Langouste, smešten u samom srcu grada pruža izuzetno kuvanje predvođena chefom Markom Đerićem“, kaže se u obrazloženju vodiča, a u nastavku dodaju:

Marko Đerić chef kuhinje restorana Langouste
Marko Đerić, chef kuhinje restorana Langouste

„Sastojci dolaze iz njihovog biodinamičkog vrta na periferiji srpske prestonice, a jela odslikavaju duboku posvećenost sezonalnosti. Sa međunarodnim iskustvom i kulinarskim obrazovanjem u Italiji, chef Đerić donosi gastronomsku ponudu koja odražava značaj samog Beograda. Krajnji rezultat su tanjiri koji uzdižu lokalne ukuse sa velikodušnošću i suptilnošću“.

Chef Nikola Stojaković
Nikola Stojaković, chef kuhinje restorana Fleur de Sel

Restoran Fleur de Sel, smešten u Novom Slankamenu na 60 kilometara od Beograda takođe je nagrađen Michelinovom zvezdicom.
„Srpski kuvar Nikola Stojaković, koji je školovan u Francuskoj, i njegov tim kreiraju meni prožet autohtonim ukusima sa izuzetnom dozom rafiniranosti“, stoji u obrazloženju Michelinovog vodiča.

Vanja Puškar
Chef Vanja Puškar, idejni tvorac New Balkan Cuisine koncepta

Bib Gourmand za Istok i Iva New Balkan Cuisine

Michelinovi inspektori su takođe bili impresionirani autentičnim kuvanjem i izuzetnim odnosom cene i kvaliteta dva restorana u Beograda koji su dobili Bib Gourmand oznaku. Restoran Istok, koji donosi egzotična jela sa ukusima inspirisanim jugoistočnom Azijom, dok je Iva New Balkan Cuisine opisana kao mesto koje nudi brojna lokalno inspirisana jela sa laganim, modernim tvistom, za savršeno savremeni ukus.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.